Hopp til innhold

Ordfører vil ha slutt på barnevern-hets

– Omfanget av dette er så stort at mange kvier seg for å arbeide i barnevernet, mener ordføreren.

Are Karlsen på kontoret sitt.

SIER STOPP: Are Karlsen så seg nødt til å legge ut et langt innlegg om hets og trusler mot barnevernsansatte på sin Facebook-side. Hele innlegget kan du se i faktaboksen lenger ned i saken.

Foto: Freddy Samson Fagerheim / NRK

Ordføreren i Horten, Are Karlsen, går på sin Facebook-side hardt ut mot offentlig hetsing av og trusler mot enkeltpersoner ansatt i barnevernet.

I vanskelige barnevernssaker har enkelte opplevd å bli oppsøkt hjemme, at telefonnumrene deres har blitt offentliggjort i diskusjoner på sosiale medier eller at bilder av huset deres er lagt ut på nett.

Jeg ønsker flere diskusjoner og mer åpenhet om barnevernets arbeid, men hets og trusler skal aldri aksepteres.

Are Karlsen på sin Facebook-profil

– Alle taper på det

Dersom slike personangrep får fortsette, er ordføreren bekymret for at det vil gå ut over kvaliteten på barnevernstjenesten, rett og slett fordi de ansatte ikke orker mer.

– Hvis de som jobber der opplever veldig mye hets og trusler, er jeg redd for at en del dyktige personer ikke vil jobbe der. Det vil vi alle tape på. Det er ikke bra for verken barna, familiene eller for samfunnet, sier han til NRK.

Men det betyr ikke at han mener at barnevernet skal være skjermet for diskusjon.

– Jeg ønsker mest mulig åpenhet og mye diskusjon om barnevernet, men det må gå på sak, hvordan man jobber og hva som er riktig kompetanse. Disse tingene er det bra med en diskusjon rundt, men ikke hets og trusler mot enkeltpersoner.

– Tenk deg om før du liker

Lars Erik Bakke i døren på kontoret sitt.

SOSIALE MEDIER: Lars Erik Bakke ber folk tenke seg om før de liker et innlegg på sosiale medier som handler om enkeltpersoner i barnevernet.

Foto: Freddy Samson Fagerheim / NRK

Men hvor går grensen for hvor mye en skal måtte finne seg i på grunn av jobben sin?

Barnevernslederen i Horten kommune, Lars Erik Bakke, nevner flere eksempler på saker hvor politiet er involvert.

– Hvis det kan defineres som en trussel, eller hvis du blir oppsøkt hjemme. At noen legger ut beskrivelser og bilder av huset ditt, eller telefonnummeret ditt. Det er en del av dette, som nå er saker hvor politiet er involvert, sier han.

Bakke oppfordrer alle som leser saker på sosiale medier om å tenke seg om før de klikker på liker-knappen. Han ber samtidig folk være oppmerksomme på at alt man leser, ikke nødvendigvis er sant.

Vi bør alle ha en plikt til å si stopp hvis vi ser hets og trusler. Det gjelder også på sosiale medier.

Are Karlsen på sin Facebook-profil

Foreldre ber om hjelp

Ordføreren tror at mest mulig åpenhet rundt barnevernet er viktig for at det skal bli bedre kjent for flere hvordan barnevernet jobber.

– Blant annet er det mange som tror at barnevernet i veldig stor grad tar barn ut av familiene, men sannheten er at barnevernet i de aller fleste sakene er inne i familiene og hjelper. Veldig mye av det som skjer er frivillig, foreldre ber om hjelp og får hjelp, sier han.