Hopp til innhold

Hele Obama-staben går etter jul

Høyere skatt for de rikeste og et forlik om budsjettkutt med Republikanerne i Kongressen står øverst på president Obamas arbeidsliste. Derfor blir det meste av staben hans sittende fram til neste år. Men da blir det store utskiftninger.

Rydder i rekkene

Det er ventet at president Barack Obama tar en skikkelig vårrengjøring i regjeringen etter jul. Her ser vi fra v.: Utdanningsminister Arne Duncan, helseminister Kathleen Sebelius, innenriksminister Ken Salazar, utenriksminister Hillary Clinton og forsvarsminister Leon Panetta. Det er ventet at både Clinton, Sebelius, Salazar og Panetta vil gå av.

Foto: SAUL LOEB / Afp

Sheryl Sandberg

Facebook-topp Sheryl Sandberg skal være ønsket inn i regjeringen.

Foto: MIKE SEGAR / Reuters
David Petraeus

CIA-direktør David Petraeus har gått av på grunn av utroskap. Han har tidligere blitt nevnt som en kommende republikansk presidentkandidat.

Foto: MANDEL NGAN / Afp
John Kerry og Barack Obama

Barack Obama har mye å takke tidligere presidentkandidat John Kerry for. Når Hillary Clinton går av kan Kerry bli ny utenriksminister i USA.

Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP
Susan Rice

USAs FN-ambassadør Susan Rice kan være aktuell som utenriksminister, selv om hun var for rask med å konkludere på hva som hadde skjedd ved den libyske ambassaden da den amerikanske ambassadøren ble drept i september i år.

Foto: Chris Usher / Ap
Eric Holder

USAs første svarte justisminister Eric Holder har vært ute i hardt vær de siste månedene, og vil trolig bli byttet ut.

Foto: YURI GRIPAS / Reuters

Allerede for mange måneder siden begynte Obama å legge kabaler for en ny administrasjon med sine nærmeste rådgivere i Det hvite hus.

Flere av hans viktigste regjeringsmedlemmer, som utenriksminister Hillary Clinton, har bedt om å få avløsning. Andre, som justisminister Eric Holder, vil bli bedt om å gå.

Obama ønsker også å finne plass til noen utvalgte nye koster, som tidligere Michigan-guvernør Jennifer Granholm og Facebooks nummer to Sheryl Sandberg.

Skatteøkning først

Fordi det haster å komme i mål med et budsjett og skatteforlik med kongressen før obligatoriske budsjettkutt og skatteøkninger trer i kraft ved nyttår, vil presidenten vente med de omfattende utskiftningene til neste år.

I går forsvant likevel den første av toppfolkene, og det var en Obama slett ikke hadde tenkt å skifte ut.

CIA-direktør David Petraeus ba om å få gå av fordi han har vært utro mot sin kone. Fallet er stort for generalen, som for fire år siden ofte ble nevnt som en kommende republikansk presidentkandidat.

Stor kabal i vente

Men Generalen som ledet snuoperasjonen under Irakkrigen, kan selvsagt fortsatt komme tilbake til politikken. Nå vil han bli midlertidig erstattet av sin nestkommanderende i CIA, Michael Morell.

Han kan komme til å bli sittende siden Obama planlegger å skifte ut så mange andre i staben. Men det kan også tenkes at han blir erstattet av en annen, for Obama har en omfattende utskiftningskabal på gang.

Regjeringen i hans første periode har vært en av de mest stabile i USA på mange tiår, og det er ventet at han derfor ønsker å bytte ut mange nå. Det finnes også enkelte Demokratiske politikere han ønsker å finne plass til.

Kerry eller Rice?

Hillary Clinton vil gå av i løpet av det kommende halvåret. Hun har vært en svært populær utenriksminister, og skoene hennes blir store å fylle.

De heteste kandidatene til å gjøre nettopp det, er lederen for utenrikskomiteen i senatet og tidligere presidentkandidat John Kerry, og USAs FN-ambassadør Susan Rice.

