Hopp til innhold

Liberia beordrer kremering av døde

I kampen mot ebolaviruset beordrer Liberia at personer døde av viruset må kremeres. Det fryktes at begravelsesritualer sprer smitte.

Helsearbeidere utenfor en smittevernenhet i Foya-distriktet i Lofa, Liberia

Helsearbeidre avbildet i beskyttelsesdrakter utenfor en isolasjonsenhet i Lofa-distriktet, som er det verst rammede i Liberia.

Foto: HANDOUT / Reuters

Ordren fra den liberiske regjeringen har to årsaker, problemer med å begrave de døde og frykten for smitteoverføring fra døde til levende personer.

I enkelte distrikter har familier blitt nektet å begrave sine ebolasyke døde slektninger. Mens i utkanten av hovedstaden Monrovia måtte soldater bistå helsearbeidere etter at lokalbefolkningen iherdig protesterte mot å få ebolaofre gravlagt i nabolaget.

Myndighetene har den siste tiden kjøpt opp eiendommer for å bruke dem til gravlunder. Men innbyggerne er redde for at jordsmonn og grunnvann skal bli infisert av viruset.

Helsearbeidere som forsøkte å dele ut informasjon om virussykdommen ble forsøkt jaget vekk og ett av stedene måtte helsepersonellet forlate 12 lik i et vann, etter å ha blitt angrepet av rasende naboer. Før de flyktet hadde de fått gravlagt 34 personer.

Lå døde i gatene

I byen Clara Town døde to unge menn på gaten, etter at innbyggerne rømte unna da de to bad om hjelp til å bli kjørt til et sykehus. De hadde begge sterke symptomer på sykdommen, som blødninger og brekninger. Etter at ingen ville hjelpe, falt de etter hvert om og døde.

Ifølge en innbygger ble mennene liggende i gaten i flere dager.

– Likene er nå hentet, opplyste landets informasjonsminister Lewis Brow i går, søndag. Han stadfester historien, men sier at likene ble fjernet etter noen timer, ikke dager.

Slektninger av de to døde er nå satt under helsemessig overvåking, i frykt for at de har pådratt seg sykdommen, og familiehusene skal desinfiseres.

Det er opprettet et nødnummer hvor folk kan ringe for at helsepersonell skal komme og hente døde personer, men rasende innbyggere hevder at ingen kommer. Dermed blir likene liggende i husene, fordi ingen lenger tør å røre dem.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Banner med ebola-advarsel i Monrovia

Banner med ebola-advarsel fra helsemyndighetene preger gatene i Liberias hovedstad Monrovia.

Foto: Abbas Dulleh / Ap

Smitter gjennom kroppsvæske

For den andre årsaken til kremeringsordren er en mistanke om at begravelsesritualer kan være en kilde til smittespredning, gitt at viruset spres gjennom kontakt med kroppsvæsker, som blod.

Det er gjennom kroppsvæske man tror at leger og sykepleiere har fått sykdommen, blant dem den amerikanske legen Ken Brantley som i helgen ble fløyet fra Liberia til USA, hvor han nå får spesialbehandling.

En nigeriansk lege ble bekreftet smittet i dag, han hadde behandlet amerikaneren Patrick Sawyer som arbeidet i det liberiske finansdepartementet og som ble syk på vei hjem til USA, og som døde på et sykehus i Laos.

I hovedstaden Monrovia lå gatene folketomme. Folk var gitt fri, slik at offentlige tjenestemenn skulle få desinfisert mest mulig areal. Utenfor enkelte minibanker var det likevel kø, i frykt for at bankene skal stenge.

Det er allerede innført reiserestriksjoner for folk som har vært i kontakt med ebolasyke, i forsøket på å få kontroll over utbruddet. Skolene i landet har vært stengt siden før helgen.

Lofa-distriktet, som er ett av de verst rammede, har blitt satt i karantene, med kontrollposter og veisperringer slik at ingen skal komme seg ut og spre smitte.

