Hopp til innhold

Samler inn penger for å redde seilbåtparadis

Seilere fra hele verden ønsker å være med på gjenoppbygge De britiske jomfruøyene etter orkanen «Irmas» herjinger.

Etter orkanen på De britiske jomfruøyer

Ødeleggelsene etter orkanen «Irmas» herjinger er massive.

Foto: PRIVAT/Freeman Rogers

– Det er ikke mye jeg kan gjøre for å hjelpe de i Karibia, når jeg selv sitter i Norge. Men jeg kan samle inn penger. Jeg har tatt den hatten, og prøver så godt jeg kan, sier Øivinn Brudevoll.

Han bor i Hemsedal, og seilte Interlie-regattaen rundt De britiske jomfruøyene i Karibia for første gang for 27 år siden. Nå har han, og mange i seilermiljøet rundt om i hele verden, bidratt med penger som skal være med på å bygge opp igjen øyene.

Øivinn Brudevoll vinner regattaen Interlie

Øivinn Brudevoll (midten) etter at han og mannskapet i fjor fikk førstepremien i regattaen.

Foto: Privat

– Noen lokale venner av meg på øya startet en innsamlingsaksjon der alle pengene går til de som virkelig trenger det, forteller Brudevoll.

Seilermiljøer har slengt seg på innsamlingen for å redde det som er deres paradis.

– Det hele startet for 25 år siden. Jeg var med og ledet gruppa for Norsk Luftambulanses seillag og meldte oss på VM i seiling. Vi var en gjeng som reiste ned, og etter den turen har jeg reist ned hvert år, forteller Brudevoll.

Etter orkanen på De britiske jomfruøyer
Foto: PRIVAT/Freeman Rogers

Vil være med å hjelpe

Nå er målet til Brudevoll, og alle de andre som reiser til De britiske jomfruøyene for å seile, å hjelpe til og bidra med penger til lokalbefolkningen.

– Det er vanskelig å si hvor mye penger vi har fått samlet inn totalt, men i én Facebook-gruppe er det samlet inn 180.000 kroner, sier Brudevoll.

  • Se video fra før og etter ødeleggelsene:

– Det vil ta måneder før ting er normalt

Frem til nå har det ikke vært noe poeng for seilerne å reise til De britiske jomfruøyene. Til det har ødeleggelsene vært for store og infrastrukturen for dårlig. Men nå går det den rette veien, og derfor reiser Brudevoll for å være med på gjenoppbyggingen.

– Det vil ta noen måneder før dette normaliserer seg. Jeg har fått en plass å bo hos en kompis. En madrass i et hus uten vindu og dører, men med et tak. Vi prøver å få tak i båter, men de fleste er blåst på land.

Etter orkanen på De britiske jomfruøyer

Orkanen kom inn over land i Karibia som en kategori 5-orkan, og rammet først øya Barbuda, i øystaten Antigua og Barbuda. Deretter raserte orkanen Saint Martin, De amerikanske og britiske Jomfruøyene og flere småøyer i den nordøstlige delen av Karibia.

Foto: PRIVAT/Freeman Rogers

Det blir noen utfordrende måneder for dem som ble berørt av orkanene som herjet i USA og Karibia.

– I dag er det ikke mange som har plasser å bo. Nå har de fått mat og begynner å få kommunikasjon på de største øyene igjen. Det er nesten ingen som har forsikring for orkan, så de fleste har mistet alt de eier, sier Brudevoll.

Foto: Martin Bureau / AFP

I Karibia kan det komme uvær og små orkaner, men disse orkanene ser ut til å være av de sterkeste.

– Denne runden er den sterkeste som har vært noensinne, og ødeleggelsene er enorme, kontra det som har vært tidligere, forteller Brudevoll.

Etter orkanen på De britiske jomfruøyer

Irma er den kraftigste orkanen som noensinne er målt over Atlanterhavet.

Foto: PRIVAT/Freeman Rogers