Hopp til innhold

250 søkte på romfartsstudier

Kongsberg Defence Systems fikk inn 250 søknader på de 15 plassene på sommerprosjektet Starburst. 40 prosent av de utvalgte er kvinner.

Romfartsstudier Kongsberg

UTPLUKKET: 250 kandidater ønsket å bli en del av denne gjengen. Blant de 15 som nådde helt frem, er det 6 jenter.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

15 studenter av 250 søkere er nå plukket ut til å være med på romfartsstudier på Kongsberg i sommer. Der skal de teste og demonstrere romfartsteknologi til maritim overvåkning.

Onsdag ble prosjektet Starburst satt i gang, og divisjonsdirektør Christian Hauglie-Hanssen mener han har plukka ut de beste av de beste studentene fra læresteder over hele landet.

Christian Haukeli-Hanssen

PLUKKET DE BESTE: Christian Haukeli-Hanssen forteller at de har fått 15 knallgode studenter på plass til sommerprosjektet.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Vi konkurrerer om å få de gode studentene. Vi har vært ute etter folk som har en genuin interesse for romvirksomhet.

40 prosent jenter

Av studentene som er plukket ut, er nesten halvparten kvinner. Det gleder Hauglie-Hanssen.

– Vi har prøvd å motivere kvinnene ordentlig gjennom Facebook, Twitter og sosiale medier for å få dem til å søke på prosjektet.

En av de heldige, er Ingrid Fjordheim Ohnstein fra NTNU i Trondheim.

– Jeg har alltid har hatt en stor fascinasjon for verdensrommet. Da jeg var yngre ville jeg bli astronaut. Da jeg vokste opp skjønte jeg at det ikke var det mest realistiske, sier Fjordheim Ohnstein.

Hun forteller at de gjennom sommerstudiene får prøvd ut teorien de lærer på NTNU, i praksis.

– På NTNU blir vi forberedt på det teoretisk, men å faktisk få se det i praksis er noe helt annet.

Skal skyte opp rakett

Studentene skal starte studiene på nettet, og fullføre det hele på avdelingen på Kongsberg til sommeren. Prosjektet avsluttes på Andøya der studentene skal slippe en stratosfæreballong og skyte opp en rakett.

Romfartsstudier Kongsberg

RENROM: I noen rom på Kongsberg Defence System må det være 100 prosent rent. Her prøver studentene arbeidsbunaden.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Vi skal avslutte med en uke på Andøya hvor vi skal slippe en stratosfæreballong med utstyret de har laget. Og vi skal bygge en sonderakett, og skyte opp den i midnattssol på Andøya i august, sier Hauglie-Hanssen.

Divisjonsdirektøren regner med at de utkårede studentene skal gjennom et tøft halvår. Han tror det vil bli spesielt utfordrende for dem å organisere seg i forkant av perioden på Kongsberg i sommer.

– Min utfordring til dem er hvordan de skal løse et så komplisert systemprosjekt når de sitter på hver sin side av landet. Og at de er rustet når vi sitter her i begynnelsen av juni når vi faktisk går løs på arbeidet som skal realiseres gjennom sommeren.