Hopp til innhold

– Hunder er smartere enn katter

Ny studie fra prestisjetungt universitet tyder på at gåten kan være løst. – Dette er spennende, sier norsk forsker.

USA

Spørsmålet om hvem som er smartest er løst, iallfall om vi ser på hjerneutvikling over tid, mener forskerne.

Foto: JEFF TOPPING / REUTERS

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det er forskning fra Oxford-universitetet i Storbritannia som har kommet til den (for mange) oppsiktsvekkende konklusjonen.

Hundens liv som et sosialt dyr har latt den utvikle en større hjerne, mens kattens tilværelse som ensom jeger har gitt den en mindre hjerne.

LES OGSÅ: Slik får du bedre hukommelse
LES OGSÅ: Tospråklighet bremser demens

Studien blir publisert i seneste nummer av det amerikanske fagbladet Proceedings of the National Academy of Sciences, eller PNAS. Det er to antropologer som står bak studien, som har sett på fossile kranier fra 511 dyrearter og sammenliknet dem med dagens utgaver.

Sosial omgang nøkkelen

– Hunder har alltid vært sett på som sosiale, mens katter har levd sitt liv mer alene. Det vi har funnet er at sosial omgang er godt for hjernen, også for oss som mennesker, sier Susanne Shultz, leder for forskningsgruppa som publiserer studien, ifølge den britiske avisa The Telegraph.

Det har tidligere vært trodd at hjernestørrelse har utviklet seg relativt til kroppsstørrelse i alle dyregrupper. Den nye studien viser at det langtfra er tilfelle i alle dyregrupper, og trenden er at flokkdyr har måttet tenke mer.

– Ikke hele sannheten

Trond Amundsen er professor i dyreatferd ved NTNU i Trondheim. Han synes den publiserte studien er spennende.

– Det de tar tak i er et kjernespørsmål, for vi forsøker hele tiden å forstå vår egen art og vår egen hjerne. Når det er sagt er det ikke gitt at vi har hele sannheten her. Det er et stort og komplekst forskningsfelt med mange åpne spørsmål, sier Amundsen til NRK.no.

LES OGSÅ: Taranteller avdekker hjernens fryktmekanismar
LES OGSÅ: Døve katter får supersyn
LES OGSÅ: Går det an å være synsk?

Ifølge Amundsen er det gjort en del studier på hjernestørrelse, men ingen har tidligere sett på hvordan hjernestørrelse har utviklet seg over tid hos ulike typer av dyr.

– Vi har visst lenge at hjernestørrelse er koblet til dyrs størrelse, men disse studiene tyder på at det er andre ting som virker inn. Hos kattedyr har hjernen ikke påviselig blitt større, mens den er blitt mye større hos mennesker, aper, hvaler og til en viss grad hundedyr, sier han.

– Smartere med større hjerne

511 arter er undersøkt, og Amundsen håper forskere nå samler inn mer materiale. Problemet er at fossiler fra de fleste artene ikke er funnet ennå.

– Det store spørsmålet er selvfølgelig: Betyr større hjerne at man er smartere?

– I store trekk ja, men en god hjerne er ikke bare en stor hjerne, men det må være en hjerne som har rett struktur og funksjon også, sier han.

Hunder er ifølge studien smartere enn katter - men oppfører de seg sånn? Si din mening i kommentarfeltene under.