Ingenting avgjort i USA

Supertirsdag ga ingen avgjørelser i kampen om å bli nominert som presidentkandidat i USA.

Hillary og datteren Chelsea feirer seirene i Supertirsdag
Foto: CHRIS HONDROS / AFP
Kommentar: Bjørn Hansen

Men John McCain fremstår enda tydeligere enn før som favoritt til å vinne nominasjonen for det republikanske partiet.

På demokratisk side forteller Supertirsdagen om dødt løp mellom Hillary Rodham Clinton og Barack Obama, til tross for at Clinton vant i California og New York, to av de tre største delstatene.

McCain møtte større motstand på republikansk side enn ventet, ikke minst fordi den tidligere Arkansas-guvernøren Mike Huckabee gjorde et svært godt valg i "bibelbeltet" i sørstatene.

Huckabee tok særlig stemmer fra den tredje kandidaten Mitt Romney, og bakgrunnstallene fra valget viser at McCain sliter med oppslutningen blant konservative republikanere.

Selv i McCains hjemstat Arizona stemte flertallet av konservative på Romney.

Men Romney og Huckabee ligger så langt bak i tallet på delegater at bare et politisk jordskjelv i de kommende nominasjonsvalgene vil hindre McCain i å nå det forjettede mål: Å bli republikanernes kandidat ved presidentvalget.

Side om side

På demokratisk side kjemper Clinton og Obama side om side om nominasjonen. Clinton kom sterkest ut av "Supertirsdag" med seier i folkerike stater som California, New York og New Jersey.

Hun vant også de fleste stater der det var åpne valg med avstemning ved stemmeurnene, mens Obama vant de fleste stater der det ble holdt ”caucus”, eller avstemning på partimøter.

Men det som virkelig teller er ikke å vinne stater, men å vinne delegater. Her er systemet i det demokratiske parti så komplisert at det vil ta tid å få full oversikt over tirsdagens valg.

Mens republikanerne i de fleste stater har et system med ”winner takes all” – vinneren får alle delegater fra delstaten, opererer det demokratiske parti med proporsjonal fordeling av delegatene i forskjellige former.

Ordningen med proporsjonal representasjon kan gi underlige utslag.

Ett eksempel: Obama vant delstaten Missouri med knapp margin. Men han vant med stort flertall i de store byene, blant annet St. Louis.

Ettersom delegatene fordeles etter valgkretser til Kongressen betyr det at Clinton med en jevnere fordeling av sine stemmer trolig har vunnet flere valgkretser enn Obama som hadde en sterk konsentrasjon av sine stemmer.

Dermed kan resultatet bli at Clinton får flere delegater fra Missouri enn Obama, som altså hadde flest stemmer totalt i Missouri.

Kennedy-klanen og Hollywood

Nominasjonsvalget ga flere momenter til ettertanke.

I Massachusetts mobiliserte Kennedy-klanen med senator Edward Kennedy i spissen til fordel for Obama. Han fikk også støtte fra den andre senatoren John Kerry, som var demokratenes forrige presidentkandidat.

I tillegg gikk den nyvalgte demokratiske guvernøren i Massachusetts ut til fordel for Obama. Delstaten skulle etter mange eksperters mening falle som en moden frukt i Obamas fang.

Men Clinton vant med hele 15 prosentpoeng over Obama!

Tilsvarende i California, der meningsmålingene pekte mot en mulig Obama-seier, og der Hollywood-stjerner på rekke og rad entusiastisk agiterte for Obama. Men den foreløpige opptellingen viser at Clinton har vunnet med en margin på over 10 prosentpoeng!

Svarte og hvite velgere

Likevel ser ikke alt rosenrødt ut for Clinton, selv om hun nå leder i antall delegater til landsmøtet i Denver i slutten av august.

Obama vant hele 14 av de 22 delstatene der det var demokratisk nominasjonsvalg. Og han vant i delstater med svært få svarte velgere, blant annet Colorado, Idaho, Minnesota, Nord-Dakota og Alaska.

Og han ligger foreløpig hakk i hæl på Clinton i tallet på valgte delegater. Men dette kan forandre seg når den offisielle fordeling av delegater er klar.

Obama seiler nå i sterk medvind. Han har en sterk organisasjon i ryggen, med boblende begeistring i rekkene.

I løpet av januar samlet han inn 30 millioner dollar til sin valgkamp, mens Clinton bare maktet 13 millioner. Med investering i TV-reklame og massepublisitet kan han simpelthen slå knockout på Clinton i de kommende valg.

Obama har også fått en fordelaktig mediedekning som Clinton bare kan drømme om.

Men Clinton har gang på gang vist at hun ikke er en kandidat som lar seg slå ut med ett eneste slag.

Hun vant i New Hampshire mot alle odds, hun seiret i Massachusetts til tross for at det demokratiske establishment var mot henne, og hun tok California med god margin tross dystre meningsmålinger.

Derfor: Dette er et åpent maratonløp som kanskje ikke vil bli avgjort før langt på vårparten.

Mange styrkeprøver gjenstår, ikke minst 4. mars når to av de største statene, Texas og Ohio legger sin tyngde på vektskålen.

Men så langt: McCain seiler mot seier blant republikanerne, mens Clinton holder et knapt forsprang på Obama.

Utvalgte dokumentarer

Br. dokumentar. Den 23 år gamle medisinerstudenten Jyoti Singh ble brutalt voldtatt av seks menn på en buss i Dehli. Hun døde senere av skadene. Hennes fryktelige skjebne utløste sterke protester og gateopptøyer i India, og førte til endringer i loven. Singhs voldtektsmenn snakker ut mens de venter på å bli hengt. Deres verdier og tankesett speiler et skjevt patriarkalsk samfunn som ser på kvinner som annenrangs, og til og med uønsket. (Indias Daughter)
Norsk dokumentar. Konflikten mellom Israel og Palestina handler om at to folkeslag sier "mitt land" om det samme området. Vi møter to sterke kvinner, Fathie som måtte flykte til Libanon i 1948 og ønsker å få dø i sin hjemby Jaffa, og Susi som mistet sine foreldre i Auschwitz og ble smuglet ut av leiren og holdt skjult til krigen var slutt. Nå drømmer hun om en stat forbeholdt jøder. På en stillferdig måte gir filmen et innblikk i de grunnleggende motsetningene som gjør denne konflikten så komplisert. (My Homeland)
Dansk-tysk dokumentar. Dette er historien om hvordan Edward Snowden greide å slippe unna USAs etterretningstjeneste. Etter at han hadde utlevert flere hemmelige dokumenter enn noen gang tidligere i USAs historie, startet en omfattende menneskejakt. Hvordan var det mulig for Snowden å unnslippe? DR har fått unik adgang til å intervjue Snowden som fortsatt sitter i asyl i Moskva, Sarah Harrison fra Wikileaks som hjalp ham under flukten og hans far. Tidligere leder for National Security Agency, Michael Hayden, forteller om hvor mye som sto på spill for USA.