Hopp til innhold

Foreldre slåss om barna på Facebook

Krigen om barna ved samlivsbrudd er på full fart fra rettslokalene til sosiale medier.

Kristine Hval Blekken

Kristine Hval Blekken mener det er viktig at foreldre tenker seg om før de legger ut kommentarer og bilder ved samlivsbrudd.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Skilsmisser og samlivsbrudd foregår ikke lenger i skjul bak rettens dører og hjemmets fire vegger. Nå fortsetter kampen på blant annet Facebook.

Barn skal spørres om det er greit at det legges ut bilder og kommentarer om dem. Her er det mange som ikke respekterer barnas rettigheter og det syndes mye mot dette.

Torgeir Røinås Pedersen

– Blottstiller ungene

NRK er den siste tiden gjort oppmerksom på flere kommentarer og grupper der foreldre velter ut sin frustrasjon i barnefordelingssaker. Det samme er både barnevernet og advokater.

Det er blant annet opprettet grupper der den ene av foreldrene som har fått omsorgen, henges ut og stemples som udugelig. Det er lagt ut bilder av barnet, som savner å være med moren etter at faren fikk omsorgen.

Et annet eksempel er der far er fratatt barnet og legger ut hele historikken om kampen sin for å beholde barnet. Det er bilder av barnet med faren og flere barnebilder fra tiden sammen.

En mor ber om penger til en ny rettssak om omsorg, etter at faren har fått foreldreretten. Også der er det lagt ut bilder av barnet og tekst om den fine tiden sammen.

Det er også lagt ut bilder av nye kjærester med barna, hvor foreldrene kommenterer i stygge ordelag den "nye" familien.

I tillegg er det statusoppdateringer om savnet etter barnet hvor det ikke legges skjul på at den andre forelderen er skyld i adskillelsen.

– Vi er godt kjent med dette. Landsforeningen for barnevernsbarn, Redd Barna og vi har fulgt nøye med på bruken av sosiale medier, spesielt i kontakten mellom foreldre og barn. Sosiale medier skaper helt nye arenaer, forklarer hovedtillitsvalgt for de barnevernsansatte i Fellesorganisasjonen i Østfold, Kristine Hval Blekken.

Hun forteller at mange foreldre bruker blant annet Facebook til å dele sin subjektive verden med venner og kjente, uten at de tenker over konsekvensene dette får for barna.

Foreldre som legger ut bilder, kommentere og poster innlegg for å fremme sin sak, er skadelig for barna, understreker hun.

– Barna er i en sårbar situasjon ved samlivsbrudd, og når de utsettes for tilleggsbelastninger, så er det skadelig. De vil få en ekstra stor jobb med å få orden på livet sitt og bli den personen de skal bli, mener hun.

Mens foreldre har forståelse for at man ikke skal legge ut nakenbilder av barna eller blottstille kjønnsorganene deres, kles de nakne på en annen måte når de havner midt i en kamp mellom foreldrene.

– Jeg håper at vi kan komme til en forståelse vi voksne om at sosiale, intime detaljer kan oppleves om like krenkende for barna, som nakenhet.

– Hva godt tilfører det ungene?

Hval Blekken mener det er altfor mange gråsoner, som gjør det vanskelig å beskytte barna.

Onsdag møttes Landsforeningen for barnevernsbarn, Redd Barna og politikere til en idedugnad for å se hvordan man best kan beskytte barn på sosiale medier.

– Vi oppfordrer foreldre til å tenke seg nøye om før de deler sitt og barnas liv på sosiale medier etter samlivsbrudd. De bør tenke nøye gjennom hva godt det tilfører ungene. Voksne er fanget av å dele sin verden, uten å tenke over hva det faktisk gjør med ungene.

Frustrasjonen mange føler etter å ha blitt fratatt omsorg med barna, bør ikke ut i sosiale medier, slår hun fast.

– Det at noen ønsker å forandre systemene vi har fordi de synes at barnevernet eller rettssystemet ikke er slik de vil at det skal være, er en ryddig kamp å ta i et demokrati. Liker man ikke reglene, så prøver man å forandre dem. Men den kampen bør man ta uten å blottstille ungene. Barna må selv få velge når og hvor de skal få dele sin historie. De skal selv få eie sin egen historie, slår sier hun.

– Vanskelig å beskytte seg

Advokat Torgeir Røinås Pedersen, leder av Advokatforeningen i Østfold og Follo, er megler imellom 100 og 150 barnefordelingssaker i året. Han er godt kjent med problemet.

– Dette er et problem det er vanskelig å beskytte seg imot. Man har ikke kontroll på sosiale medier, sier han.

Advokat Torgeir Røinås Pedersen kritiserer NPE

Advokat Torgeir Røinås Pedersen megler i over hundre barnefordelingssaker hvert år, og er godt kjent med foreldrenes kamp på sosiale medier.

Foto: Lotte Olsen/NRK

Han forteller at jusen er lite avklarende, med mindre det er snakk om direkte trakassering der man blir utsatt for truende ytringer.

– Bilder og kommentarer balanserer ofte utenfor og påtalemyndigheten vil helst ikke legge seg opp i dette. Foreldre som tar kontakt med politiet, får ofte beskjed om at dette er en sivilrettslig problematikk.

Han forteller at det brettes ut alt fra kommentarer om nye kjærester til bilder av barna.

– Dette opptar mange, som opplever at de står maktesløse.

Mens det går en grense når det gjelder barn og påkledning, er foreldre fristilt til å legge ut bilder av barna sine, forklarer han

– Barneloven sier at barn i 7-års alderen skal høres. De har en bestemmelsesrett. Barn skal spørres om det er greit at det legges ut bilder og kommentarer om dem. Her er det mange som ikke respekterer barnas rettigheter og det syndes mye mot dette. Barn skal bli hørt, avslutter han.