John Torrence Tate - Foto: Foto: Charlie Fonville / ABELPRISEN / Scanpix /
Foto: Charlie Fonville / ABELPRISEN / Scanpix

Abelprisen til John Tate

I dag kl. 12.30 kunngjorde preses i Det Norske Vitenskapsakademi, Nils Christian Stenseth, at Abelprisen 2010 tildeles John Torrence Tate, en 85 år gammel professor fra Universitetet i Austin, Texas.

Lyd: Hør radioinnslaget i Verdt å vite om årets Abel-pris

Tate tok doktorgraden allerede som 25-åring i 1950, og føyer seg godt inn i rekken av eldre menn som hittil har mottatt Abel-prisen.

Generelt sett er det tallteori, studiene av talls egenskaper, som er John Tates spesialfelt. I følge juryen vant Tate prisen sin «store og varige innflytelse på tallteorien.»

Abelkomiteen uttaler: «Mange av hovedretningene innen algebraisk tallteori og aritmetisk geometri eksisterer i dag bare takket være John Tates skarpsindige bidrag og lysende innsikt. John Tate har satt et sterkt og varig preg på moderne matematikk».

Nils Christian Stenseth kunngjør vinner av Abelprisen 2010 - Preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, Nils Christian Stenseth, kunngjør at John Torrence Tate tildeles Abelprisen for 2010. Foto: Morten Holm / SCANPIX - Foto: Foto: Morten Holm / SCANPIX /

Preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, Nils Christian Stenseth, kunngjør at John Torrence Tate tildeles Abelprisen for 2010. Foto: Morten Holm / SCANPIX

Foto: Morten Holm / SCANPIX

Abelprisen, også kalt «matematikkens nobel-pris», er verdens største matematikkpris, og vinneren blir hedret med seks millioner norske kroner.

Tirsdag 25. mai blir det audiens på slottet, og prisutdeling vil finne sted samme dag kl 14.00 i Gamle Logen i Oslo.

Abelprisen for 8. gang

Nils Christian Stenseth - Der var preses Nils Christian Stenseth som kunngjorde vinneren. - Foto: Foto: Det norske Vitenskapsakademi /

Der var preses Nils Christian Stenseth som kunngjorde vinneren.

Foto: Det norske Vitenskapsakademi

Det var statsminister Jens Stoltenberg som i 2001 kunngjorde at regjeringen i forbindelse med 200 års-jubileet (i 2002) for Niels Henrik Abels fødsel ville opprette et Abelfond på 200 millioner kroner. Den første prisen ble delt ut i 2003 og gikk til franskmannen Jean-Pierre Serre.

Formålet

«Hovedformålet med å opprette Niels Henrik Abels minnefond er å tildele en internasjonal pris for fremragende vitenskapelig arbeid i matematikk. Prisen skal bidra til å heve matematikkfagets status i samfunnet og stimulere barn og unge til å bli interessert i matematikk».

Eldre menns pris?

Fra før har alle Abelprisene gått til eldre menn. Fem ganger har prisen blitt tildelt en enkelt person. To ganger har prisen blitt delt mellom kollegaer.

Til Kristiansand

Torsdag 27. mai reiser prisvinneren med følge til Sørlandets hovedstad der vedkommende blant annet skal møte studenter ved Universitetet i Agder.

(Verdt å vite)

Jennifer Lawrences icloud-konto skal ha blitt hacket. - SKYBROT: Nakenbilete av Jennifer Lawrence var overalt på Twitter sundag kveld etter at iCloud-kontoen hennar blei hacka i helga. - Foto: Arthur Mola / Ap

– Kan ikkje klandre iCloud for kjendisbilete på avvegar

Sundag kveld skal over 100 Hollywood-stjerner ha fått hacka iCloud-kontoane sine. Bilete av kjendisane hamna på nettet og spreidde seg raskt. – Sikkerheita til iCloud er god, det er heller brukarane som ikkje er sikre nok, meiner norsk ekspert på informasjonssikring.

Les saken
Hvor brennbar er en bursdag? Eller en laptop i sofaen? Vi tester om gardiner av bomull brenner raskere enn gardiner av polyester og oppdager at den samme madrassen brenner dårligere i England enn i Norge.
Helgelandskysten - under havørnas vinger
Norsk naturserie. Helgelandskysten er et rike bestående av tusen øyer med en helt spesiell fauna. Her skal vi blant annet møte vår største ugle og vår største ørn på nært hold, i sjeldne opptak av familielivet, og ærfuglen - som viktig del av norsk kystkultur. (5:8)
Hvorfor tolererer vi ikke offentlig sinne her i landet? Er det så farlig å være litt sint? Abels Tårn. Talk Radio.