Hopp til innhold

– Vi må ivareta de ansatte i barnevernet

Stadig oftere blir barnevernsansatte utsatt for hets og trusler, særlig på sosiale medier.

Solveig Horne

STRAFF: Solveig Horne sier at det er blitt lettere å straffe folk som kommer med trusler i sosiale medier. (arkivbilde)

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Også familien til de ansatte har fått gjennomgå og det har vært nødvendig å tilkalle hjelp fra politiet.

Den nye barnevernslederen i Horten, Lars Erik Bakke, jobber for å få en stopp på dette hos dem, og ber dem som hetser hans ansatte inn til samtaler.

– Man kan godt være uenig i sak, men man må oppføre seg ordentlig og snakke ordentlig til hverandre.

– Jeg kommer ikke til å akseptere at ansatte hos meg blir utsatt på denne måten.

Lovendring

Noen ganger blir hetsen og truslene så alvorlige at de ansatte blir redde, særlig når det går utover familiene deres. Da har det vært nødvendig å be om hjelp fra politiet.

Barneminister Solveig Horne sier at det i høst er gjort endringer i Straffeloven som gjør det enklere å straffe folk som hetser eller truer andre i sosiale medier. Det vil også hjelpe offentlig ansatte.

– Det skal være et sterkere vern for barnevernsansatte opp imot hatefulle ytringer eller sjikane, som vi ser på nett. Det vært en økning i dette i senere tid og vi må ivareta de ansatte, sier hun og fortsetter:

– Det er også viktig at de ansatte har en dialog med foreldrene slik at foreldrene kan få en forståelse av hva som skjer under en overtakelse, som er den største inngripen du kan gjøre i en familie.

– Må stå for feil

Også lederen av barnevernet i Horten mener at de må bli flinkere til å snakke med foreldre som opplever å bli fratatt barna. Han mener de har et forbedringspotensial der, og opplyser at de ansatte har vært på seminar om dette.

– Når saker er feil, så må vi stå for det vi har gjort feil. Det må ryddes opp i, sier han.

– Det kan være veldig vanskelige saker, men vi kan bli enige for det.

Dette bekymrer mest

Men det er ikke bare de ansatte i barnevernet som blir eksponert på nett.

På facebooksider, blogger og i kommentarfelt deles det også bilder og historier om navngitte barn som er hentet ut av familier. Barnevernlederen i Horten er bekymret for hva det gjør med barna når de blir eldre.

– Det er det som bekymrer meg mest – barna som blir eksponert i dette blir eldre etter hvert og kan lese om seg selv, sier Lars Erik Bakke.