Hopp til innhold

Nasa snart klar til å sende neste generasjon romfarkost ut i verdensrommet

Torsdag skal Nasa gjøre sin første testutskyting av neste generasjon romfarkost – Orion-kapselen. Målet er å kunne sende mennesker langt, kanskje helt til Mars.

Torsdag skal Nasa gjøre sin første testutskyting av neste generasjon romfarkost – Orion-kapselen. Målet er å kunne sende mennesker langt, kanskje helt til Mars.

OPPSKYTINGEN: Se en presentasjon av hvordan oppskytingen av Orion-farkosten vil skje.


Nasa pensjonerte i 2011 sin siste romferge, og har siden måttet haike på tur ut i verdensrommet. Amerikanske astronauter har derfor blant annet fått hjelp fra Russland for å reise til den internasjonale romstasjonen ISS.

Samtidig har Nasa likevel jobbet med neste generasjon romfarkost.

Romfartøyet Orion er tenkt som framtidens farkost for å sende mennesker langt ut i verdensrommet.

Planen er å kunne reise lengre enn noen gang før for å besøke asteroider, eller kanskje til og med Mars, skriver Nasa selv.

– Starten på lange turer

– Vi skal sende avgårde et romfartøy fra amerikansk jord igjen, og dette er starten på arbeidet med turer langt ut i verdensrommet, sier lederen Mike Sarafin i Orion-prosjektets ferdkontroll under pressekonferansen onsdag.

Den nye modulen skal sikre trygg oppskyting, ferd og retur til jorda for mannskapet.

Nå i desember 2014 skal den første utskytingstesten gjennomføres.

Utskytingen skjer torsdag 4. desember, og NRK sender direkte fra kl. 13.

Da skjer testen i første omgang med en mindre kraftig rakett enn den som skal brukes i den endelige løsningen. Romfarkosten skal ta to turer rundt jorda før den kommer tilbake.

– Vi skal først fly en runde rundt jorda på omtrent samme høyde som den internasjonale romstasjonen. Deretter går turen mye lengre ut, sier Sarafin ved romsenteret der utskytingen skal skje.

Nasa-ekspertene forteller også at de har med seg flere veteraner fra pioneertida med Apollo-programmet

– Ja, vi vil ha med oss noen av de flinke folka fra den tiden. Selv har jeg et smil om munnen fordi jeg vet vi har med slike flinke og erfarne folk, sier Sarafin.

Orion ved oppskytingsrampen

Slik ser oppskytingsrampen ut der Orion-fartøyet skal sendes opp.

Foto: John Raoux / Ap

Gode værmeldinger

Før oppskytinger er det alltid spenning rundt værvarselet.

Dårlig vær i området ved oppskytingsbasen i Florida vil kunne utsette oppskytingen, men meteorologene er nå optimistiske.

– Været har akkurat forbedret seg, men værmønsteret vi har for tiden vist at det kan komme regnbyger på kysten, sier meteorolog på prosjektet Kathy Winters.

Hun forteller at det kan komme regn og vind torsdag, men at sjansene for opphold og fint vær har bedret seg betydelig.

De anslår at det bare er 30 prosent sjanse for regn torsdag.

– Det ser ut som vi får opphold i dag og i natt. Det kan komme byger i morgen, men prognosen er bedret på grunn av det tørre været vi har akkurat nå, sier meteorologen.

Voldsom nedbremsing før trygg landing på jorda

Hovedmålet med testen torsdag er å sjekke utskyting og retur for fartøyet, og testen vil bli gjort uten astronauter om bord.

– På bare elleve minutter vil kapselen bremses fra 30 000 km/t til null, sier Sarafin.

Nasas eksperter forteller på pressekonferansen at romfarkosten er planlagt å komme ned igjen til jorda og lande et sted i Stillehavet ikke langt fra San Diego.

Der vil et amerikansk krigsskip ligge klart med det nødvendige utstyret for å plukke opp modulen fra havet.