NRK Meny
Normal

Lærer: – Elever har med seg feil mat

NEDRE EIKER (NRK): Lite næringsrik mat i matpakka gjør elever slitne og ufokuserte. I Mjøndalen har elevene i sjuendeklasser fått et eget kostholdskurs.

Viser matpakker

Henrik Cornelius Verheul, Tiril Mazza Bardalen, lærer Kristina Skinnes og ernæringsfysiolog Anne Marie Skjølsvik viser fram matpakkene sine.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– Jeg har rundstykke med salami og paprika. Jeg er ikke så glad i brød, så mamma kjøper rundstykker, sier Tiril Mazza Bardalen.

Sjuendeklassingen ved Mjøndalen skole skal få gode råd om hva matpakka bør inneholde av en ernæringsfysiolog.

Du husker sikkert den svette osten, småsurt kjøttpålegg, eller flatklemt og tørr agurk. Det tar det tid å smøre matpakke, og hva skal du ha på brødskiva.

Det er mange grunner til å droppe matpakka, men faktum er at over halvparten av oss har med matpakke en eller flere ganger i uka. Det viser en fersk matpakkeundersøkelse Tine har gjort. Barn og unge er flinkest. Åtte av ti under 24 år spiser matpakke flere ganger i uka.

– Spiser feil mat

Lærer Kristina Skinnes opplever at elevene stort sett spiser opp maten de har med. Innholdet i matpakka er det største problemet, både i hennes klasse og ved resten av skolen.

Kristina Skinnes

– Prating med medelever er en av årsakene til at enkelte elever lar være å spise, sier lærer Kristina Skinnes.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– Elevene kan ha med seg feil mat. En ostebriks holder ikke like lenge som tre brødskiver med godt pålegg. Det er lite næringsinnhold i chocopops eller nudler, sier Skinnes.

– Hvordan påvirker næringsfattig mat skole- og læresituasjonen?

– De har ikke nok drivstoff til å holde en hel skoledag. De blir ukonsentrerte, ufokuserte, slappe og slitne.

Les også:

Kostholdskurs

For å gi elevene bedre kunnskap om hva som er god skolemat, har Skinnes denne dagen kalt inn ernæringsfysiolog Anne Marie Skjølsvik fra Tine. Hennes viktigste råd er å planlegge dagen og tilpasse matpakka etter hvilke aktiviteter elevene skal ha.

Anne Marie Skjølsvik

– Ni av ti matpakker består utelukkende av brødskiver med pålegg, forteller ernæringsfysiolog Anne Marie Skjølsvik i Tine.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– Skal de på tur er det viktig å ha med litt ekstra mat, og på skolen trenger de et godt måltid som gir dem nok energi til hele dagen, sier Skjølsvik.

Men også voksne bør velge matpakke framfor rask mat, mener hun.

– Med matpakke vet du hva du får i deg. Da kan du sørge for å velge mer riktig enn når du er på farta, sier Skjølsvik.

Les også:

Innhold viktigere enn utseende

De senere årene har mange kastet seg på trenden med kreative matpakker. Fargerike matpakker med morsomt utskåret pålegg og grønnsaker, eller matbokser med mange rom til forskjellige småretter har blitt vanlig.

For ernæringsfysiologen handler matpakka ikke så mye om utseendet, men mer om innholdet.

– Det er bra at man ønsker å løfte matpakka opp, men det trenger ikke være så komplisert. Variasjon er fint, men det viktigste er at innholdet er bra, slik at man får riktig påfyll. Velg grove kornprodukter med sunt pålegg, avslutter Skjølsvik, som ikke utelukker at hun vil komme på flere skolebesøk.

Brødskive med gulost og paprika

De aller fleste velger tradisjonell brødmat i matpakka. Slik ser ernæringsfysiologens matpakke ut.

Foto: Knut Brendhagen / NRK