NRK Meny
Normal

Saraste truer med å gå

Oslofilharmoniens sjefdirigent Jukka Pekka Saraste er så skuffet over Giskes budsjettforslag at han vurderer å slutte etter åremålsperioden.

Jukka-Pekka Saraste
Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Finske Jukka Pekka Saraste er mannen som får mye av æren for at Oslo Filharmoniske Orkester igjen er tilbake på internasjonalt toppnivå. Saraste er i sitt tredje år som kunstnerisk leder for OFO, og har vist seg som en viktig mann for orkesterets utvikling.

Les: - Orkesteret skal speile livet

Les: OFO i toppslag

Les: OFO varmet London

Men etter at kulturminister Trond Giske la fram sitt budsjettforslag for 2009 , Orkestersatsing fra Giske er Saraste så skuffet at han vurderer å avslutte samarbeidet med OFO etter at åremålet går om to og et halvt år.

- Jeg tok denne jobben på basis av vekst, og muligheten til igjen å gjøre noe spesielt med dette orkesteret. Jeg forventer også at apparatet rundt institusjonen gir støtte for dette. Det å gå videre er det eneste som gjør dette livet interessant - ikke stagnasjon eller nedgang, sier Saraste. - Når man ikke skjøtter et internasjonalt topporkester som Oslo Filharmonien vil det begynne å gå nedover, og den utviklingen vil jeg ikke se her.

Hør: Saraste om OFO og statsbudsjettet

Uenighet om budsjettkonsekvenser

Giskes forslag gir OFO en budsjettøkning for neste år på 6,1 millioner kroner, noe orkesteret selv mener innebærer et reellt kutt etter at det er justert for pris- og lønnsvekst og øvrige faste utgifter.

(Saken fortsetter under bildet)

Oslo Filharmoniske Orkester
Foto: Bo Mathisen

OFOs administrerende direktør Odd Gullberg sier at Giskes budsjettforslag innbærer kutt for den kunstneriske virksomheten.

- Dette er vi veldig skuffet over. Vi må nå kutte der vi har mulighet, det vil si i plateinnspillinger, utenlandsturneer, bestillingsverk og tapsbringende prosjekter som samtidsmusikk, sier Gullberg.

- Ikke kutt

Men Trond Giske mener Oslo Filharmoniske er godt ivaretatt i forslaget til statsbudsjett.

- OFO har hatt en realvekst på 10 millioner kroner siden den rød-grønne regjeringen overtok, og i forslaget for neste år kompenserer vi godt og vel for økte kostnader. Man kan ikke kalle det et kutt når man planlegger for mye mer aktivitet enn budsjettet tilsier, og så må innfinne seg med realitetene, mener han.

Og om Saraste velger å gå, skal han slite for å finne et orkester med bedre betingelser for den kunstneriske jobbingen enn OFO, mener Giske.

- Det skal bli vanskelig å finne et land som satser mer på statlig drift av orkester enn Norge gjør akkurat nå, sier Giske.