Barack Obama har mye å takke John Kerry for.

Kerry iscenesatte Obamas nasjonale politiske gjennombrudd da han ga ham jobben som hovedtaler på Demokratenes landsmøte i 2004. I årets valgkamp hjalp Kerry Obama med å forberede seg til debattene ved å spille Mitt Romney.

Skulle Kerry få jobben, må det imidlertid utlyses nyvalg for senatssetet hans i Massachusetts. Republikaneren Scott Brown, som tapte den andre senatsplassen i delstaten på tirsdag, vil trolig gjøre alt for å komme seg inn igjen i senatet.

Det kan være en grunn for Obama til ikke å velge Kerry, men neppe en viktig grunn. Den erfarne senatoren nyter også respekt i kongressen.

Libya-glipp kan koste

Susan Rice, som også er afroamerikaner, ville være et annet fornuftig valg, mener mange. Hun fikk imidlertid hard kritikk av republikanere i kongressen etter drapet på USAs ambassadør til Libya i høst.

Rice kom først med feilaktige opplysninger om hva som skjedde da Christopher Stevens og andre amerikanere ble drept.

Administrasjonen ønsker neppe å begynne en utskiftningsprosess med en godkjennelseshøring i senatet som kan gi problemer.

Finansministeren går

Finansminister Timothy Geithner ville opprinnelig gå av nå like etter valget, men skatte- og budsjettforhandlingene med kongressen gjør at han blir sittende til etter jul. Da vil finansministeren som satt gjennom hele Obamas forrige periode få avløsning.

Finansministerposten er stadig en av de viktigste i administrasjonen på grunn av de økonomiske utfordringene USA står overfor, og Geithners etterfølger må velges med omhu.

Derfor er den heteste kandidaten Obamas betrodde stabssjef Jack Lew. Han har sterk tillit innad i administrasjonen og er kvalifisert for jobben, skriver Politico.

Andre kandidater er Roger Altman, som var Bill Clintons visefinansminister. Flere navn fra næringslivet er også blitt foreslått. Cheryl Sandberg, en av toppsjefen i Facebook, skal være ønsket til administrasjonen av Obama. Men hun kan også settes inn på andre poster.

Den viktigste stabssjefen

Dersom Jack Lew blir finansminister blir stabssjefposten i Det hvite hus ledig. Uansett er det mange som tror Thomas Donilon vil bli Obamas nye stabssjef. Han er i dag nasjonal sikkerhetsrådgiver og en av Obamas mest betrodde medarbeidere.

Donilon ønsker å bli utenriksminister, men har trolig ikke tyngde nok for den posten.

Ny sjef i Pentagon

Leon Panetta gikk fra CIA til Pentagon i 2010. Han ønsker avløsning nå, og skal bare sitte til prosessen med å gjennomføre planlagte kutt i forsvarsbudsjettet er kommet litt lenger.

David Petreaus var nevnt som forsvarsminister, men det blir neppe aktuelt nå.

Den moderate republikanske tidligere senatoren Chuck Hagel fra Nebraska som var kjent for å være svært kritisk til president Bushs forsvarspolitikk er et hett navn. Viseforsvarsminister Ash Carter er også en mulighet.

Trenger friskt blod

Justisminister Eric Holder har vært ute i hardt vær de siste månedene. USAs første svarte justisminister vil også bli byttet ut. Her kan Obama finne en plass til en han virkelig ønsker å få inn i administrasjonen: Tidligere guvernør i Massachusetts Deval Patrick som også er afroamerikaner.

I tillegg er det planer om at både miljøvernminister Stephen Chu, sikkerhetsminister Janet Napolitano, og innenriks-, arbeids-, landbruks- og helseministrene også skal gå.

Obama ønsker å begynne sin andre periode med friskt blod og trenger ikke minst folk som kan jobbe effektivt med å få politikk gjennomført til tross for at flertallet på Capitol Hill er republikansk.

SISTE NYTT

Siste nytt