Hopp til innhold

Her skytes neste generasjons romfartøy ut i verdensrommet

Romfartøyet som NASA håper er første steg mot at mennesker om ikke lenge setter sine bein på Mars, ble fredag klokken 13.05 norsk tid sendt ut på sin første ferd.

Se oppskytingen av Orion

– En ny era i amerikansk romforskning er i gang, sa NASAs kommentator da den revolusjonerende raketten med Orion-kapselen på toppen ble skutt opp.

Etter trøbbel med sterk vind og frosne ventiler torsdag, måtte flere tusen tilskuere gå skuffet hjem. I dag var det derimot store gledesscener på NASAs base i Cape Canaveral i Florida da Orion-kapselen steg til værs på en søyle av ild og røyk uten problemer.

– Det gikk virkelig bra, var NRKs eksperter Hallvard Sandberg og Erik Tandberg dom i studio rett etter oppskytingen.

– Skal bringe mennesker til Mars

Se resten av NRKs Orion-sending her:

I dag prøver NASA igjen å sende romhåpet Orion til himmels. Kapselen er menneskets første skritt på veien mot Mars.

Romfartøyet ses på som framtiden og målet er å etter hvert sende mennesker langt ut i verdensrommet – lengre enn noensinne før.

– Dette er starten på det som skal bringe mennesker til planeten Mars, sier NRKs romekspert Hallvard Sandberg om NASAs nye romprogram.

«Oppskytingen av flytesten sparker i gang et kritisk skritt på vår #ReisetilMars» skrev NASA på sin twitterkonto rett ett oppskytingen.

Laster Twitter-innhold

Romskipet har plass til fire astronauter og er designet for å tåle langt tøffere forhold enn fartøyene som fraktet mennesket til månen.
Men fartøyet som skulle skytes opp i dag er kun en lettere versjon av romskipet som er ment å føre menneskeheten inn i en ny romalder.

Lander i Stillehavet

Dagens test er derfor ubemannet og målet er å teste spesielt fartøyets varmeskjold, men også blant annet dataprogrammer, strålebeskyttelse, fallskjermer og overlevelsesevne.

Orion skal, om den skytes opp vellykket, kretse rundt jorda i to lange omløp, før kapselen vender tilbake til jorda med en hastighet på omkring 32.000 kilometer i timen. Da må det 4 centimeter tykke skjoldet tåle en temperatur på 2.200 grader celsius.

Om alt går som NASA håper kommer ferden til å få sin slutt etter drøye fem timer. Da kommer kapselen antageligvis til å lande i Stillehavet utenfor kysten av California.