Hopp til innhold

Imperiet slår tilbake - britisk økonomi vokser mer enn på lenge

Britisk økonomi opplever nå den største veksten siden finanskrisen. Veksten utgjorde ifjor 1,9 prosent - nesten fire ganger så mye som i Tyskland - og det er det beste året siden 2007.

Britain Weather

Økonomien i Storbritannia går mot lysere tider. I 2013 vokste den mer enn på lenge.

Foto: Alastair Grant / Ap

Allerede før det offisielle statistikkbyrået hadde offentliggjort tallene i formiddag, var nyheten lekket ut. Den britiske økonomien vokste i samtlige kvartaler i fjor, noe som har vært en sjeldenhet siden det vonde finanskriseåret 2008.

– Veksten kommer innenfor de aller fleste sektorer, sa sjeføkonom Joe Grice i det britiske statistikkbyrået ONS da tallene ble lagt frem.

Statsminister David Cameron var raskt ute på Twitter og slo fast at tallene viser at regjeringens økonomiske plan virker, og at dette vil betyr flere arbeidsplasser, økt sikkerhet og flere muligheter for folk.

London-basert vekst

London

Det er først og fremst London som vokser mest, og nå frykter mange en boligboble i storbyen.

Foto: MIGUEL MEDINA / Afp

Men selv om tallene er svært godt nytt for et land som har brukt svært lang tid på å komme seg opp av den økonomiske grøften finanskrisen skjøv dem ned i, er det ennå et stykke igjen.

Fortsatt er ligger den britiske økonomien 1,3 prosent under der den var før finanskrisen. Utenlandsgjelden er enorm, og mye av den økonomiske veksten kommer i London mens de øvrige delen av landet henger etter.

London har også hatt en nærmest ellevill vekst i boligpriser det siste året, noe som skaper frykt for at en boligboble er på vei. En liten leilighet i London koster det samme som en enorm villa i mer landlige strøk.

Oppjustert av IMF

Allerede for en uke siden kunne finansminister George Osbourne glede seg over en svært positiv økonomisk værmelding fra Det internasjonale pengefondet, IMF:

Fondets prognoser antyder at den britiske økonomien får en vekst som er høyere enn noe annet europeisk land gjennom dette året. Veksten er oppjustert til 2,4 %, fra 1,9 %. Også i 2015 regner IMF med at den britiske økonomien får en solid vekst, på 2,2 prosent.

Dersom prognosene slår til, betyr det at de fleste sårene som finanskrisen påførte øyriket snart er leget. Viktige europeiske økonomier som den tyske og den franske ligger an til langt mer beskjeden vekst, slik som også viser seg å være fasiten for fjoråret.

Har kostet

Osborne Cameron

Finansminister George Osborne (stående) og statsminister David Cameron har all grunn til å være fornøyd med både 2013-tallene og prognosene for 2014.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Selv om den britiske koalisjonsregjeringen utvilsomt kan vise til at økonomien er i ferd med å bli friskmeldt, er det også resultatet av massive kutt i offentlig utgifter.

Lønnsveksten har i tillegg vært lik null for de aller fleste offentlige ansatte. Trygder og støtteordninger har vært gjennom en runde kutt og nye er i vente.

Tidligere i år varslet finansminister George Osbourne at det måtte kuttes enorme 250 milliarder kroner totalt i budsjettene fra 2015, nesten halvparten ville være kutt i velferdsbudsjettene.

Kan komme renteøkning

Sentralbanken har tidligere varslet at den lar renten stå uendret frem til arbeidsledigheten faller til 7 prosent. Det er den i ferd med å gjøre, etter en sterk vekst i sysselsettingen de siste månedene. Ledigheten er nå nede på 7,1 prosent.

Sentralbanksjef Mark Carney har nylig poengtert at det er lite sannsynlig med noen renteøkning i nærmeste fremtid, men også inflasjonen er nå på sentralbankens mål på 2 %.

Kombinert med dagens bekreftelse på at britisk økonomi ikke har hatt det bedre på seks år gjør at banken uansett må tenke tanken én gang til. Minst.

SISTE NYTT

Siste nytt