Festdag for muslimer over hele verden

DRAMMEN (NRK): Id al-Adha eller offerfesten er en festdag som feires av muslimer over hele kloden 12. september.

Bønn i moské

Rundt 250 av de 1400 medlemmene i Det islamske trossamfunnet i Drammen møtte opp til morgenbønn.

Foto: NRK

I Drammen starter dagen med felles bønn i moskeen i Det Islamske trossamfunnet, ett av flere der medlemmene har tyrkisk bakgrunn.

Adem Katirci

Adem Katirci er styremedlem i Det Islamske Kultursenter i Drammen.

Foto: NRK

Men fellesbønnen er kun for menn og gutter denne dagen.

– Vi har arrangert felles frokost i moskeen tidligere år, men det meste av arbeidet her gjøres på dugnad, så nå har vi ingen matservering her etter bønnen. Alle går hjem til sine familier, sier styremedlem Adem Katirci.

Forberedt fest i flere dager

Hjemme hos Fatma Karagul lukter det godt. På ovnen putrer tradisjonelle retter, og det lages mat og kaker som skal serveres barn, barnebarn og annen slekt som kommer på besøk utover dagen. Stuegulvet er et perfekt sted for å lage baklava, en søt kake av sukker, mel og valnøtter.

– Den er tradisjonell, søt og god og serveres til dessert. Gjerne med is.

Fatma Karagul lager baklava

Fatma Karagul lager baklava hjemme på stuegulvet i Drammen for å servere på festdagen.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

Hun og familien er også fra Tyrkia, og Id al-Adha er en viktig høytid og festdag. Nesten litt som jul for kristne nordmenn, som lager spesielle kaker og går på besøk til hverandre.

Til middag lager hun sac kavurma, en kjøttrett av storfe. Siden hun og mannen er de eldste i familien, kommer de to sønnene og datteren på besøk til dem med barnebarna.

Ikke tid til feiring

De siste dagene har vært ekstra hektiske for Semra Ugur som driver dagligvarebutikk der spesielt mange muslimer handler. Mange har handlet inn for å lage spesialiteter til Id. Og etter morgenbønnen har mange kommet for å kjøpe brød og søtsaker.

Semra Ugur

Semra Ugur har det ekstra travelt i matbutikken, mange kommer for å kjøpe søtsaker og andre varer til feiringen.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

– Jeg har ikke tid til å feire selv. Det går i ett hele dagen. Vi har kunder med forskjellig bakgrunn og religiøs tilknytning, så derfor synes jeg det er best å holde butikken åpen.

Id al-Adha er en islamsk høytid til minne om Abrahams villighet til å ofre sin sønn for Allah, derfor kalles dagen offerfesten. Han endte med å slakte et lam.

Blir flere islamske trossamfunn

25 prosent av alle medlemmer i tros- og livssynssamfunn utenfor Den norske kirke er medlemmer i islamske trossamfunn. Per 1. januar 2015 var det 141.000 muslimer som var medlem i et islamsk trossamfunn her i landet, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Bare i Drammen er det etablert mange moskeer for muslimer med bakgrunn fra Tyrkia. I tillegg har muslimer med bakgrunn i Pakistan, Albania, og en rekke andre land egne foreninger og moskeer.

Ifølge Fylkesmannen i Buskerud, har 62 ulike trossamfunn søkt om statsstøtte i år, i 2014 var antallet 57. Rundt en tredel er muslimske trossamfunn som representerer den nest største religionen i Norge, målt i antall medlemmer, ifølge SSB.

Tyrkisk te og baklava

Tyrkisk te og baklava serveres i mange muslimske hjem under feiringen av Id.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK