NRK Meny
Normal

Havnet midt i voldsomt steinras

Midt mellom de enorme rullende steinblokkene håpet sankelaget det beste.

Et sauesankerlag på mellom ti og femten personer ble overrasket av et steinras ved Urdvassfjorden i Hol i Buskerud lørdag ettermiddag.

Dette steinraset satte en støkk i sausesankerne i Hol i Buskerud. Video: Anne Marte Moen Løvstuen

Raset ved Sandbekken

Det var et 50 meter stort ras som gikk.

Foto: Anne Marte Moen Løvstuen

Et sauesankerlag på mellom ti og femten personer ble overrasket av et steinras lørdag ettermiddag. Sankelaget, som også hadde med flere barn, var i fjellsiden Sandbekken ved Urdvassfjorden i Hol da fjellet begynte å lage lyder. Øverst i saken kan du se videoen som Anne Marte Moen Løvstuen tok av raset. Det var avisa Hallingdølen som omtalte saken først.

– På grunn av været var det litt vanskelig å høre om det var stein som var på vei ut av fjellsiden, men plutselig kom det både stein foran og bak meg, forteller Torbjørn Haugo som ble fanget da deler av fjellsiden løsnet og falt mot han og resten av sankelaget.

Les også: Dyretragedie på Hardangervidda

Lå helt stille

De prøvde å komme seg i sikkerhet da steinene begynte å rulle og Torbjørn Haugo kastet seg ned bak en liten fjellskrent han fant.

– Store deler av fjellsiden kom nedover så da var det bare å ligge å vente for å si det slik. Jeg visste ikke hvor steinene ville komme eller hvor stort det ville være. Steinene som kom var ikke småstein og de nede på sletta forsvant i røyken som oppstod av raset. Når det stod på så var jeg sikker på at raset hadde tatt de andre i sankelaget.

Etter raset ved Sandbekken

Slik så det ut rett etter at raset hadde gått.

Foto: Anne Marte Moen Løvstuen

Etter at raset hadde gått ble en og en ropt opp på radioen.

– Det var en veldig lettelse da alle svarte, men jeg turte ikke reise meg opp fordi jeg trodde det ville komme mer. Etter hvert prøvde jeg å komme meg ut, men måtte snu siden det kom et nytt ras. Til slutt kom jeg meg ned fjellsiden og i sikkerhet, forteller en preget Torbjørn Haugo til NRK.

Flaks

Både barn og voksne i sankelaget var preget etter hendelsen, men litt humor og noen gode samtaler gjorde godt for alle lørdag kveld.

Dagen før var det mye nedbør i området og Haugo tror at det var grunnen til at det 50 meter store raset gikk.

– Det var uflaks at raset gikk, men det var flaks at det gikk så bra som det gjorde.