Hopp til innhold

Fødselspermisjon skaper strid i EU

EUs politikere krangler høylydt om hvorvidt alle skal mødre skal få en fødselspermisjon på fem måneder. Regjeringene frykter milliardkostnader i krisetider.

Kristien Van Merhaeghe og Casper

Belgiske Casper, nå 20 måneder gammel, begynte i barnehagen da han var fire måneder gammel. For mamma Hilde Van Merhaeghe var det tungt å begynne å jobbe igjen.

Foto: Hege Moe Eriksen, NRK

Hege Moe Eriksen, Brussel
Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Saken om hvorvidt man skal innføre felles lengde på mammapermisjon, har skapt strid i EU i hele høst.

EUs parlament har gått inn for å heve permisjonen til 20 uker, men det ble nylig blokkert av regjeringene i EU, som frykter milliardkostnader i krisetider.

I dag har nybakte mødre i EU rett til minimum 14 uker - det vil si rundt tre måneders permisjon.

– Vanskelig å kombinere

I Belgia har foreldrene bare tre og en halv måned fødselspermisjon. Fedrene er avspist med kun 10 dager. Casper, nå 20 måneder, startet i barnehagen da han var fire måneder.

For mamma Hilde Van Merhaeghe var det tungt å begynne å jobbe igjen:

– Det var vanskelig å kombinere jobben med en liten baby, sier hun til NRK.

Mor og barn (Illustrasjonsfoto)

I EU heter det fortsatt mammapermisjon, ikke foreldrepermisjon.

Foto: lev dolgachov

Hilde er for å øke mammapermisjonen til 20 uker.

– For en mor er det viktig å ha tid nok sammen med babyen. Da jeg begynte å jobbe måtte jeg slutte å amme Casper. Det syntes jeg var leit, for det anbefales at du fullammer barnet ditt så lenge som mulig, og gjerne et helt år.

– Men med de mulighetene vi har som mødre er det vanskelig å gjennomføre, særlig fordi man taper penger om man blir hjemme, sier Van Merhaeghe.

Vil gi fedre rettigheter

Eva Britt Svensson, som er medlem av EUs parlament fra Vänstrepartiet i Sverige, mener det er en lang vei å gå. I EU heter det nemlig fortsatt mammapermisjon, ikke foreldrepermisjon.

– Det er et kjempestort behov for å endre dette, og til dels må man forlenge permisjonen. Men det er også viktig at man på EU-nivå begynner å snakke om foreldrepermisjon, altså at også pappa har mulighet til permisjon.

– Det er veldig vanskelig å få EU-landenes regjeringer og EU-parlamentet med på dette, sier hun til NRK.

Nylig vedtok EU-parlamentet å øke fødselspermisjonen i EU til 20 uker. Men vedtaket ble tilsidesatt av EUs råd, som representerer regjeringene i medlemslandene. Dermed fortsetter striden.

EUs råd skal innen nyttår komme med sitt forslag til fødselspermisjonsordning.

– Galskap

Men i finanskrisetider er det mange som ikke er lystne på å bruke penger på nybakte mødre.

Elizabeth Lynne, som er en av Storbritannias medlemmer i EUs parlament, sier det ville være galskap å øke permisjonen nå.

– Ta Irland for eksempel. Hvordan kan vi påtvinge dem å bruke penger på dette, når de prøver å redde jobber. Det ville vært fullstendig vanvidd, sier Lynne.

I EU finnes et lappeteppe av ulike permisjonsordninger. Mens Tyskland har tre måneder, har Italia fem måneder og Bulgaria ett år.

For mange land vil økningen til 20 uker koste for mye penger, mener Lynne. Men det som provoserer henne mest er å tvinge kvinner til å bli hjemme.

– Tidlig på 1970-tallet kjempet jeg for at kvinner skulle ha like rettigheter som menn. Jeg kjempet ikke for at man skal bli diktert, sier hun.

SISTE NYTT

Siste nytt