Hopp til innhold

Fant enorm sølvskatt under nybygg

Arkeologene har funnet romersk «gullgruve» i Storbritannia. 30.000 mynter fra 270 e.Kr dukket opp under byggingen av nytt hotell i Bath.

Bath Street Hoard

Myntene som ble funnet, stammer trolig fra tida rundt 270 e. Kr. Funnet omfatter rundt 30.000 mynter, men arbeidet med å analysere funnet er gjort vanskelig av at myntene har grodd sammen.

Foto: Roman Baths, Bath & North East Somerset Council

Flere enn 30.000 romerske mynter ble funnet under en utgraving i den engelske byen Bath, melder flere britiske nyhetsmedier, blant dem BBC og avisa Telegraph.

Myntene ble funnet under en arkeologisk undersøkelse av en hotelltomt i sentrum av byen, bare hundre meter fra og er et av de fem største myntfunnene i britisk historie.

LES OGSÅ: – Dette er yttarst sjeldan
LES OGSÅ: Sjeldan myntfunn på Avaldsnes

Bath ble grunnlagt i romertida, mellom år 60 og 70. De naturlige kildene i området gjorde etter hvert byen svært populær som feriested, og stedet ble kraftig utvidet de neste tre hundre årene.

Kan ha blitt gjemt bort i frykt

Myntene som er funnet, stammer mest trolig fra 270 e. Kr. Den vestlige delen av romerskokkuperte Europaperiode var truet av borgerkrig og barbarinvasjoner, og arkeologene spekulerer i om det er grunnen til at myntene ble begravd.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Det var mye uro i de romerske områdene på denne tida, og det kan forklare hvorfor disse myntene ble gjemt bort, sa Steven Clews, leder for museet for romerske bad i Bath til BBC i går. Funnet ble da gjort kjent for britiske medier.

LES OGSÅ: Gullfeber i Gudbrandsdalen
LES OGSÅ:

Det er foreløpig ikke klart nøyaktig hvor mange mynter som er funnet, eller hvor mye de eventuelt vil være verdt. Engelsk lov tilsier at slike funn av mynter tilfaller staten, men byens museum for de romerske badene ber om donasjoner på opp mot halvannen million norske kroner for å kjøpe inn og stille ut samlingen.

– VI har bedt om et anslag på verdien av funnet, og vi håper å kjøpe dem inn til samlingen, sier Clews.

LES OGSÅ:
LES OGSÅ: Strid om gullskatt

Ikke det største

Eksperter ved British Museum skal nå starte jobben med å undersøke funnet, men arbeidet er vanskeliggjort av at myntene har grodd fast i hverandre i løpet av de siste 1800 år under jorda.

Det største funnet av romerske mynter ble gjort i en åker nær Frome i Somerset. Det funnet talte til sammen 53.500 mynter.

LES OGSÅ: Har du en sølvskatt hjemme?
LES OGSÅ: Sølvskatten i Istindan