Hopp til innhold

Dette er den første "robot"-tatoveringen

Franske designstudenter kan uforvarende ha snublet over tatoveringens framtid.

En gjeng med studenter fra den franske designskolen ENSCI har gjort forsøk med å bytte ut dysen i en 3D-printer med en tatoveringspenn. Slik fikk studentene det som iallfall på papiret er langt mer nøyaktig enn dagens metode.

Prosjektet var del i en fransk utstilling om det offentlige rom i regi av det franske kulturdepartementet, og studentenes kunstprosjekt har gått verden rundt, blant annet i vitenskapsmagasinet New Scientist.

Underarmen i videoen øverst i saken tilhører nemlig den første mannen i verden med en maskintatovering, men han kommer trolig ikke til å bli den siste, for metoden viste seg ikke å være spesielt kompleks. Studentene brukte bare noen få timer på å bytte ut dysen i en Makerbot med en tatoveringsnål.

Første datasirkel

Verdens første dataskapte tatovering er en svært så nøyaktig sirkel, og det var visstnok flere enkle tegninger i maskinens repertoir. Kompliserte former er det verre med, og maskinen tåler heller ikke annet enn helt flate overflater og strukket hud.

Likevel kan metoden vise vei framover. I de mange bloggene og nyhetsnettstedene som har omtalt prosjektet, har folk engasjert seg tildels kraftig. De fleste debattantene er kraftig mot det de kaller sjelløs tatovering.

Kan ikke erstatte tatovørene

Studentenes veileder Samuel Bernier mener uansett ikke maskinen vil være en konkurrent til tatovørene.

– Tanken er ikke at vi skal erstatte tatovørene, det er umulig å erstatte deres sanser. Det som er interessant her er at vi åpner for en diskusjon, sier han, ifølge New Scientist.

Har du en 3D-printer og brenner etter å gjøre det selv? Bruksanvisningen ligger på det sosiale hobbynettstedet Instructables.