– Utelukker ikke militærkupp i Thailand

Den norske ambassadøren utelukker ikke at militæret kan gripe inn etter urolighetene i Bangkok. 90.000 demonstrerte i byen i dag.

Demonstrasjon i Bangkok

Demonstranter har okkupert gårdsplassen i utenriksdepartementet i Bangkok. Den norske ambassadøren Katja Christina Nordgaard (innfelt) sier at situasjonen er veldig uklar.

Foto: Sakchai Lalit/Ambassadens hjemmeside / AP

Suthep Thaugsuban

Tidligere visestatsminister Suthep Thaugsuban er en av lederne for opposisjonen som demonstrerer i gatene. Her holder han en appell under en demonstrasjon søndag.

Foto: Damir Sagolj / Reuters

– I løpet av helgen og dagen er situasjonen blitt ytterligere spent. Det siste som har skjedd er at demonstrantene har gått fra bare å være ute i gatene til at de nå også har okkupert finansdepartementet og utenriksdepartementet, sier Norges ambassadør til Thailand, Katja Christina Nordgaard, til NRK.no.

Politiet anslo mandag ettermiddag at 90.000 personer hadde demonstrert mot regimet i gatene i Bangkok mandag.

De siste dagenes demonstrasjoner har vært større og med hardere sammenstøt enn forrige runde i august. Blant annet er både finans- og utenriksdepartementet okkupert av demonstranter.

Roet seg for natten

De rundt 90.000 demonstrantene er samlet tre forskjellige steder i hovedstaden.

Talsmenn for opposisjonen sier at de har lovet å bli i gatene over natten.

– Det har roet seg nå på kvelden. Spørsmålet er nå hvilken intensitet det blir i morgen og hvordan regjeringen vil svare i en situasjon der myndighetskontorer er okkupert, sier ambassadør Nordgaard.

Artikkelen fortsetter under videoen

Demonstranter krever statsminister Shinawatras avgang.

Se video fra sammenstøtene i Thailand.

– Utelukker ikke militærkupp

– Vi har sett ved flere tilfeller tidligere i Thailands historie at militæret har grepet inn når ting har toppet seg, så det kan ikke utelukkes. Samtidig har militæret nå også vært ute og sagt at de ikke skal involvere seg, sier ambassadøren.

Nordgaard sier at det er veldig mye som er uklart for øyeblikket.

Når det gjelder nordmenn som befinner seg i den thailandske hovedstaden sier hun at det ikke er farlig å oppholde seg der, bare de tar forholdsregler.

– Bangkok er en stor by og dette er forbeholdt visse deler av byen. Hvis man følger med og holder seg unna disse områdene av byen der er det ikke noe problem å være i Bangkok, sier Norges ambassadør til Thailand, Katja Christina Nordgaard, til NRK.no.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt