Hopp til innhold

Så barn ble slaktet av soldater

– De små barna som ikke klarte å løpe, kastet soldatene i bakken med hodet først. De som var større, slaktet de med kniv. Mary Bukum er en av mange som kan fortelle om alt det forferdelige som skjedde da volden og kampene i Sør-Sudans hovedstad Juba var som verst.

Mary Bukum og Nyatowi Yoin

Moren Mary Bukum (t.v.) forteller hva hun så før hun og datteren Nyatowi Yoin flyktet fra nabolaget i Juba. Nå er de i sikkerhet i en FN-leir.

Foto: Helge Tvedten / NRK

To små tvillingsøstre i Sør-Sudan. Født inn i en brutal virkelighet. Moren døde i forbindelse med fødselen, og de to nyfødte var bokstavelig talt alene i verden.

– Tvillingene hadde ingen andre da moren døde, så jeg bestemte meg for å ta over ansvaret for dem, forteller Nyatowi Yoin til NRK.

Den 36 år gamle kvinnen som har fem egne barn, og som nå har påtatt seg enda mer ansvar, sitter i et telt i en flyktningleir i Juba.

Nyatowi Yoin

Nyatowi Yoin med de to tvillingene hun har påtatt seg ansvaret for.

Foto: Jan Espen Kruse / NRK

Det som opprinnelig var en base for FN-soldater og FN-personell, ble til en flyktningleir da fortvilte og redde sørsudanere søkte tilflukt hos verdensorganisasjonen da maktkampen mellom landets president Salva Kiir og hans tidligere visepresident Riek Machar endte i væpnede kamper i midten av desember.

Riek Machar hadde gjort det klart at han ville stille som kandidat i det neste presidentvalget, noe Salva Kiir likte dårlig og anklaget Machar for å organisere et kupp. Både politiske motstandere og partifeller ble arrestert, og Machar etterlyst.

Slaktet med kniv

Den politiske maktkampen fikk også uventede følger.

Salva Kiir tilhører folkegruppen dinka, Riek Machar er nuer. Hæren og politiet delte seg etter de samme skillelinjene, lojaliteten viste seg å gå til stammen, ikke til Sør-Sudan som nasjon. Og den grusomme voldsbølgen begynte å skylle over landet.

Mer enn 20.000 bor nå i FN-leiren i Juba. Alle vi treffer i teltet tilhører nuer-stammen, som er en minoritet i hovedstaden.

– Regjeringen til president Kiir er grunnen til at vi nuerer er her i FN-leiren. Regjeringen vil drepe oss, den tar livet av oss alle, sier Mary Bukum.

Mary Bukum er Nyatowi Yoins mor, både hun og datteren kan berette om forferdelige scener som utspilte seg i hovedstaden under kampenes hete.

– Den dagen vi rømte hit, skjøt soldater på oss med store våpen uten grunn. De små barna som ikke klarte å løpe, kastet soldatene i bakken med hodet først. De som var større, slaktet de med kniv. Voksne ble tvunget til å spise av likene, forteller de to opprørt.

– Hvis mamma går ut for å skaffe mat og medisiner, kan hun bli drept av dinkaene, forteller en av sønnene til Nyatowi Yoin. Han er kun 3–4 år gammel, men har allerede oppfattet hvem som er venn og hvem som er fiende.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Flyktninger i Juba i Sør-Sudan forteller om forferdelige hendelser de var vitne til før de søkte tilflukt hos FN.

Skredderen Josef Kol fikk med seg symaskinen sin da han flyktet etter å ha sett over 250 mennesker i nabolaget bli skutt.

Ødelagt landet med elendig styre

Mary Bukum mener president Kiir har ødelagt Sør-Sudan med sitt elendige styre. Fremtiden som egen nasjon, etter at de endelig ble skilt fra Sudan etter tiår med borgerkrig, skulle være noe annet enn dette.

