Hopp til innhold

Frykter at 1200 kan ha mistet livet i tyfon

Ifølge filippinsk Røde kors kan så mange som 1200 ha mistet livet etter tyfonen Haiyan feide over Filippinene i natt, og fortsatt er det ingen kontakt med flere nordmenn i området.

Hjelpeorganisasjonen frykter av tyfonen Haiyan kan ha tatt livet av så mange som 1000 mennesker i byen Tacloban, der nordmannen Erlend Johannensen befinner seg.

Foreløpig har ingen fått kontakt med trønderen, som driver et barnehjem i byen, siden han la ut en video av seg selv i det tyfonen traff land i går. Men telefonlinjene er nede og det er liten kommunikasjon med byen, som har blitt hardest rammet av tyfonens herjinger.

Supertyfonen, som den blir kalt, traff land med en vindstyrke på opptil 379 km/t i kastene. Det er det sterkeste som noen kan har truffet land.

Erlend Johannesen i Filippinene

Erlend Johannesen en halvtime før tyfonen treffer.

Foto: Erlend Johannesen / Privat

I mange av det verst rammende områdene er det fortsatt ikke mulig å komme i kontakt med lokalbefolkningen. NRK har klart å komme i kontakt med norske Vanessa Rognstad som tidligere i uka åpnet huset sitt for andre filippinere som bodde farligere til. Hun skriver:

– Tyfonen snudde og alt er bra, skriver hun i en sms til NRK.

På Sørlandet sitter en annen familie og følger spent med på nyhetene fra Filippinene. De forsøker febrilsk å få kontakt med sin ett år gamle søster som sammen med sin mor bor 2 timers båttur nord for Tacloban. Det siste hørte fra de to var torsdag kveld, da hadde de forskanset seg på en lokal skole.

– Telefonsystemet er nede i landet, men vår ambassade i Manila jobber med å få oversikt over situasjonen, sier pressevakt i UD, Kristin Enstad til NRK.

Lokale journalister rapporterer i tillegg at de har sett minst 20 omkomne i en kirke i en av Taclobans nabobyer, melder BBC.

Litt lenger sørvest sitter flere nordmenn på Lapu Lapu. Der har uværet kun ført til strømbrudd og nedblåste trær.

– Her bor det flere hundre nordmenn og alle har det fint. Vi har ikke hørt om at noen er savnet, sier den norske pensjonisten Truls Karstensen til NRK.no.

Ti verste tyfoner i Filippinenes historie

 

År

Navn

Antall døde

1

15. november 1991

Thelma

Over 5100

2

3. desember 2012

Bopha

1900

3

31. august 1984

Ike

1363

4

16. desember 2011

Washi

1080

5

16. oktober 1952

Trix

995

6

9. desember 1951

Amy

991

7

25. november 1987

Nina

979

8

20. juni 2008

Fengshen

938

9

2. november 1995

Angela

936

10

5. november 1984

Agnes

895

 

Haiyan, som traff i november 2013 er ikke tatt med i tabellen fordi tapstallene fortsatt er uklare.

Kilde: AFP

 

Ekspander/minimer faktaboks

100 lik

– Jeg tror hundrevis har mistet livet, sier Jerico Petilla fra den filippinske regjeringen på spørsmål om hvor mange han tror kan ha omkommet i uværet.

Sjefen ved flyplassen i Tacloban, der Johannesen bor, forteller at han i morgentimene lørdag så rundt hundre lik bare rundt flyplassen, og minst like mange som var skadd i uværet.

– Terminalen og tårnet, inkludert kommunikasjonsutstyret, ble ødelagt, forteller nestlederen for Filippinenes luftfartstilsyn, John Andrews, etter å ha vært i kontakt med flyplassjefen.

Regjeringshæren på Filippinene har sendt 15.000 soldater til området, og de skal bistå i arbeidet med å samle sammen de døde og hjelpe de overlevende.

Bare i den filippinske havnebyen Tacloban er minst 100 mennesker døde, men myndighetene frykter at tallet på omkomne kan være langt høyere.

Se video: Tyfon på Filippinene


– Vi flyr inn nødhjelp, materialer og kommunikasjonsutstyr, sier en talsmann for hæren, oberstløytnant Ramon Zagala

Jevnet med jorda

– Vi har mottatt rapporter om sammenraste bygninger, hus som er jevne med jorda, stormflo og jordskred, forteller ledere for Røde Kors på Filippinene, Gwendolin Pang.

– Men vi vet egentlig ikke, vi kan ikke si hvor store skadene er. Forhåpentligvis vil vi i løpet av dagen greie å skaffe oss et bedre bilde av supersyklonens ødeleggelser, sier hun.

Brutt forbindelse

Områdene Guiuan og Tacloban øst i landet var blant de første som ble rammet da tyfonen Haiyan slo inn over land natt til fredag, med vindkast på over 75 sekundmeter, regn og 5–6 meter høye bølger.

Telefonforbindelsen til området er brutt, og myndighetene frykter at tallet på omkomne kan komme til å stige etter hvert som man får bedre oversikt.

– Mangelen på kommunikasjon er det store problemet nå, konstaterte lederen for det nasjonale krisedirektoratet, Eduardo del Rosario, fredag kveld.

Over 700.000 mennesker er evakuert fra kystområdene, men mange befant seg likevel i området som ble hardest rammet.

Nordmann

Norske Erlend Johannesen diver barnehjemmet Streetlight i Tacloban, og han var sist i kontakt med kolleger og familie hjemme i Norge natt til fredag.

– Vi mistet kontakten med ham mellom klokken halv ett og ett og har fortsatt ikke fått kontakt med noen der. Tyfonen Haiyan har tatt knekken på mobilnettet, forklarer nestformann i Streetlight Norge, Robert Hoven, til NTB fredag kveld.

Johannesen skal imidlertid være godt forberedt på tyfonen.

– Han hadde sammen med barn og ansatte på forhånd hamstret vann, diesel, ris og medisiner som etter planen vil rekke i en uke for alle som bor på barnehjemmet, forteller Sidsel Bjørnseth i Streetlight til NTB.

Meteorologene frykter at Haiyan skal vokse seg sterkere og fortsette sin ville ferd ut over Sør-Kinahavet til Vietnam eller Kina.

Masseevakuering i Vietnam

Nå har uværet forlatt Filippinene og er på vei over Sør-Kinahavet og mot Vietnam. Vietnamesiske myndigheter har begynt evakueringen av flere enn 300.000 mennesker fra utsatte områder, rapporterer statlige medier.

De 15 mest utsatte provinsene kaller båter tilbake og ber dem holde seg til kai. Det gjøres også forberedelser i tilfelle jordskred, melder Reuters.

SISTE NYTT

Siste nytt