Hopp til innhold

– Det er veldig fint å plukke dem selv

Å plukke egne epler bringer Kåre Brandal tilbake til barndommen. At han får frisk luft i tillegg gjør at han synes tilbudet er helt topp.

Å plukke egne epler bringer Kåre Brandal tilbake til barndommen. At han får frisk luft i tillegg gjør at han synes tilbudet er helt topp.

Epler på gården til Signe Brenna på Linge

Her henger eplene klare til å bli plukket.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

På Linge i Valldal slynger frukttrærne seg oppover markene. Innimellom dukker det av og til opp ivrige hender som strekker seg etter modne epler.

Kåre Brandal er en av dem som har lest i avisa at det nå er åpnet for selvplukk. Derfor har han og en kompis tatt turen til gården på Linge i Valldal.

– De er veldig store og fine, og i tillegg er de rimelige, sier Brandal.

Inviterer til selvplukk

Signe Brenna

I tillegg til Discovery-epler kan folk plukke Summer Red og Clara Friis-pærer hos Signe Brenna på Linge.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Fruktbonden som har åpnet for selvplukk er Signe Brenna. Hun har mest plommer, men nå er det selvplukk av epler hun tilbyr.

Ellers i sesongen leverer de til Innvik fruktlager. Sesongen har vært bra, men i år er det likevel mye igjen på trærne.

– Discovery-eplene har i år hatt mye kork rundt stilken, og derfor henger det mye igjen.

Derfor inviterer hun folk som vil til å komme. Finværet hjelper på – da er det mange som vil komme og plukke.

– Noen plukker med seg to bøtter, mens andre skal ha hundre kilo. De som plukker med seg mye skal ofte presse saft, forteller Brenna.

Plukker til eplekake

Kåre Brandal tar en smaksprøve

Kåre Brandal skryter av smaksprøven og mener den er saftig og god.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Å gå mellom epletrærne og plukke sine egne epler bringer Brandal tilbake til barndommen på Hareidslandet. Og han koser seg mens han går mellom de røde eplene.

I dag skal han fylle to bøtter, og han har allerede tatt seg en smaksprøve som sto til forventningene.

– Disse eplene skal jeg spise og kose meg med, og så blir det vel ei eplekake, men den er det ikke jeg som skal lage, ler han.