En kvinne i teltet istemmer. Det var ikke noe slikt de trodde de hadde i vente da alle sørsudanere, dinka som nuer, jublet over selvstendigheten i julidagene i 2011.

– Der vi rømte fra hadde vi jobber og tjente penger. Her har vi ingenting, selv ikke mat. Vi er som i et fengsel, sier Roda Nyachar.

Så 257 personer ble skutt

– Jeg ble skutt for fire uker siden, fordi soldatene mistenkte at det var et opprør på gang, sier Alunja Far og viser to sår ved kravebeinet der kulene gikk inn kroppen hennes.

Hun forteller at de fem andre som var sammen med henne, ble drept. Soldatene som skjøt tilhører dinkastammen ifølge hva hun vet.

Alunja Far klarte å ta seg fram til FN-leiren – og til sikkerheten. Det samme gjorde skredderen Josef Kol.

Josef Kol

Josef Kol tør ikke vende tilbake før regjeringshæren har bevist at de har stanset voldsbruken og forfølgelsen.

Foto: Helge Tvedten / NRK

– Da krigen startet, sa myndighetene at vi skulle holde oss rolig innendørs. Men så gjennomsøkte soldatene husene, og når de fant nuerer drepte de dem med en gang.

– Jeg var vitne til at 257 mennesker mistet livet, alle var nuerer, forteller Josef Kol.

Ingen har foreløpig full oversikt over hva som skjedde under de opphetede desemberukene – og hva som har skjedd siden. Tallet på 1000 bekreftede døde personer forventes å stige kraftig, det samme med antallet som har flyktet fra sine hjem. Anslaget nå ligger på rundt 100.000.

FNs spesialrepresentant Hilde Frafjord Johnson sier at FNs folk kan bekrefte at grufulle scener fant sted.

– Vi så mennesker ble slaktet ned, bare fordi de tilhørte en bestemt etnisk gruppe. Noe av dette er hevnangrep fra mange år tilbake, men det er også etnisk motivert vold som er helt uakseptabel, sier Frafjord Johnson.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Provisorisk flyktningleir i Juba

20.000 mennesker søkte tilflukt hos FN da kampene raste som verst i hovedstaden. FN-basen er omgjort til en stor flyktningleir.

Foto: Helge Tvedten / NRK

Vil ikke hjem

Josef Kol klarte å få med seg symaskinen sin og utfører nå enkle reparasjoner på andres klær i flyktningleiren. De fleste flyktet hals over hodet, og fikk ikke med seg mye ekstra.

Hjem vil Kol ikke, han blir der FN er.

– Jeg kan ikke dra noen steder. Hvis jeg forlater FNs leirområde, risikerer jeg å bli drept av dinkaene, bare fordi jeg tilhører nuerfolket, sier Josef Kol.

I sentrum av Juba er det er roligere enn vanlig. Det setter sitt preg på byen at titusenvis av nuerer er i flyktningleirer. Mange butikker er stengt.

De som er på gatene nå, tilhører dinkastammen. De mener at nuerene ikke har noen grunn til å være redde.

– Ingen regjering dreper dem. Regjeringen har ansvar for alle. Alle i leirene må dra til sine hjem, ingen vil røre dem, sier Majuat Lek, som er dinka.

President Salva Kiir kommer med den samme oppfordringen. Han ber flyktningene fra nuerfolket om å forlate FNs leire rundt om i landet. Han hevder at de ikke kommer til å bli utsatt for flere overgrep, og at soldater og politi vil garantere for alles sikkerhet.

Men flyktningene i FN-leiren i Juba stoler ikke på presidentens løfter, selv ikke etter at representanter for regjeringen og opprørerne før helgen undertegnet en våpenhvile.

Myndighetene hevder at det nå skal bli slutt på kamphandlingene og at situasjonen etter hvert vil normalisere seg.

Men det må mer enn en våpenhvile til før flyktningene i Juba tør å forlate FN-leiren. Frykten for mer vold, nedslakting og overgrep er altfor stor.

SISTE NYTT

Siste nytt