Hopp til innhold

Navngir australsk gisseltaker

Australske medier navngir i ettermiddag mannen som angivelig skal stå bak gisseldramaet i Sydney. Han er ikke del av et større nettverk, hevder tidligere forsvarer.

Gisseltager i Sydney

Mannen som angivelig står bak gisseldramaet i Sydney skal være en kjenning av politiet som ventet på at en overgrepssak skulle komme opp for retten i februar.

Foto: Skjermdump / Reuters/Channel 7

Mannen de mener holder et ukjent antall gisler på en kafe i Sydney skal være en 49 år gammel lokal, radikal muslimsk leder som er godt kjent av australsk politi.

Drev hatkampanje

Mannen er opprinnelig fra Iran og kom til Australia i 1996. Han har tidligere fått mye medieoppmerksomhet i Australia for flere «hat-e-post»-kampanjer mot familiene til drepte australske soldater som tjenestegjorde i Afghanistan.

Han sonet da 300 timer samfunnstjeneste for det som ble omtalt som «grovt fornærmende» e-poster.

Tidligere i dag gikk australsk politi ut og ba mediene ikke omtale mannen ved navn, men i ettermiddag opplyste australske medier at politiet opphevet denne anmodningen.

– Det er ingen grunn knyttet til etterforskningen som nå hindrer oss i å holde tilbake mannens identitet, sier en anonym tjenestemann til nyhetsbyrået Reuters som har fått navnet bekreftet.

På mannens nettside publiserte han i går flere innlegg som oppfordret til kamp mot USA og australske myndigheter.

49-åringens tidligere forsvarer hevder mannen er en ensom ulv, og ikke en del av et større nettverk.

– Dette er ikke en terrorhandling, vi snakker om et forstyrret menneske som har gjort en helt forferdelig handling, sier mannen som tidligere har forsvart 49-åringen.

Også utenriksdepartementet i Iran bekrefter at mannen skal ha hatt psykiske problemer.

Ifølge talskvinne Marziyeh Afkham i iransk UD skal landet flere ganger de to siste tiårene ha uttrykt sin bekymring for mannen til myndighetene i Australia. Iran tar også avstand fra mannens handlinger, melder BBC.

Flere terroreksperter mener det er høyst uklart hvilke forbindelser gjerningsmannen har til den irakisk-syriske opprørsgruppen Den islamske staten (IS).

– Det er mulig at vi har å gjøre med en «ensom ulv» som sympatiserer med global hellig krig, eller noen som har psykiske problemer og leter etter en sak å kjempe for, sier professor Adam Dolnik ved universitetet i Wollongong.

Dolnik, som har vært med på å trene Sydney-politiet i gisselforhandlinger, tror kaféaksjonen først og fremst dreier seg om å få oppmerksomhet.

Tiltalt for seksuelle overgrep

I april i år ble han tiltalt for å ha seksuelle overgrep mot syv kvinner mens han jobbet som en åndelig leder. Han hevder selv å være ekspert på astrologi og svart magi.

Siktelsen er senere utvidet og var for tiden løslatt mot kausjon i påvente av overgrepssaken skal opp for retten i februar.

49-åringen møtte i retten seneste fredag i forrige uke, der han ble kjent med tiltalen som omfatter over 40 tilfeller av seksuelle overgrep.

Mannen er også tidligere tiltalt for å ha medvirket i drapet på sin tidligere kone, ifølge australske medier.

Tar avstand

Australske muslimske organisasjoner fordømmer gisselaksjonen, og mener trosbekjennelsen på flagget er «misbrukt av villedede personer som ikke representerer noen andre en dem selv», heter det i en uttalelse undertegnet av over 40 muslimske grupper.

Australske myndigheter har lenge fryktet at ytterliggående islamister i landet skal gjennomføre terroraksjoner.

Minst 60 australske statsborgere har reist til Midtøsten for å kjempe med IS, og Australia har sluttet seg til den internasjonale USA-ledede koalisjonen mot opprørerne. Politiet frykter at noen av fremmedkrigerne som har reist tilbake til Australia, kan være farlige.

SISTE NYTT

Siste nytt