Hopp til innhold

Vil gi skoler samme status som sykehus

Terrorangrep mot skoler er mangedoblet de siste årene. Norge arbeider nå med gi skoler samme status som sykehus i konflikter.

Skolejenter med Brende innfelt

Fire studenter ventet lørdag på å få reise hjem til sine familier etter å ha overlevd terrorangrepet mot høyskolen deres i Kenya torsdag. Utenriksminister Børge Brende (innfelt) arbeider nå for å sikre skolers stilling i folkeretten.

Foto: Thomas Mukoya/KENZO TRIBOUILLARD / Reuters/AFP

Terrorangrep mot utdanningsinstitusjoner 1970-2013

Terrorangrep mot utdanningsinstitusjoner 1970–2013.

Foto: Global Terrorism Database

De siste 40 årene har antall terrorangrep mot skoler blitt mangedoblet, viser tall fra Global Terrorism Database.

Det siste året har noen av de aller verste terroraksjonene vært rettet mot skoler:

  • 14. april 2014 ble 276 skolejenter bortført fra Chibok i Nigeria av Boko Haram.
  • 16. desember 2014 ble 145 mennesker, blant dem 132 skolebarn, massakrert av Taliban på en skole i Peshawar i Pakistan.
  • 2. april ble 148 studenter drept av Al Shabaab på en høyskole i Garissa i Kenya.

– De siste fem årene har vi sett angrep på skolebarn og studenter i over 70 land, sier utenriksminister Børge Brende til NRK.

Vil ha beskyttelse i folkeretten

Studenter med kofferter

Studenter som overlevde torsdagens terrorangrep i Garissa forlot lørdag byen og dro hjem. Kanskje ga de samtidig også opp drømmen om å få seg utdannelse og et bedre liv.

Foto: Noor Khamis / Reuters

Norge har nå tatt et initiativ sammen med Argentina for at skoler og utdannings-institusjoner skal ha samme beskyttelse som sykehus og helseinstitusjoner.

– Det røde korset indikerer at dette ikke er et legitimt angrepsmål. Det har utviklet seg gjennom årtier. Skoler og utdanningsinstitusjoner bør ha samme type beskyttelse, sier Børge Brende.

I Genèvekonvensjonene, som er en viktig del av folkeretten, er symbolene Det røde kors, Den røde halvmåne og Den røde krystall anerkjent.

De skal plasseres på humanitære og medisinske kjøretøyer og bygninger for å beskytte dem mot militært angrep.

Den som angriper helseinstitusjoner gjør seg samtidig skyldig i brudd på folkeretten.

Jeg kan ikke tenke meg noe mer grotesk enn å skyte barn som går på skole. Det er jo noe av det flotteste man kan tenke seg i et fattig land, at barn får en fremtid og lære seg å regne, lese og skrive.

Børge Brende / NRK
Ødelagt skolebygning

Fra denne skolen i Chibok i Nigeria bortførte Boko Haram 276 skolejenter i april i år uten at militæret var i nærheten for å stoppe dem.

Foto: Stringer / AFP

Nå vil norske myndigheter arbeide for at angrep på skoler skal få den samme beskyttelsen i folkeretten.

– Vi bør være helt klare på at skoler ikke skal være et sted for militære formål, men rene utdanningsinstitusjoner Dette er noe vi jobber med for å tydeliggjøre i internasjonale rett, sier Børge Brende.

Sammen med Argentina la Norge før jul frem retningslinjer for å beskytte skoler og universiteter fra militær bruk i væpnede konflikter.

Skolegård i Aleppo

Under borgerkrigen i Syria er skoler blitt brukt til militære formål og blitt ødelagt. En rusten basketballkurv er det eneste tegnet på at dette en gang var skolegården til Ain Jalout-skolen i det nordlige Aleppo.

Foto: AMC / ZEIN AL-RIFAI / AFP

Konferanse i Oslo

Neste skritt i prosessen er å samle internasjonal støtte bak retningslinjene. Norge arrangerer derfor en konferanse i Oslo 1. juni for å arbeide med å få innført retningslinjene.

– Vi ønsker i juni å samle viktige aktører globalt som setter dette med barns skolegang på toppen av agendaen, sier Brende.

Utenriksministeren er ikke i tvil om viktigheten av arbeide med å gjøre skolene trygge for barn.

– Skolen skal være et trygt sted for barn og unge – ikke et farlig sted. Dette forsøker vi å få satt på dagsorden globalt, sier utenriksministeren til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt