Hopp til innhold

Her vil Kina ha vinter-OL i 2022

Zhangjiakou (NRK): 3 skiheiser står allerede ferdig. 19 andre er under planlegging. Det kinesiske vintersportsstedet Zhangjiakou er, i samarbeid med Beijing, trolig Oslos argeste konkurrent til vinter-OL i 2022. Men budsjettet vil de ikke røpe.

Her vil Kina arrangere vinter-OL i 2022

3 SKIHEISER FERDIG: Zhangjiakou, området som sammen med Beijing søker om å arrangere vinter-OL i 2022, skal få 19 nye skiheiser de neste årene. Til sammen planlegges det alpinanlegg på 100 kvadratkilometer her.

Foto: Peter Svaar / NRK

En anleggsmaskin rydder alpinbakken under oss. Gondolen vi sitter i dingler 30 meter over bakken.

Sammen med et hundretalls kinesiske journalister er vi på vei opp til toppen av alpinanlegget i Zhangjiakou. Fortsatt er fjellsidene grønne og frodige, men om vinteren kan det falle flere meter snø her, og gradestokken kryper ned mot norske forhold: minus 25.

Gary Grant

– Det du ser her er bare fase en av utbyggingenhotell, sier direktør Gary Grant.

Foto: Peter Svaar / NRK

Får kineserne det som de vil, tennes OL-ilden her – og ikke i Oslo – i 2022.

– Det du ser her er bare fase en av utbyggingen, sier den australske hotelldirektøren Gary Grant, som driver det massive hotell- og leilighetskomplekset i bunnen av bakken.


– I tillegg til de 3 skiheisene du ser nå, skal vi bygge 19 til de neste årene. Fra 30 løyper skal vi opp til 80. Skiheisene vil knytte dette og neste dalføre sammen til et skianlegg på 100 kvadratkilometer, forteller han.


– Og det er bare i dette området. Blir det OL her vil de trolig bygge ut hele Chongli kommune, så det er snakk om store arealer og store investeringer.

Selv om vintersport fortsatt er relativt nytt i Kina, er både ambisjonene – og dimensjonene – store.

Dersom Beijing og Zhangjiakou får OL i 2022 vil Chongli trolig bli Kinas største vintersportssted.

– Idag er Kina fortsatt en svært ung skinasjon. Men det de har fått til her de siste 10-15 årene er helt utrolig, og den utviklingen kommer bare til å fortsette. Får Kina vinter-OL, vil det bli et virkelig startskudd for vintersport i dette landet, tror Grant.

Chunseng Zhang

Chunsheng Zhang fra søkerkomitéen for Beijing 2022 sier de kan si mer om prisen på et Bejing-OL først i januar 2015.

Foto: Peter Svaar / NRK

Fremdeles hemmelig budsjett

Mens debatten hjemme i Norge har rast i månedsvis om statsgaranti og pengebruk, er kostnadssiden ved å ha et nytt OL i Kina fremdeles ikke noe tema.

En del av årsaken til det, er at søknadskomitéen fremdeles ikke har offentliggjort budsjettanslagene.

– Vi jobber fortsatt med budsjettet. Søknaden er et samarbeid mellom oss og Beijing by, så vi har ikke helt ferdigstilt kostnadsrammen, sier Chunsheng Zhang fra søkerkomitéen for Beijing 2022 til NRK.

– I Norge er rammen rundt 35 milliarder. Har dere ingen tall for hvor mye dere vil bruke?


– Vi kommer til å prøve å gjøre det billig fordi vi kan arve mange anlegg fra OL i 2008, som vannkuben og fugleredet. Men vi jobber fortsatt med tallene. I januar 2015 tror jeg vi kan si mer, sier Zhang.

Stort presseoppbud

Mens det i Norge er heftig debatt om pengebruk og pampevelde, var det ingen av de kinesiske journalistene som stilte slike spørsmål i dag.

Foto: Peter Svaar / NRK

Stor interesse fra pressen

Et hundretalls kinesiske journalister var også med på dagens omvisning. Alle de store kinesiske mediene var representert, og interessen for planene er stor. Mens det i Norge er heftig debatt om pengebruk og pampevelde, var det ingen av de kinesiske journalistene som stilte slike spørsmål i dag.

NRK fotfulgt ut av Zhongjiakou

Under hele oppholdet i Zhangjiakou ble NRKs team fulgt tett av påpassere.

Foto: Peter Svaar / NRK

NRK fotfulgt i OL-området

Under hele oppholdet i Zhangjiakou ble NRKs team fulgt tett av 2 påpassere, som noterte ned alle våre spørsmål og filmet NRKs intervjuer med sine mobiltelefoner.

Da NRK ønsket å besøke landsbyene i nærheten av skianlegget for å snakke med de lokale innbyggerne der om deres syn på OL-planene, insisterte en bil med 3 påpassere på å eskortere NRKs team hele veien ut av Zhongjiakou. Vi ble forklart at dette var for vår egen sikkerhet. Påpasserne snudde ikke før vi nådde motorveien til Beijing, flere mil unna.

Om lokalbefolkningen støtter OL-planene eller ikke, var det derfor ikke mulig å få svar på.

SISTE NYTT

Siste nytt