Omringer flere nye departementer i Thailand

Demonstrasjonene i Thailand fortsetter i massiv styrke. Tirsdag er flere nye departementer blitt beleiret.

Store folkemasser har blant annet samlet seg utenfor turist- og sportsdepartementet, og tvunget de ansatte til å forlate kontorene.

– Vi er nødt til å dra, for demonstrantene vil kutte strøm- og telefonledningene, sier sportsminister Somsak Pureesrisak til AFP.

I løpet av tirsdagen skal også transportdepartementet og landbruksdepartementet ha blitt beleiret av opposisjonelle.

Ved innenriksdepartementet skal de ansatte ha fått beskjed om at de har en time på seg til å forlate stedet.

– Skal gå hardere til verks

Opposisjonsleder Suthep Thaugsuban i Thailand - Suthep Thaugsuban leder demonstrantene. - Foto: PORNCHAI KITTIWONGSAKUL / Afp

Suthep Thaugsuban leder demonstrantene.

Foto: PORNCHAI KITTIWONGSAKUL / Afp

Demonstrantene krever at statsminister Yingluck Shinawatra går av, og ledes av tidligere visestatsminister Suthep Thaugsuban.

Han har på forhånd bedt demonstrantene om å gå enda hardere til verks i dag enn de gjorde på mandag, da 90.000 tok til gatene og både finansdepartementet og utenriksdepartementet ble okkupert.

– Tirsdag skal vi ta over alle departementene for å vise Thaksins regime at de ikke har noen rett til å styre landet, sa opposisjonslederen.

Regjeringsvennlige politifolk har svart med å begjære Thaugsuban arrestert, og fikk i dag godkjent en arrestordre hos en domstol i Bangkok.

– Jeg ber ham om å overgi seg, hvis ikke kan politiet ta ham så snart vi ser ham, sier oberst Sunthorn Kongklam ved Bang Sue-politistasjonen i Bangkok til AFP.

(Saken fortsetter under videoen)

Rundt 1.000 fortsetter sine protester mot statsminister Yingluck Shinawatra.

VIDEO: Demonstrerene har blant annet samlet seg ved innenriksdepartementet.

Inviterte til forhandlinger

Samtidig som demonstrantene igjen har samlet seg i gatene, må statsminister Yingluck Shinawatra forsvare seg mot et mistillitsforslag i parlamentet tirsdag.

Ifølge Ap ba hun fra talerstolen i parlamentet om at demonstrantene roet seg, og inviterte til forhandlinger.

– Hvis vi kan snakke sammen, tror jeg situasjonen kan komme tilbake til det normale igjen, sa hun.

Mistillitsforslaget vil ikke kunne få gjennomslag, fordi Shinawatras parti Pheu Thai uansett har flertall i Representantenes hus.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Statsminister Yingluck Shinawatra, Thailand - Statsminister Yingluck Shinawatra måtte forsvare seg mot et mistillitsforslag i parlamentet tirsdag. - Foto: PORNCHAI KITTIWONGSAKUL / Afp

Statsminister Yingluck Shinawatra måtte forsvare seg mot et mistillitsforslag i parlamentet tirsdag.

Foto: PORNCHAI KITTIWONGSAKUL / Afp

Nekter å gå av

Opposisjonen har flere ganger de siste månedene mobilisert mot regjeringen, etter at regjeringen foreslo amnesti for personer som er dømt for politisk-relaterte lovbrudd i perioden 2006 til 2013.

Yingluck Shinawatra er søsteren til den tidligere avsatte statsministeren Thaksin Shinawatra, og har vært Thailands statsminister siden august 2011. Thailand har vært dypt splittet siden valget.

Opprørspoliti utenfor parlamentet i thailand - Opprørspoliti har tatt oppstilling utenfor parlamentet i Thailand i forbindelse med mistillitsvotumet tirsdag. - Foto: PORNCHAI KITTIWONGSAKUL / Afp

Opprørspoliti har tatt oppstilling utenfor parlamentet i Thailand i forbindelse med mistillitsvotumet tirsdag.

Foto: PORNCHAI KITTIWONGSAKUL / Afp

Shinawatra nekter å etterkomme kravet om å gå av, og innførte mandag i stedet en spesiallov for å styrke sikkerheten i hovedstaden.

Den nåværende regjeringen har bred støtte blant landets fattige, men middelklassen er svært misfornøyde med styresmaktene, og beskylder blant annet regjeringen for omfattende korrupsjon.

Demonstrasjonene er de største som har vært i Thailand siden 2010, da over 90 personer ble drept i konfrontasjoner mellom militæret og demonstranter.

Utelukker ikke militærkupp

Den norske ambassaden i Bangkok sa i går til NRK.no at de ikke utelukker et militærkupp som følge av den spente situasjonen.

Samtidig understreker ambassaden at det ikke er farlig å oppholde seg i Bangkok, bare man tar forholdsregler.

– Bangkok er en stor by og dette er forbeholdt visse deler av byen. Hvis man følger med og holder seg unna disse områdene av byen der er det ikke noe problem å være i Bangkok, sa Norges ambassadør til Thailand, Katja Christina Nordgaard, til NRK.no.

Tusenvis av demonstranter - Også tirsdag meldes det om tusenvis av demonstranter i gatene i Bangkok. Bildet er tatt mandag. - Foto: Wason Wanichakorn / Ap

Også tirsdag meldes det om tusenvis av demonstranter i gatene i Bangkok. Bildet er tatt mandag.

Foto: Wason Wanichakorn / Ap

Siste saker

Utvalgte dokumentarer

Ty. dokumentarserie. 100 år etter at krigen braut ut, får vi ei ny historie om dei grufulle åra, ikkje fortalt gjennom makthavarane, men slik 14 personar har skildra opplevingane sine. Dei åtte episodane er sett saman av oppdikta scener, gamle arkivklipp og animasjonar. I første episode er 14 år gamle Marina saman med faren, som er oberst, på ei togreise til fronten. Kunstnaren Käthe Kollwitz og mannen hennar må sjå at sonen deira på 17 vervar seg som soldat til krigen. (Tagebücher des Ersten Weltkrieges) (1:8)
Norsk dokumentar fra 2009. I 2008 dro Anja Breien til Irak for å følge jesidiene, et folk som bekjenner seg en ur-religion etablert før kristendom og islam fikk fotfeste. Deres hellige sted er Lalish Tempel i irakisk Kurdistan, i et dalføre som jesidiene tror var Paradisets dal. Der tilber de solen og ilden, og deres historie overleveres muntlig. Jesidiene er forsøkt utslettet gang på gang gjennom århundrer, i dag aktualisert gjennom trusselen fra ISIL.
Ty. dokumentar. Et sterkt vitnesbyrd fra krigen i Syria. Regissør Talal Derki følger to kamerater som har fått livet snudd på hodet av borgerkrigen: Basset, 19 år, er fotballspiller og sanger. Ossama på 24 er fotograf og pasifist. De drømmer om å få fjernet Bashar al-Assad og demonstrerer for frihet og demokrati. Men når konflikten blir mer voldelig, blir de unge også mer opprørske og tar til våpen. Filmen vant prisen for beste dokumentar på Sundance Film Festival. (Return to Homs)