Hopp til innhold

Selvplukk har fått en ny vår

Å plukke bær og frukt selv har fått en ny renessanse. Fruktprodusenter opplever stor pågang både av unge og gamle, fra inn- og utland.

Selvplukk stikkelsbær

De siste 20-30 årene har interessen for selvplukk vært dalende, men nå opplever flere frukt -og bærprodusenter stor pågang.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Fredrik Hildisch

Fredrik Hildisch ved Gammelklokkergården på Røyse i Hole.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Det går fort å fylle en bøtte her, forklarer Fredrik Hildisch.

Han har drevet med selvplukk av solbær, rips, stikkelsbær og kirsebær i Hole i over 30 år og merker at stadig flere er interessert.

– Det har vi merket de siste årene. I år gjentas det med yngre mennesker, forklarer Hildisch.

Reiser langt for å plukke

Inne blant radene av solbær viser Hildisch de nyankomne bærplukkerne hvor de kan fylle bøtta si.

Jan Erik Evensen

Jan Erik Evensen har kjørt fra Kolbotn til Hole for å plukke.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Kona plukker rips og nå skal jeg begynne med solbær. På mandag var vi på Ringvold og plukket kirsebær, så vi er godt bevandret her oppe., sier Jan Erik Evensen.

Han og kona har kjørt i over en time for å sikre seg litt av høstens grøde. Det er ikke så mange steder det er selvplukk av bær lenger og etter år med liten pågang, virker det som folk nå vil ha mer hjemmelaget saft og syltetøy.

– Når vi begynte her så hadde vi en familie som var her hele dagen og som hadde kjørt hele veien fra Göteborg. Det er ikke uvanlig det. Vi har mange kunder fra Sverige, sier fruktbonde ved Ringvold frukthage, Petter Strande.

Selvplukk solbær
Foto: Anette Skafjeld / NRK

Flere yngre

Rett utenfor Hønefoss har han 15 mål med kirsebærtrær og metervis med røde bringebær. Nå er han tom for kirsebær og kan fortelle om stor interesse for selvplukk.

Petter Strande, Ringvold frukthage

Petter Strande, eier av Ringvold frukthage.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– I helgene er gårdsplassen vanligvis helt full. Da er det ganske hektisk, sier Strande.

– Hvem er det som kommer og plukker?

– Før var det hovedsakelig gamle husmødre som skulle lage saft og kanskje noen fedre som skulle lage likør. Da var det mange år hvor kanskje halvparten av bæra stod igjen, sier Strande før han fortsetter:

– Men etter hvert har vi sett at flere og flere yngre kommer. Det er mange fra Oslo-området og så er det veldig mange fra Iran og Afghanistan. Det står kanskje for 90–95 prosent av kundekretsen. Det er en persisk delikatesse det å ha store kirsebær.

Selvplukk kirsebær
Foto: Anette Skafjeld / NRK

Vil vite mer om maten

Og høyt over bakken balanserer Nushin Ahangari på en stige. Hun prøver å få tak i de aller siste restene av kirsebærene.

Noushin Ahangari

Noushin Ahangari forklarer at kirsebær er en delikatesse i Iran.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Jeg forventet å plukke mye. Nå har jeg plukket i to timer og har fire-fem kilo. I fjor plukket jeg 25 kilo, sier hun.

Buskerud bondelag sier til NRK at de ikke har noen konkrete tall når det kommer til selvplukk, men at deres opplevelse er at etterspørselen er større enn tidligere. Ifølge bondelaget er det fordi folk er mer opptatt av å vite mer om hvor maten de spiser kommer fra.