Frem til nå er det 468 smittetilfeller og 255 døde i Liberia.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Kø utenfor en minibank i Monrovia, Liberia

Enkelte steder i Monrovia trosset folk ebolafrykten og advarslene om å oppsøke offentlige steder. Frykten for at bankene skal stenge var større.

Foto: Abbas Dulleh / Ap

Bak lukkede dører

Også i nabolandet Sierra Leone var folk gitt fri i dag, og gatene i Freetown var like tomme som i Monrovia.

Sierra Leone har registrert 646 sykdomstilfeller, hvorav 273 er døde.

– Freetown er stille som en kirkegård, du kan bokstavelig talt høre en nål falle, forteller helsearbeideren Claudius Williams til det franske nyhetsbyrået AFP.

Williams deltar i ett av desinfiseringsteamene som kjører rundt. Alle offentlige møteplasser sprayes med bakteriedrepende væske, det samme blir busser og andre offentlige transportmidler.

– Folk er innendørs, med døren godt lukket. Vi må banke på i lang tid før de åpner, sier Williams.

Barer, butikker, offentlige og private kontorer og skoler holdes stengt, etter at det ble erklært unntakstilstand i landet.

De få som våget seg ut, ble raskt tilsnakket av polititjenestemenn som forhørte seg hvor de hadde tenkt seg, for så å sende dem hjem igjen.

De eneste bilene som var på veiene, tilhørte helsemyndighetene eller andre nødetater.

Hele folkets kamp

President Ernest Bai Koroma ber innstendig om at alle familier som har syke eller døde rapporterer tilfellene til myndighetene. Husholdningene blir deretter satt i karantene i 21 dager.

I en TV-sendt appell bad han alle landets innbyggere om å ta forholdsregler og følge anvisningene fra myndighetene.

President Ernest Bai Koroma i Sierra Leone

Sierra Leones president Ernest Bai Koroma ber alle ta del i kampen mot ebola.

Foto: PIUS UTOMI EKPEI / Afp

– Dette er en felles kamp. Vår nasjons sjel står på spill. I denne kampen teller hver eneste en av dere, for hvis en innbygger, en familie eller en by ikke handler, så er det en risiko for oss alle.

Også 150 lokale høvdinger sluttet seg til regjeringens kampanje og erklærte at alle møter og aktiviteter er satt på vent inntil ebola-utbruddet er nedkjempet.

En mengde soldater og helsearbeidere er sendt til de østlige delene av landet, hvor det har vært høyest tetthet av smittetilfeller.

Soldatene skal håndheve sperringene rundt nabolag som er i karantene. Ifølge hæren er det kun helsearbeidere som får bevege seg fritt. Soldatene hadde med seg store forsyninger med mat til befolkningen.

Ifølge landets helsemyndigheter er det et oppløftende tegn at distriktet med de første tilfellene, Kailahun som ligger i øst, ikke har registrert noen nye tilfeller de siste dagene. Det kan bety at spredningen av viruset er nedadgående der hvor tiltak først ble satt inn.

– Derimot ser vi nye tilfeller i fire-fem distrikter, som inntil nå ikke var berørt, men som folk har reist til for å komme unna de mest smittefarlige områdene, sa talsmann Sidi Yahya Tuni.

Ifølge nye tall fra Verdens helseorganisasjon er 887 mennesker nå døde som følge av ebolaviruset, mens 1603 er smittet. Guinea har flest døde med 485 mennesker mens Sierra Leone med sine 646 har flest smittede.

Også i Nigeria er det satt inn sterke smitteverntiltak, etter tallet på smittede og døde stiger.

Smitteverntiltak mot ebola på flyplassen i Lagos, Nigeria

En smittevernenhet fra nigerianske helsemyndigheter på plass på flyplassen i Laos.

Foto: Sunday Alamba / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt