Stjernedirigenten: Mitt forhold til Norge er ødelagt

15 år etter at han forlot Norge er dirigent i verdensklasse, Mariss Jansons, fortsatt sint. Han klarer ikke å tilgi politikerne som ikke ga musikerne i Oslo-Filharmonien bedre øvingsforhold og et nytt konserthus.

Mariss Jansons i 1986

1986: Mariss Jansons i aksjon. Som dirigent for Oslo-Filharmonien løftet han orkesteret til internasjonale høyder.

Foto: Henrik Laurvik / NTB scanpix

– Da jeg reiste i 2002 var jeg i veldig dårlig humør. Forholdet til politikerne og landet var ødelagt, og jeg føler det fortsatt slik, sier Mariss Jansons.

Dirigenten fra Latvia har sorg i stemmen når han snakker i et sjeldent intervju med NRK. Han er fortsatt sint for at politikerne ikke hørte på kravene om et nytt konserthus i Oslo, og bedre øvingsforhold for orkesteret.

Han mente det burde være en prestisjesak å gi musikerne arbeidsforhold som sto i stil med orkesterets stigende stjerne internasjonalt. Akustikken i Oslo Konserthus holdt ikke mål, mente han.

Oslo Konserthus åpnes

Fra åpningen av Oslo Konserthus i 1977. I år har konsertscenen 40-årsjubileum.

Foto: Erik Thorberg / NTB scanpix

– Ung og talentfull

Det var hallelujastemning da Mariss Jansons ble dirigent i 1979. På åpningskonserten ble han introdusert som «en av verdens unge, talentfulle og målbevisste dirigenter». Applausen var lang og øredøvende.

I over 20 år dirigerte han orkesteret med stor suksess, både hjemme i Oslo, på en rekke turneer og ved mange plateinnspillinger.

– Jeg slåss for bedre arbeidsforhold og øvingslokaler uten å bli hørt, sier han i dag.

Taus i 15 år

Arild Erikstad

NRK-journalist Arild Erikstad møtte Mariss Jansons (74) nylig. Hele intervjuet med stjernedirigenten kan sees på NRK2 og «Hovedscenen» søndag.

Foto: Kari Nygard Tvilde / NRK

Mariss Jansons sa i februar 2000 fra seg tittelen som kunstnerisk leder av Oslo–Filharmonien. Han forlot Oslo to år etter, og så seg aldri tilbake. Han sa heller ikke et eneste ord til norsk presse, og har vært taus frem til nå.

Kommer ikke til feiring

Da NRKs mangeårige musikkjournalist Arild Erikstad møtte Mariss Jansons nylig, spurte han dirigenten om han kommer til Oslo om to år, for å feire Oslo- Filharmoniens 100-års jubileum. Mariss Jansons svar var nei.

– Jeg har forsøkt å legge fra meg følelsen av å ha mislyktes. Men min kamp for orkesteret ble ikke hørt, og det skjærer meg fortsatt i hjertet. Mitt forhold til Norge er ødelagt, sier han.

Men han understreker at han fortsatt elsker orkesteret og musikerne og ønsker dem alt godt.

– Naturlig å reise fra Oslo

Erikstad har som musikkjournalist jobbet mye med Jansons, og kjenner også dirigenten som venn. Han tror det er Jansons' alder som nå gjør at han ønsker å prate om saken.

– Han fyller snart 75 år, og kanskje føler han at han nå begynner å bli litt gammel og at det var på tide å si hva han følte om dette.

Erikstad mener det var en naturlig del av Jansons' karriere å forlate Oslo etter 23 år.

– Hadde man fått et nytt konserthus hadde han kanskje blitt i noen år til, men da han fikk tilbud fra to av verdens fremste orkester var det ikke pussig at han dro.

Kulturstrøm

 • Homofile scener sensurert i Kina

  Da «Bohemian Rapsody» hadde premiere i Kina i helga var seks scener sensurert bort. Siden kinesisk sensur forbød homofilt innhold i film og tv-serier i 2016 har LHBT-miljøet sett på denne kinopremieren som en seier. Men over to minutter med homofilt innhold og scener som forteller om AIDS er klippet bort. Blant to menn som kysser, og dialoger hvor ordet gay blir brukt, skriver CNN.

  Bohemian Rhapsody
  Foto: Twentieth Century Fox Norway
 • H&M satser på luksus og på nett

  Fire butikk-kjeder eid av H&M-gruppen åpner butikker på nett i Norge. Arket, Weekday og Monki kom i forrige uke. High street-kjeden Cos er like rundt hjørnet, også med butikk i det nye Valkyrien-prosjektet i Oslo (bildet), skriver Melk&Honning.

  Valkyrien rehabilitert på Majorstua
  Foto: NCC
 • Ny strømmetjeneste fra Apple

  TV+ heter den nye kanalen til Apple som ble annonsert av sjefen Tim Cook (bildet) i dag. Innholdet blir originale tv-programmer. Blant annet er «The Morning Show», et morgen tv-drama med Jennifer Aniston and Reese Witherspoon under utvikling. Det er også en ny versjon av Stephen Spielbergs «Amazing Stories» og filmatiseringen av Isaac Asimovs bokserie «Foundation». TV+ blir en reklamefri betal-tjeneste i den nye versjonen av Apple TV-appen som kommer i mai, skriver TechCrunch etter pressekonferansen.

  Apple CEO Tim Cook presenterer Apple TV+
  Foto: Tony Avelar / AP