Omringer flere nye departementer i Thailand

Demonstrasjonene i Thailand fortsetter i massiv styrke. Tirsdag er flere nye departementer blitt beleiret.

Store folkemasser har blant annet samlet seg utenfor turist- og sportsdepartementet, og tvunget de ansatte til å forlate kontorene.

– Vi er nødt til å dra, for demonstrantene vil kutte strøm- og telefonledningene, sier sportsminister Somsak Pureesrisak til AFP.

I løpet av tirsdagen skal også transportdepartementet og landbruksdepartementet ha blitt beleiret av opposisjonelle.

Ved innenriksdepartementet skal de ansatte ha fått beskjed om at de har en time på seg til å forlate stedet.

– Skal gå hardere til verks

Opposisjonsleder Suthep Thaugsuban i Thailand - Suthep Thaugsuban leder demonstrantene. - Foto: PORNCHAI KITTIWONGSAKUL / Afp

Suthep Thaugsuban leder demonstrantene.

Foto: PORNCHAI KITTIWONGSAKUL / Afp

Demonstrantene krever at statsminister Yingluck Shinawatra går av, og ledes av tidligere visestatsminister Suthep Thaugsuban.

Han har på forhånd bedt demonstrantene om å gå enda hardere til verks i dag enn de gjorde på mandag, da 90.000 tok til gatene og både finansdepartementet og utenriksdepartementet ble okkupert.

– Tirsdag skal vi ta over alle departementene for å vise Thaksins regime at de ikke har noen rett til å styre landet, sa opposisjonslederen.

Regjeringsvennlige politifolk har svart med å begjære Thaugsuban arrestert, og fikk i dag godkjent en arrestordre hos en domstol i Bangkok.

– Jeg ber ham om å overgi seg, hvis ikke kan politiet ta ham så snart vi ser ham, sier oberst Sunthorn Kongklam ved Bang Sue-politistasjonen i Bangkok til AFP.

(Saken fortsetter under videoen)

Rundt 1.000 fortsetter sine protester mot statsminister Yingluck Shinawatra.

VIDEO: Demonstrerene har blant annet samlet seg ved innenriksdepartementet.

Inviterte til forhandlinger

Samtidig som demonstrantene igjen har samlet seg i gatene, må statsminister Yingluck Shinawatra forsvare seg mot et mistillitsforslag i parlamentet tirsdag.

Ifølge Ap ba hun fra talerstolen i parlamentet om at demonstrantene roet seg, og inviterte til forhandlinger.

– Hvis vi kan snakke sammen, tror jeg situasjonen kan komme tilbake til det normale igjen, sa hun.

Mistillitsforslaget vil ikke kunne få gjennomslag, fordi Shinawatras parti Pheu Thai uansett har flertall i Representantenes hus.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Statsminister Yingluck Shinawatra, Thailand - Statsminister Yingluck Shinawatra måtte forsvare seg mot et mistillitsforslag i parlamentet tirsdag. - Foto: PORNCHAI KITTIWONGSAKUL / Afp

Statsminister Yingluck Shinawatra måtte forsvare seg mot et mistillitsforslag i parlamentet tirsdag.

Foto: PORNCHAI KITTIWONGSAKUL / Afp

Nekter å gå av

Opposisjonen har flere ganger de siste månedene mobilisert mot regjeringen, etter at regjeringen foreslo amnesti for personer som er dømt for politisk-relaterte lovbrudd i perioden 2006 til 2013.

Yingluck Shinawatra er søsteren til den tidligere avsatte statsministeren Thaksin Shinawatra, og har vært Thailands statsminister siden august 2011. Thailand har vært dypt splittet siden valget.

Opprørspoliti utenfor parlamentet i thailand - Opprørspoliti har tatt oppstilling utenfor parlamentet i Thailand i forbindelse med mistillitsvotumet tirsdag. - Foto: PORNCHAI KITTIWONGSAKUL / Afp

Opprørspoliti har tatt oppstilling utenfor parlamentet i Thailand i forbindelse med mistillitsvotumet tirsdag.

Foto: PORNCHAI KITTIWONGSAKUL / Afp

Shinawatra nekter å etterkomme kravet om å gå av, og innførte mandag i stedet en spesiallov for å styrke sikkerheten i hovedstaden.

Den nåværende regjeringen har bred støtte blant landets fattige, men middelklassen er svært misfornøyde med styresmaktene, og beskylder blant annet regjeringen for omfattende korrupsjon.

Demonstrasjonene er de største som har vært i Thailand siden 2010, da over 90 personer ble drept i konfrontasjoner mellom militæret og demonstranter.

Utelukker ikke militærkupp

Den norske ambassaden i Bangkok sa i går til NRK.no at de ikke utelukker et militærkupp som følge av den spente situasjonen.

Samtidig understreker ambassaden at det ikke er farlig å oppholde seg i Bangkok, bare man tar forholdsregler.

– Bangkok er en stor by og dette er forbeholdt visse deler av byen. Hvis man følger med og holder seg unna disse områdene av byen der er det ikke noe problem å være i Bangkok, sa Norges ambassadør til Thailand, Katja Christina Nordgaard, til NRK.no.

Tusenvis av demonstranter - Også tirsdag meldes det om tusenvis av demonstranter i gatene i Bangkok. Bildet er tatt mandag. - Foto: Wason Wanichakorn / Ap

Også tirsdag meldes det om tusenvis av demonstranter i gatene i Bangkok. Bildet er tatt mandag.

Foto: Wason Wanichakorn / Ap

Utvalgte dokumentarer

No. dokumentar. Sumaren 1989 opnar grensa mellom Østerrike og Ungarn nokre dagar. Eit ungt par fra Aust-Tyskland, Gundula Schafitel og Kurt-Werner Schultz, bestemmer seg for å krysse grensa med den seks år gamle sonen. Men før dei når fram, har grensa blitt stengd igjen. Når dei likevel prøver å komme seg over, blir Kurt-Werner skoten og drepen framfor Gundula og sonen. Hendinga får store ringverknader, og blir byrjinga på murens fall.
Am. dokumentar. En surrealistisk og utrolig historie om en flyktig kjærlighetsaffære mellom to fiendtlige supermakter på høyden av den kalde krigen. Denne historien kunne blitt slutten på stillingskrigen lenge før Gorbatsjov. Høsten 1959 drar Sovjetunionens leder, Nikitia Khrusjtsjov, til Washington på det han senere beskriver som sitt livs reise. På samme tid bygde vanlige amerikanske borgere tilfluktsrom i hagene sine i frykt for en russisk atombombe. Khrusjtsjov både forførte og skremte amerikanerne på de to ukene han var på besøk. (Khruschev Does America)
Svensk dokumentar. Da den sovjetiske ubåten U137 gikk på grunn utenfor Karlskrona i Sverige i oktober 1981, var det mange detaljer som aldri kom fram i mediene. Nye opplysninger og vitnemål kaster nå nytt lys over hendelsesforløpet.