OFO i toppslag

Oslo Filharmoniske Orkester er bedre enn noen gang mener kritiker. Nå venter The Proms!

Jukka-Pekka Saraste
Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Oslo Filharmoniske Orkester og sjefdirigent Jukka-Pekka Saraste startet høstsesongen i Oslo Konserthus onsdag med musikk av Rachmaninoff, Maurice Ravel og finske Magnus Lindberg.

Dagbladets musikkritiker Ståle Wikshåland mener orkestret spiller bedre enn noen gang under Sarastes taktstokk.

- En formidabel åpningskonsert - Saraste har ledet orkesteret opp av bølgedalen etter Previn. Nå spiller de bedre enn noen gang, og gaper over større musikalske utfordringer, mener Wikshåland.

HØR: Oslofilharmonien åpner høstsesongen

Nå venter The Proms

I morgen setter orkesteret kursen mot prestisjeoppdrag på rennomerte The Proms i London. Her er de i godt selskap, i dagene før dem spiller New York Philharmonic, og like etter kommer Berlinfilharmonien.

Wikshåland mener Oslo Filharmoniske Orkester trygt kan spise kirsebær med de store.

- Jeg tror de klarer seg godt. Jeg tror ikke de blir utropt til verdens beste orkester, men de er et orkester uten dødvekt og rutinepreg. New York Philharmonic varierer spillemessig, mens Berlinfilharmonien er i en helt egen divisjon. Ingen forventer at OFO skal spille som Berlinorkesteret, mener Wikshåland.

Maraton

Orkesterets direktør Odd Gullberg er forberedt på et langt musikalsk kraftløp både i London og i månedende framover.

- Vi har startet en maraton og skal gjennomføre totalt 85 konserter og over 20 konserter i utlandet innen mai neste år. Vi har jo premiere på nye programmer hver uke, så dette er en svær oppgave, sier Gullberg.

Europatoppen et mål

Og for OFO er Europatoppen en klar ambisjon.

- Vi har som mål å være et av de beste orkestrene i Europa, sier Gullberg. -Vi er en døråpner for norsk musikk, solister, kultur og kavlitet i verden.

Også utenriksminster Jonas Gahr Støre mener OFO representerer Norge godt ute i verden.

- De vekker entusiasme og hvis vi bygger på det kan vi skape fine opplevelser ute. Vi har et orkester i verdensklasse, mener Støre.