– Her på gården har vi drevet selvplukk i 36 år, og vi har aldri hatt få mange folk innom som i dag, sier bonde John Austad.
På gården hans kan folk plukke poteter, myrgulrøtter, og løk, og Austad kan fortelle om gode avlinger.
– Tidlig vår og varm sommer setter grønnsakene pris på. De blir tidlig modne og er av god kvalitet.
Les også:
Trives i åkeren
Ingeborg og Kjell Snøås er to av dem som ønsker å plukke sine egne grønnsaker. De stortrives i grønnsakåkeren.
– Vi plukker mandelpoteter, Beate-poteter, gulrøtter og løk. Vi har vært her i over 20 år, og nå er barnebarna også med, sier de to.
Selvplukk av grønnsaker er ett av to faste høstritualer for ekteparet.
– Nå har vi stengt hytta i skjærgården og plukket grønnsaker, så nå er vinteren berget.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Viktig lærdom for barnebarna
De er opptatt av å vise barnebarna at grønnsaker ikke vokser i butikken, og synes det er viktig å ta dem med ut i grønnsakåkeren.
– Å se at det ligger mye arbeid bak å få fine grønnsaker, og at høstinga heller ikke går av seg selv har alle godt av å se, sier Ingeborg.
I tillegg smaker grønnsakene litt bedre når de er plukket selv.
– Og kvaliteten på grønnsakene her er veldig god. Mye bedre enn i butikken, sier ekteparet.
Kortreiste grønnsaker
De tar turen fra Kragerø hver høst for å plukke grønnsaker, og synes det er fint med kortreist mat.
– Vi bruker en time opp, og en time ned igjen. Det er ikke så gærn`t det.
Ekteparet fortsetter plukkinga, og tradisjonen tro regner de med å være på plass igjen neste høst.