Hopp til innhold

Norge, Tyskland, Ecuador og Colombia inngår regnskog-samarbeid

LIMA (NRK): Norge, Tyskland, Ecuador og Colombia skrev mandag under på en felles avtale for å bevare regnskogen. – Det er blitt helt livsfarlig å forsvare regnskogen her, sier Lars Løvold i Regnskogfondet.

Ambassadør

Norge og Tyskland vil samarbeide med Ecuador og Colombia om å bevare regnskogen. Avtalen ble signert under FNs klimakonferanse i Lima. Til høyre, Norges ambassadør med ansvar for Peru, Hege Araldsen. Videre mot venstre: Gabriel Vallejo López (Colombia), Andres Hubenthal (Ecuador) og Dr. Gerd Müller (Tyskland).

Foto: Eivind Molde / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Mandag skrudde Norge opp arbeidet med å bevare regnskogen enda et hakk. Under klimaforhandlingene i Lima i Peru i dag skrev Norge, sammen med Tyskland, Ecuador og Colombia, under på en erklæring for felles innsats for redusert avskoging.

– Det er veldig bra at Norge og Tyskland har utviklet et samarbeid med Ecuador og Colombia. Dette er to viktige regnskogland, sier Lars Løvold, spesialrådgiver for Regnskogfondet, til NRK.

Han mener det spesielt er viktig å følge opp den delen av avtalen som handler om å beskytte regnskogens forsvarere.

– Konkret tiltak fra klimatoppmøtet

Mer enn halvparten av Colombias totale landareal er dekket av regnskog. Årlig forsvinner regnskog på størrelse med Vestfold fylke. Årsakene er blant annet landbruk, gruvedrift og ulovlige narkotikaplantasjer.

– Hvis denne avtalen fungerer godt, vil den kunne utvides og forsterkes i fremtiden, slik at det virkelig vil lønne seg for disse fattige landene å ta vare på skogen sin, sier Løvold.

Artikkelen fortsetter under bildet

Lars Løvold

– Det er blitt livsfarlig å forsvare regnskogen. Derfor er det viktig at Norge og Tyskland følger opp den delen av avtalen som handler om å beskytte skogens folk – de som tar vare på den. Da er internasjonal oppmerksomhet viktig, sier spesialrådgiver i Regnskogfondet, Lars Løvold.

Foto: Eivind Molde / NRK

Siden 2008 har Norge arbeidet med å bevare regnskog gjennom sitt klima- og skogprosjekt. Årlig gir Norge opptil tre milliarder til land som viser at de kan redusere avskogingen.

Under klimatoppmøtet i New York i september ble skog pekt ut som ett av åtte prioriterte områder der FN ba om konkrete forslag til nye tiltak og forpliktelser.

Avtalen med Tyskland, Ecuador og Colombia er en «konkret oppfølging av erklæringen i New York tidligere i høst», skriver klima- og miljødepartementet i pressemeldingen. Da ble blant annet et nytt norsk samarbeid med Peru og Liberia for å hindre avskoging lagt fram.

Men Norge trenger andre land med på laget, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H). Hun håper flere land slutter seg til arbeidet for å bevare regnskog.

Sundtoft: – Norge går foran

– Norge går foran i arbeidet med å støtte tiltak for å bevare regnskogen, men vi har samtidig et sterkt ønske om at flere land blir med. Derfor er jeg glad for at dette er en avtale der også Tyskland er med. Vi kan ikke drive dette viktige arbeidet alene hvis vi skal lykkes med å stanse den globale avskogingen, sier Sundtoft.

Gjennom det tyske REDD Early Movers Program vil Tyskland gi elleve millioner euro hver til Colombia og Ecuador, står det i klima- og miljødepartementets pressemelding.

– Uten skog er det ingen fremtid. Uten trær kan det ikke være noe liv. Skog er hjemmet til 1,6 milliarder mennesker, inkludert mange urfolk. Skogen har også en nøkkelrolle som klimatiltak, sa minister Gerd Müller fra Tysklands utviklingsministerium, ifølge pressemeldingen.

Lar Løvold i Regnskogfondet mener fattige land trenger internasjonal støtte for å kunne satse på regnskogen.

– Internasjonal støtte i kampen for regnskogen er viktig. For fattige land trenger hjelp fra rike land for å legge om sin økonomi, slik at de kan opprettholde en god økonomi og samtidig ta vare på skogen, forklarer Løvold.

I tillegg må de som bor i regnskogområdene opplever å få støtte, mener han, og forteller NRK om de grusomme overgrepene skogens forsvarere blir utsatt for.

– Skogens forsvarere blir drept

Løvold beskriver det som «livsfarlig» for innbyggere å forsvare regnskogen. Derfor er det viktig at Norge følger opp delen av avtalen som handler om å beskytte skogens folk, de som tar vare på den, sier han.

– Her forplikter de to landene seg til å ta vare på skogen, få ned avskogingen og beskytte urfolk i egne land, sier Lars Løvold, spesialrådgiver for Regnskogfondet.

Løvold forteller om hendelser i det siste som tilsier at det er spesielt viktig å beskytte de som kjemper lokalt mot avskoging.

– Sist lørdag kom det melding om at man hadde funnet liket etter en drept indianerleder som forsvarte sin skog mot hensynsløs gruvedrift. Og for et par måneder siden fant man fire drepte indianere her i Peru som stod opp mot ulovlig hogst, forteller han.

– Det er blitt helt livsfarlig å forsvare regnskogen her, og derfor er det også viktig at Norge og Tyskland følger opp den delen av avtalen som handler om å beskytte skogens folk – de som tar vare på den. Da er internasjonal oppmerksomhet viktig, sier Løvold.

SISTE NYTT

Siste nytt