Omringer flere nye departementer i Thailand

Demonstrasjonene i Thailand fortsetter i massiv styrke. Tirsdag er flere nye departementer blitt beleiret.

Store folkemasser har blant annet samlet seg utenfor turist- og sportsdepartementet, og tvunget de ansatte til å forlate kontorene.

– Vi er nødt til å dra, for demonstrantene vil kutte strøm- og telefonledningene, sier sportsminister Somsak Pureesrisak til AFP.

I løpet av tirsdagen skal også transportdepartementet og landbruksdepartementet ha blitt beleiret av opposisjonelle.

Ved innenriksdepartementet skal de ansatte ha fått beskjed om at de har en time på seg til å forlate stedet.

– Skal gå hardere til verks

Opposisjonsleder Suthep Thaugsuban i Thailand

Suthep Thaugsuban leder demonstrantene.

Foto: PORNCHAI KITTIWONGSAKUL / Afp

Demonstrantene krever at statsminister Yingluck Shinawatra går av, og ledes av tidligere visestatsminister Suthep Thaugsuban.

Han har på forhånd bedt demonstrantene om å gå enda hardere til verks i dag enn de gjorde på mandag, da 90.000 tok til gatene og både finansdepartementet og utenriksdepartementet ble okkupert.

– Tirsdag skal vi ta over alle departementene for å vise Thaksins regime at de ikke har noen rett til å styre landet, sa opposisjonslederen.

Regjeringsvennlige politifolk har svart med å begjære Thaugsuban arrestert, og fikk i dag godkjent en arrestordre hos en domstol i Bangkok.

– Jeg ber ham om å overgi seg, hvis ikke kan politiet ta ham så snart vi ser ham, sier oberst Sunthorn Kongklam ved Bang Sue-politistasjonen i Bangkok til AFP.

(Saken fortsetter under videoen)

Rundt 1.000 fortsetter sine protester mot statsminister Yingluck Shinawatra.

VIDEO: Demonstrerene har blant annet samlet seg ved innenriksdepartementet.

Inviterte til forhandlinger

Samtidig som demonstrantene igjen har samlet seg i gatene, må statsminister Yingluck Shinawatra forsvare seg mot et mistillitsforslag i parlamentet tirsdag.

Ifølge Ap ba hun fra talerstolen i parlamentet om at demonstrantene roet seg, og inviterte til forhandlinger.

– Hvis vi kan snakke sammen, tror jeg situasjonen kan komme tilbake til det normale igjen, sa hun.

Mistillitsforslaget vil ikke kunne få gjennomslag, fordi Shinawatras parti Pheu Thai uansett har flertall i Representantenes hus.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Statsminister Yingluck Shinawatra, Thailand

Statsminister Yingluck Shinawatra måtte forsvare seg mot et mistillitsforslag i parlamentet tirsdag.

Foto: PORNCHAI KITTIWONGSAKUL / Afp

Nekter å gå av

Opposisjonen har flere ganger de siste månedene mobilisert mot regjeringen, etter at regjeringen foreslo amnesti for personer som er dømt for politisk-relaterte lovbrudd i perioden 2006 til 2013.

Yingluck Shinawatra er søsteren til den tidligere avsatte statsministeren Thaksin Shinawatra, og har vært Thailands statsminister siden august 2011. Thailand har vært dypt splittet siden valget.

Opprørspoliti utenfor parlamentet i thailand

Opprørspoliti har tatt oppstilling utenfor parlamentet i Thailand i forbindelse med mistillitsvotumet tirsdag.

Foto: PORNCHAI KITTIWONGSAKUL / Afp

Shinawatra nekter å etterkomme kravet om å gå av, og innførte mandag i stedet en spesiallov for å styrke sikkerheten i hovedstaden.

Den nåværende regjeringen har bred støtte blant landets fattige, men middelklassen er svært misfornøyde med styresmaktene, og beskylder blant annet regjeringen for omfattende korrupsjon.

Demonstrasjonene er de største som har vært i Thailand siden 2010, da over 90 personer ble drept i konfrontasjoner mellom militæret og demonstranter.

Utelukker ikke militærkupp

Den norske ambassaden i Bangkok sa i går til NRK.no at de ikke utelukker et militærkupp som følge av den spente situasjonen.

Samtidig understreker ambassaden at det ikke er farlig å oppholde seg i Bangkok, bare man tar forholdsregler.

– Bangkok er en stor by og dette er forbeholdt visse deler av byen. Hvis man følger med og holder seg unna disse områdene av byen der er det ikke noe problem å være i Bangkok, sa Norges ambassadør til Thailand, Katja Christina Nordgaard, til NRK.no.

Tusenvis av demonstranter

Også tirsdag meldes det om tusenvis av demonstranter i gatene i Bangkok. Bildet er tatt mandag.

Foto: Wason Wanichakorn / Ap

Utvalgte dokumentarer

Br. dokumentar. Den 23 år gamle medisinerstudenten Jyoti Singh ble brutalt voldtatt av seks menn på en buss i Dehli. Hun døde senere av skadene. Hennes fryktelige skjebne utløste sterke protester og gateopptøyer i India, og førte til endringer i loven. Singhs voldtektsmenn snakker ut mens de venter på å bli hengt. Deres verdier og tankesett speiler et skjevt patriarkalsk samfunn som ser på kvinner som annenrangs, og til og med uønsket. (Indias Daughter)
Norsk dokumentar. Konflikten mellom Israel og Palestina handler om at to folkeslag sier "mitt land" om det samme området. Vi møter to sterke kvinner, Fathie som måtte flykte til Libanon i 1948 og ønsker å få dø i sin hjemby Jaffa, og Susi som mistet sine foreldre i Auschwitz og ble smuglet ut av leiren og holdt skjult til krigen var slutt. Nå drømmer hun om en stat forbeholdt jøder. På en stillferdig måte gir filmen et innblikk i de grunnleggende motsetningene som gjør denne konflikten så komplisert. (My Homeland)
Dansk-tysk dokumentar. Dette er historien om hvordan Edward Snowden greide å slippe unna USAs etterretningstjeneste. Etter at han hadde utlevert flere hemmelige dokumenter enn noen gang tidligere i USAs historie, startet en omfattende menneskejakt. Hvordan var det mulig for Snowden å unnslippe? DR har fått unik adgang til å intervjue Snowden som fortsatt sitter i asyl i Moskva, Sarah Harrison fra Wikileaks som hjalp ham under flukten og hans far. Tidligere leder for National Security Agency, Michael Hayden, forteller om hvor mye som sto på spill for USA.