Hopp til innhold

Her blir en stjerne født

Gjennom bilder tatt over en periode på 14 år kan vi nå ha kommet nærmere et svar på hvordan vår egen sol oppstod.

En stjerne blir født

NASA har ved hjelp av Hubble-teleskopet tatt bilder av hvordan stjerner formes.

Foto: NASA/ESA/P. Hartigan (Rice University)

Bildene fra NASAs Hubbleteleskop har lykkes i å fange opp gigantiske jetstrømmer fra nyfødte stjerner. Disse supersoniske strømningene slynges ut med en fart på utrolige 700.000 kilometer i timen når stjernene tar form.

SE NASAS VIDEO HER:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Må revurdere gamle teorier

Ved å sette sammen et utvalg stillbilder fra teleskopet og fylle inn hullene ved hjelp av en datamaskin, har forskerne fremstilt en film som viser støvskyer og gass inne i strømningene som beveger seg i ulike hastigheter. Dette var ikke like åpenbart kun ved å studere stillbildene.

Etter å ha studert videoen har man måttet revurdere mange av teoriene rundt prosessen i en stjernes fødsel.

– Det mest interessante skjer når partiklene slenges rundt omkring. De suser forbi hverandre, krasjer inn i deler med lavere hastighet og skaper sjokkbølger, sier professor Patrick Hartigan fra Houston-universitetet i Texas.

Han er en av forskerne bak arbeidet, som er publisert i The Astronimical Journal.

Sammenfattet

Hartigan begynte å bruke Hubble til å samle bilder av fremtredene strømninger fra tre nyfødte stjerner i 1994. Alle er omtrent 1350 lysår unna - to nær Orion, og den tredje i stjernebildet Vela.

Han oppsøkte de samme stjernene igjen i 1998 og i 2008.

– Bildene er "snapshots" frosset i tid, men vi hadde måttet sittet i hundretusener av år for å se hvordan ting egentlig utspiller seg, sier Hartigan.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hubbleteleskopet

Hubbleteleskopet ble sendt opp i bane rundt jorda allerede i 1990, og har gitt oss et kikkehull til galakser og stjernetåker som er opptil 420 millioner lysår unna.

Foto: NASA / AFP

– Til stor hjelp

Astrofysiker Geoff Bicknell ved Australian National University er også overveldet over det han har sett.

– Hvis et bilde sier mer enn tusen ord, er denne filmen verdt en million, sier han.

– Dette kommer til å hjelpe oss å fokusere på dynamikken i strømningene fra unge stjerner. Det er mye vi ikke forstår.

Disse ultrakjappe jetstrømningene varer i rundt 100.000 år, og forskerne har ennå ikke helt klart for seg hvilken rolle de spiller i en skapelsen av stjerner eller hvordan de blir til.

Lik vår egen sol

– Med filmer som disse kan vi nå sammenligne observasjoner av strømmene med datasimuleringer og laboratorieeksperimenter. Slik kan vi se hvilke aspekter vi forstår og ikke forstår, sier Patrick Hartigan.

Forskerne oppdaget disse strømningene for rundt 50 år siden. De tror Sola produserte lignende strømninger da den ble formet for 4,5 milliarder år siden.