NRK Meny
Normal

Sunniopprørere klare til å kjempe mot IS

Lokale sunni-stammeledere i Irak sier de er klare til å kjempe mot terrororganisasjonen IS hvis de sjiadominerte myndighetene i Bagdad vil innføre nye reformer.

Irakiske sikkerhetssyrker forbereder seg i kampen mot IS

Nå kan irakiske sikkerhetsstyrker få hjelp fra sunnimuslimske stammeledere i kampen mot IS.

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters

Knut Vikør

Knut Vikør mener det hviler et stort ansvar på Bagdad nå.

Foto: UiB

– Dette er, slik jeg ser det, den eneste veien videre, sier professor i Midtøsten-studier ved Universitetet i Bergen, Knut Vikør til NRK.

– Sjiaene i Bagdad har ikke noe valg. De må føre en åpen alliansepolitikk, men det er så mange forskjellige interesser i Irak at ingenting er sikker, sier Vikør.

– Vi kan få slutt på IS

Til BBC sier en lokal sunnistammeleder at han og flere med ham vil ta opp kampen mot de ekstreme islamistene om myndighetene i Bagdad begynner å innføre reformer og gir sunniene i Irak like rettigheter som sjiaene.

– Vi vil ikke ha våpen fra amerikanerne, vi ønsker reell politisk løsning, sier Abu Muhammed al-Zubaai til BBC.

– Vi kan få en slutt på IS-problemet hvis Bagdad garanterer oss innflytelse, sier den lokale stammelederen fra Anbar-provinsen nord i Irak.

De lokale stammene og opprørene, som lenge slåss mot de sentrale myndighetene i Bagdad, spilte en viktig rolle da IS startet sine fremrykninger like før sommeren i Nord-Irak.

Nå kan de samme stammelederne sitte med nøkkelen til løsningen på den voldsspiralen som utspiller seg i landet.

– Hvis Bagdad ikke klarer å få flere sunnier inn i sentrale posisjoner, så vil det ikke bli noen løsning på denne konflikten. Det ligger er stort press på Bagdad nå for å komme frem til et reelt alternativ, sier Vikør.

Nå har flere land tatt til orde for å væpne de som kjemper mot IS i Nord-Irak.

1,2 millioner på flukt

Seneste i går åpnet Frankrikes president François Hollande for at landet vil bruke enda større ressurser på å unngå en oppsplitting av Irak.

Også sunniene i Det muslimske brorskapet i Egypt har tatt sterk avstand fra IS.

– Den ytterliggående islamistgruppen IS' offensiv mot ikke-muslimer i Irak er kriminell, erklærte den innflytelsesrike religiøse lederen Yusuf al-Qaradawi

Nå er mer enn 700.000 irakere internt fordrevet siden midten av juni og denne uken nådde en kolonne med nødhjelp byen Karbala, sørvest for hovedstaden Bagdad, og sørget for matrasjoner til 2.000 familier på flukt.

Kolonnen kom fra Arbil i de kurdiske områdene nord i landet og kjørte langs grensen til Iran, gjennom det som regnes som relativt sikre områder. Ifølge FN-organisasjonen skal flere nødhjelpskolonner sendes til Karbala til alle de 15.000 registrerte familiene som har søkt tilflukt der, har mottatt matrasjoner.

FN anslår at 1,2 millioner mennesker er drevet på flukt i Irak i 2014.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt