Hopp til innhold

Kvinnen kan ha blitt smittet mens hun skiftet vernedrakt

Leger Uten Grenser skal nå undersøke nøyaktig hvordan den norske kvinnen kunne bli smittet mens hun arbeidet i byen Bo i Sierra Leone. Det kan ha skjedd mens hun skiftet vernedrakt under arbeid.

Treningssenter for ebolapersonell i Brussel

Leger Uten Grenser trener alle sine ansatte på et senter i Brussel i Belgia før de skal sendes til Vest-Afrika. Dr trener de blant annet på trygg bruk av verneutstyr.

Foto: EMMANUEL DUNAND / Afp

Høyrisikosone for ebola-arbeidere

Frivillige abola-arbeidere trener på risikohåndtering før utreise.

Foto: EMMANUEL DUNAND / Afp
Anne-Cecilie Kaltenborn er generalsekretær i Leger Uten Grenser

Anne Cecilie Kaltenborn er generalsekretær i Leger Uten Grensers norske avdeling.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Leger Uten Grenser har foreløpig ingen sikre teorier om hvordan kvinnen er smittet, men et kritisk øyeblikk er under skifte av vernedrakt.

– Våre folk i Sierra Leone gjør nå alt de kan for å bringe på det rene hvordan hun ble smittet. Vi skal nå undersøke om det har skjedd en glipp, eller om våre rutiner og prosedyrer ikke har vært gode nok. Så tar vi steg ut fra det, sier generalsekretær Anne Cecilie Kaltenborn til NRK.

– Et kritisk øyeblikk

Hun sier smitteverndrakten er veldig viktig siden pasientene er smittefarlige ved direkte kontakt. Helsearbeiderne kan bare arbeide i en slik drakt i 45–60 minutter av gangen på grunn av varmen. Dermed skal drakten av og på mange ganger i løpet av dagen.

– Det er et kritisk øyeblikk, særlig når drakten skal av, sier hun.

Helsearbeidere trener på å ta av og på beskyttelsesdrakter i Freetorn, Sierra Leone

Helsearbeidere i Sierra Leone trener på å ta av og på smitteverndrakter på et kurs i regi av Verdens helseorganisasjon i hovedstaden Freetown i Sierra Leone. Navnene på helsearbeiderne er skrevet med tusj på draktene siden de er ugjenkjennelige bak heldekkende drakter og vernebriller. Det er særlig under skifte av vernedrakt at smittefaren er stor.

Foto: STRINGER / Reuters
Helsearbeidere trener i å ta på smittevernutstyr i Sierra Leone

Helsearbeidere trenes av WHO i Sierra Leone i å ta på og av smitteverndrakter.

Foto: STRINGER / Reuters

Kaltenborn sier at hun ikke kjenner til at kvinnen hadde kontakt med andre etter at hun fikk symptomer.

– Hun valgte selv å gå i isolat og holdt seg på rommet sitt da hun fikk feber og skjønte at hun kunne være smittet.

Ifølge Leger Uten Grenser har organisasjonen meget strenge regler for sikkerheten for de ansatte, både før, under og etter deres opphold i land som er rammet av ebolaepidemien. Og dette sier Kaltenborn at de fortsetter å etterleve.

– Disse rutinene minsker muligheten for at få sykdommen, men det vil alltid være en risiko. Dessverre gjelder det også våre medarbeidere, sier Kaltenborn.

Skal sjekke hva som gikk galt

Kvinnen arbeidet i byen Bo, som er den nest største byen i Sierra Leone. Hun har vært utstasjonert i Sierra Leone siden mai. Nøyaktig hvor hun har vært vil Leger Uten Grenser ikke gå ut med før kvinnen er tilbake i Norge.

Ebolaoklinikk i Kailahun i Sierra Leone

Leger Uten Grenser har en behandlingsklinikk for ebolaofre i Kailahun i Sierra Leone. Ikke alle de frivillige har vernedrakter.

Foto: HANDOUT / Reuters

Hvordan kvinnen er smittet er fortsatt uklart, men det skal organisasjonen forsøke å nøste opp nærmere.

Kaltenborn sier at de sikkerhetstiltakene Leger Uten Grenser har praktisert de siste seks månedene har fungert veldig bra. Det er gjennomført opplæring av lokalt personell der organisasjonen arbeider, og alle som skal reise ut må gjennomgå kurs før avreise.

– Vi føler at vi har et svært godt apparat på plass, men ikke desto mindre er altså en av våre smittet. Vi kommer derfor til å gjennomgå alt igjen, for å se om vi må endre noe mer, sier hun til NRK.

I alt arbeider 3000 medarbeidere for Leger Uten Grenser i Vest-Afrika, hvor ebola har herjet siden mars. Ifølge organisasjonen arbeider over 20 nordmenn nå i regionen. Det er landene Guinea, Liberia, og Sierra Leone, som er hardest rammet.

Ifølge Kaltenborn synes kvinnens kolleger at dette er forferdelig trist, men hun sier dette ikke har skremt helsearbeidere fra å melde seg. Organisasjonen har den siste tiden sendt 22 nye helsearbeidere til Vest-Afrika.

– Det er positivt at flere ønsker å reise, og det er vi veldig takknemlige for. Vi er klar over at de tar en risiko, og det setter vi stor pris på, sier hun.

Kvinnen som er smittet skal fraktes i en spesialbygget smittevern-ambulanse til Ullevål sykehus når ambulanseflyet hun ankommer i, har landet på Gardermoen.

3439 mennesker er hittil døde av ebolafeberen, og over 7000 er smittet. Risikoen for å dø av sykdommen er anslått å være rundt 50 prosent, men trolig er denne risikoen mindre med den beste pleie, slik den norske helsearbeideren er sikret på Ullevål.

SISTE NYTT

Siste nytt