Kulturbyråd kritisk til Giskes manglende OFO-satsing

Oslos kulturbyråd retter skarp kritikk mot Giskes manglende satsing på Oslofilharmonien - men vil ikke være med å betale for orkesteret.

Kulturbyråd Torger Ødegaard (H)
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

- Jeg synes det er rart at en kulturminister som har bidratt til økte midler til kultur, og som skryter av det hele tiden, ikke ser seg i stand til å bidra til at landets fremste filharmoni får betingelser til å utvikle seg videre. Da har man tatt et valg - da ønsker man ikke å ha en filharmoni i verdensklasse. Det synes jeg er synd, sier Oslos byråd for kultur, Torger Ødegaard fra Høyre.

HØR: Oslos kulturbyråd refser Giske

Giskes budsjettforlag innebærer en økning på drøyt seks millioner kroner for orkestret, noe som etter at lønns- og prisvekst er regnet inn reellt sett betyr rundt 1,8 millioner kroner i påplusning. Orkesteret hadde håpet på vesentlig mer, og varsler at de neste år blir nødt til å kutte både planlagt utenlandssatsing og CD-innspilling som følge av Giskes forslag.

Saraste ønsker kommunal støtte

Oslo Filharmonien er et av to statlig finansierte orkestre i Norge, de øvrige orkestrene støttes også av fylker og fylkeskommuner. Sjefdirigent Jukka Pekka Saraste hadde ønsket flere finansieringskilder også for OFO.

- Om en by ser et orkester som et symbol for byen vil det skape vilje til satsing. Og man vil ha flere ulike kilder til finansieringen, sier han.

Les også: Saraste truer med å gå

- Statens ansvar

Dette er Ødegaard overhodet ikke enig i.

- Det kan ikke være vertskommunens ansvar å sikre at landet har et orkester i verdensklasse - det mener jeg må være statens ansvar, sier Ødegaard. Han har likevel engasjert seg i driften av orkestret med å bedre samarbeidet mellom Oslo Konserthus og filharmonien, forteller han.

- Noe av det jeg først tok tak i da jeg begynte som kulturbyråd i januar var å prøve å myke opp forholdet mellom konserthuset og orkesteret - der legger vi nå til rette for bedre samarbeid. Men for å skape et orkester i verdensklasse, som reiser rundt og spiller på de viktige arenaene, må man satse mye mer enn det man gjør nå. Når Giske istedet velger å smøre kulturpengene tynt utover, oppnår man ikke kvalitet, sier Ødegaard.

LES OGSÅ:

- Orkesteret skal speile livet

OFO varmet London

OFO i toppslag