Hopp til innhold

Har satt i gang storoffensiv i Irak

Irakiske myndigheter har startet en storoffensiv mot IS-kontrollert by.

Irakisk sjia-soldat trener utenfor Bagdad

Denne uken gjennomførte de irakiske militæret en stor øvelse sør for Bagdad. I dag startet de en storoffensiv mot IS-kontrollert by i Nord-Irak.

Foto: HAIDAR HAMDANI / Afp

Sammen med irakiske sikkerhetsstyrker skal sjia-milits ha startet et storangrep for å bryte beleiringen av byen Amerli, som den ekstreme islamistiske organisasjonen IS har kontrollert i over 2 måneder. Det sier en militærtalsmann til nyhetsbyrået AFP.

– Flere tusen soldater

Sjia-militsen skal, ifølge denne talsmannen, angripe Amerli fra nord, mens de irakiske styrkene har samlet seg sør for den nordirakiske byen. Totalt skal flere tusen soldater være involvert i angrepet.

I går kom det meldinger om at kurdiske peshmerga-styrker drev vekk IS-opprørere og tok tilbake kontrollen over flere oljefelt i nærheten av Mosul i Nord-Irak.

Offensiven mot tre oljeinstallasjoner i Ain Zalah ble innledet torsdag morgen, skriver BBC. Senere samme dag ble det meldt at opprørerne fra Den islamske staten (IS) hadde satt fyr på flere oljebrønner under kampene med de kurdiske styrkene.

Deretter trakk IS seg vekk fra Ain Zalah-feltet, som de hadde hatt kontroll over siden starten av august.

Åpner for sunni/sjia samarbeid

Irakiske og kurdiske styrker har med støtte fra amerikanske luftangrep gjenvunnet enkelte områder fra de ytterliggående IS-opprørerne i Nord-Irak, deriblant den strategisk viktige demningen i Mosul.

I går kom det meldinger om at flere sunnistammeledere åpnet for å samarbeide med de sjiadominerte regjeringsstyrkene hvis de fikk økt innflytelse i Bagdad.

Foreløpig har det ikke kommet noen signaler fra de sentrale styresmaktene om de vil innføre noen nye reformer som åpner for tydeligere alliansepolitikk.

I går informerte USAs president Barack Obama at utenriksminister John Kerry reiser til Midtøsten for å forsøke å samle støtte i regionen til en felles innsats mot IS-opprørerne som herjer i Syria og Irak.

– Jeg er oppmuntret av at land i regionen som ikke alltid er enige om andre ting, i stadig større grad erkjenner at ISIL er en trussel mot dem alle. Og jeg har bedt Kerry reise til regionen for å fortsette å bygge den koalisjonen som trengs for å møte denne trusselen, sa Obama.

Ifølge FN har nå 1,8 millioner irakere blitt internt fordrevet siden januar i år. Over 600.000 av dem skal ha blitt drevet på flukt bare i løpet av den siste måneden. Økningen skyldes i stor grad volden i Ninewa, Diyala og Anbar.

Amerli

SISTE NYTT

Siste nytt