Hillary og datteren Chelsea feirer seirene i Supertirsdag - Foto: CHRIS HONDROS / AFP
Foto: CHRIS HONDROS / AFP

Ingenting avgjort i USA

Supertirsdag ga ingen avgjørelser i kampen om å bli nominert som presidentkandidat i USA.

Kommentar: Bjørn Hansen

Men John McCain fremstår enda tydeligere enn før som favoritt til å vinne nominasjonen for det republikanske partiet.

På demokratisk side forteller Supertirsdagen om dødt løp mellom Hillary Rodham Clinton og Barack Obama, til tross for at Clinton vant i California og New York, to av de tre største delstatene.

McCain møtte større motstand på republikansk side enn ventet, ikke minst fordi den tidligere Arkansas-guvernøren Mike Huckabee gjorde et svært godt valg i "bibelbeltet" i sørstatene.

Huckabee tok særlig stemmer fra den tredje kandidaten Mitt Romney, og bakgrunnstallene fra valget viser at McCain sliter med oppslutningen blant konservative republikanere.

Selv i McCains hjemstat Arizona stemte flertallet av konservative på Romney.

Men Romney og Huckabee ligger så langt bak i tallet på delegater at bare et politisk jordskjelv i de kommende nominasjonsvalgene vil hindre McCain i å nå det forjettede mål: Å bli republikanernes kandidat ved presidentvalget.

Side om side

På demokratisk side kjemper Clinton og Obama side om side om nominasjonen. Clinton kom sterkest ut av "Supertirsdag" med seier i folkerike stater som California, New York og New Jersey.

Hun vant også de fleste stater der det var åpne valg med avstemning ved stemmeurnene, mens Obama vant de fleste stater der det ble holdt ”caucus”, eller avstemning på partimøter.

Men det som virkelig teller er ikke å vinne stater, men å vinne delegater. Her er systemet i det demokratiske parti så komplisert at det vil ta tid å få full oversikt over tirsdagens valg.

Mens republikanerne i de fleste stater har et system med ”winner takes all” – vinneren får alle delegater fra delstaten, opererer det demokratiske parti med proporsjonal fordeling av delegatene i forskjellige former.

Ordningen med proporsjonal representasjon kan gi underlige utslag.

Ett eksempel: Obama vant delstaten Missouri med knapp margin. Men han vant med stort flertall i de store byene, blant annet St. Louis.

Ettersom delegatene fordeles etter valgkretser til Kongressen betyr det at Clinton med en jevnere fordeling av sine stemmer trolig har vunnet flere valgkretser enn Obama som hadde en sterk konsentrasjon av sine stemmer.

Dermed kan resultatet bli at Clinton får flere delegater fra Missouri enn Obama, som altså hadde flest stemmer totalt i Missouri.

Kennedy-klanen og Hollywood

Nominasjonsvalget ga flere momenter til ettertanke.

I Massachusetts mobiliserte Kennedy-klanen med senator Edward Kennedy i spissen til fordel for Obama. Han fikk også støtte fra den andre senatoren John Kerry, som var demokratenes forrige presidentkandidat.

I tillegg gikk den nyvalgte demokratiske guvernøren i Massachusetts ut til fordel for Obama. Delstaten skulle etter mange eksperters mening falle som en moden frukt i Obamas fang.

Men Clinton vant med hele 15 prosentpoeng over Obama!

Tilsvarende i California, der meningsmålingene pekte mot en mulig Obama-seier, og der Hollywood-stjerner på rekke og rad entusiastisk agiterte for Obama. Men den foreløpige opptellingen viser at Clinton har vunnet med en margin på over 10 prosentpoeng!

Svarte og hvite velgere

Likevel ser ikke alt rosenrødt ut for Clinton, selv om hun nå leder i antall delegater til landsmøtet i Denver i slutten av august.

Obama vant hele 14 av de 22 delstatene der det var demokratisk nominasjonsvalg. Og han vant i delstater med svært få svarte velgere, blant annet Colorado, Idaho, Minnesota, Nord-Dakota og Alaska.

Og han ligger foreløpig hakk i hæl på Clinton i tallet på valgte delegater. Men dette kan forandre seg når den offisielle fordeling av delegater er klar.

Obama seiler nå i sterk medvind. Han har en sterk organisasjon i ryggen, med boblende begeistring i rekkene.

I løpet av januar samlet han inn 30 millioner dollar til sin valgkamp, mens Clinton bare maktet 13 millioner. Med investering i TV-reklame og massepublisitet kan han simpelthen slå knockout på Clinton i de kommende valg.

Obama har også fått en fordelaktig mediedekning som Clinton bare kan drømme om.

Men Clinton har gang på gang vist at hun ikke er en kandidat som lar seg slå ut med ett eneste slag.

Hun vant i New Hampshire mot alle odds, hun seiret i Massachusetts til tross for at det demokratiske establishment var mot henne, og hun tok California med god margin tross dystre meningsmålinger.

Derfor: Dette er et åpent maratonløp som kanskje ikke vil bli avgjort før langt på vårparten.

Mange styrkeprøver gjenstår, ikke minst 4. mars når to av de største statene, Texas og Ohio legger sin tyngde på vektskålen.

Men så langt: McCain seiler mot seier blant republikanerne, mens Clinton holder et knapt forsprang på Obama.

Utvalgte dokumentarer

Norsk dokumentarserie i tre deler. Professor Terje Tvedt har brukt det meste av sitt voksne liv til å forske på Nilen, elven som er livets åre for millioner av mennesker. Nilen renner gjennom elleve land hvor befolkningsvekst, ny teknologi og miljøendringer gjør kampen om vannet stadig mer desperat. I denne serien tar Tvedt en reise gjennom dette gigantiske elvesystemets historie og nåtid, i møte med mennesker og statsledere, fra utløpet i Middelhavet til den hvite Nilens kilde i hjertet av Afrika. (1:3)
Am. dokumentar. Politisk thriller om Sør-Afrikas siste apartheid-president. Frederik Willem de Klerk var en mystisk og svært sammensatt person som gjorde en fascinerende politisk reise. Han var presidenten som slapp Nelson Mandela fri fra fengsel, og fungerte senere som hans visepresident. (The Other Man - F.W. De Klerk and the End of Apartheid in South Africa)
Br. dokumentarserie. I løpet av seks hundre år hadde Det osmanske riket mange ulike leiarar. Rageh Omaar utforskar kontrastane mellom to av dei mest kjende sultanane. Det osmanske riket var eit av dei største og mektigaste imperia i verdshistoria. Vi følgjer utviklinga frå den spede byrjinga på 1200-talet til oppløysinga på midten av 1900-talet. (The Ottomans: Europe's Muslim Emperors) (2:3)