NRK Meny
Normal

– Uaktuelt å sprenge på Sørbråten

Varaordfører Sjur Tandberg i Hole støtter naboene som ikke ønsker sprengning på Sørbråten ved Utøya.

Sørbråten

Det kan bli aktuelt å sprenge bort fjell for å lage det planlagte 22. juli-minnesmerket på Sørbråten. Det får flere til å reagere.

Foto: NRK

Naboene til Sørbråten reagerer på at det kan bli aktuelt å sprenge bort deler av odden for å lage 22. juli-minnesmerke. De får støtte fra politisk hold.

Sjur Tandberg er varaordfører i Hole

Varaordfører Sjur Tandberg i Hole kommune.

Foto: Tordis Gauteplass

– Det kommer til å skape enda sterkere reaksjoner, og i mine øyne er det helt uaktuelt, sier varaordfører Sjur Tandberg i Hole.

Tandberg sier han ble overrasket da det ble kjent at det kan bli aktuelt å sprenge, dersom man ikke får til å dele odden i to på en annet måte.

– Først må vi huske på at det er massiv motstand mot hele minnesmerket blant dem som bor i nærområdet. Mange av dem gjorde en kjempeinnsats 22. juli, og de er nok fryktelig skuffet over at de ikke har fått noe som helst støtte eller gehør blant annet hos organisasjonene til de som ble sterkest rammet, sier Tandberg.

Les også:

Naboene reagerer

Naboer Sørbråten

F.v.: Jørn Øverby, Anne Gry Ruud og Elling Klepp. Alle er beboere ved Sørbråten. Anne Gry er eneste av dem som sitter i Styret for Utstranda velforening. De andre er medlemmer i foreningen og naboer.

Nabo Jørn Øverby mener saken faller på sin egen urimelighet dersom det blir nødvendig å sprenge.

– Hvis hele odden må fjernes for å bygge en ny, så kan man bygge minnestedet hvor som helst, sa Øverby til NRK.no fredag.

Nabo Elling Klepp sier at alle som bor i området vet at steingrunnen er løs og porøs.

Tar prøver ved Sørbråten

I begynnelsen av august ble det tatt prøver av fjellet på Sørbråten.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Det er nylig tatt prøver av fjellet og grunnforholdene på Sørbråten. Om fjellet viser seg å være fast og robust nok, kan det sages i stykker. Hvis ikke må det sprenges, sier prosjektleder Jørn Mortensen i Kunst i offentlige rom (KORO).

– Jeg tror ikke det er det mest realistiske alternativet. Og hvis det må sprenges må de skje i så liten skala at det ikke går ut over odden som sådan. Dette må Skanska ta stilling til, det er de som er ekspertene her, sier Mortensen.

Les: Utsetter minnested for 22/7