Hopp til innhold

Flyktninger i Irak til NRK: – Vi er redde for krig

ERBIL/OSLO (NRK): – Vi er redde for at det blir flyangrep og krig. Vi er redde for at de vil bombe våre nabolag, sier en av flyktningene i en leir i Erbil, nord i Irak til NRK.

Matutdeling Matutdeling i leiren Khazir i Irak

DESPERAT SITUASJON: Matutdeling i leiren Khazir i Irak. Flyktningene kommer fra Mosul.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Hundretusenvis av irakere er nå på flukt fra områder i Nord-Irak der ekstremistgruppa ISIL erobrer stadig nye byer.

I Khazir fyktningleir i Erbil er folk svært bekymret over situasjonen. De vet ikke hvor lenge de må bli i leiren.

Flyktningene NRK snakker med sier de er spesielt redde for luftangrep fra regjeringen mot ISIL, som har tatt over makten i hjembyen.

Mohammed, en tidligere taxisjåfør som har flyktet med familien, forteller at de kom til Khazir flyktningleir fordi de var redde både for ISIL og for regjeringen.

Nå står ISILs styrker i sentrum av Mosul.

– Vi er redde for at det blir flyangrep og krig. Myndighetene kan ikke drive bakkekrig i Mosul. Vi er redde for at de vil bombe våre nabolag, sier Mohammed til NRK.

Han forteller at de ikke vet når de kan reise tilbake, og at problemet nå er at myndighetene har forlatt byen.

– Det er tøft å leve her i leiren. Det er veldig varmt og ikke noe ordentlig gulv. Det er masse insekter som er farlig for barna. Kan du fortelle at vi trenger ordentlige steder å bo, sier den tidligere taxisjåføren til NRK.

Sigurd Falkenberg Mikkelsen i Erbil, Irak

Ønsker bombing av ISIL

Guvernøren i den nordirakiske byen Mosul har tatt til orde for luftangrep mot de ekstreme islamistene som har drevet ham på flukt fra byen.

– Luftangrep kan gjennomføres, ikke mot byene, men mot ISILs baser i ubebodde områder, sier guvernøren i Mosul, Atil al-Nujaifi, i et intervju med den tyrkiske avisen Hurriyet ifølge NTB.

Guvernøren oppholder seg i byen Erbil de kurdisk-kontrollerte områdene i Nord-Irak.

Han er en av de rundt 100.000 flyktningene som har kommet til Erbil de siste dagene, etter at Den islamske staten Irak og Levanten (ISIL) inntok millionbyen Mosul og andre irakiske byer tidligere denne uken.

USAs utenriksminister John Kerry

USAs utenriksminister John Kerry (t.v.) sier USA er villig til å legge sitt gamle fiendskap med Iran på hylla for å diskutere hvordan Midtøsten-regionen kan hjelpe irakiske myndigheter med å slå tilbake ISIL-opprørerne i Irak.

Foto: LUKE MACGREGOR / Reuters

USA vurderer droneangrep

USA vurderer droneangrep mot de sunnimuslimske ekstremistene i Irak. Samtidig åpner amerikanerne muligheten for samarbeid med erkefienden Iran for å finne en løsning på krisen.

– Bruk av droner er ikke svaret på konflikten, men det kan godt være en viktig mulighet, sa den amerikanske utenriksministeren John Kerry mandag, ifølge NTB.

– Disse menneskene som dreper og massakrerer, må stoppes. Man må gjøre det man må, enten å stanse dem fra luften eller på annen måte, sa Kerry.

USA vedtok søndag å sende hangarskipet «USS George H.W. Bush» til Golfen i tilfelle landet bestemmer seg for å gripe inn militært overfor ISIL.

Spansk politi til aksjon mot ISIL-gruppe

Spansk politi pågrep mandag åtte personer som har rekruttert krigere til ISIL da de gikk til aksjon mot den jihadistiske cellen flere steder i Madrid.

Cellen oppsøkte og sendte folk til å krige med ISIL i Syria og Irak, ifølge det spanske innenriksdepartementet.

Lederen for cellen er en tidligere kriger i Afghanistan som hadde sittet i den amerikanske fangeleiren på Guantanamo-basen på Cuba siden 2001. Han er flere ganger framstilt i retten for terrorvirksomhet, men siktelsene er blitt frafalt på grunn av mangel på bevis. De øvrige som er pågrepet, er fra Marokko, Spania og Argentina.

Spansk politi har flere ganger tidligere gått til aksjon mot jihadistceller som rekrutterer krigere.

Parade i Mosul

Et bilde publisert på en ytterliggående islamistisk nettside, men bekreftet fra andre hold, viser ISIL-styrker som paraderer ned hovedgaten i Mosul etter å ha inntatt byen.

Arabiske ledere samles

Den Arabiske Liga er «ekstremt bekymret» over utviklingen i Irak og samles onsdag og torsdag denne uken for å diskutere hvilke tiltak som må settes i verk for å stanse volden. Samtidig har ISIL erobret nok en by i Nord-Irak, og det er mange falne på begge sider.

De arabiske utenriksministrene samles i byen Jeddah i Saudi-Arabia for å diskutere det Den arabiske liga omtaler som «den kritiske situasjonen i Irak», melder nyhetsbyrået AFP.

Samtalene kommer som i kjølvannet av den kraftige opptrappingen av volden i Irak. Den arabiske ligas egyptiske leder Nabil Al Arabi sier at de skal drøfte den videre utviklingen i den kritiske situasjonen i Irak og tiltak som må iverksettes for å håndtere den.

Irak

SISTE NYTT

Siste nytt