Hopp til innhold

Fire amerikanere arrestert på Cuba - kobles til terrorisme

Kubanske myndigheter hevder de fire planla angrep mot militærinstallasjoner på øya.

Kubanske terrorofre

En student holder opp bilder av de avdøde etter terrorangrepet mot et kubansk passasjerfly i 1976. Bildet er fra en minnemarkering i Havana i 2007. Mannen som mistenkes for angrepet knyttes til terrorpågripelsene i landet.

Foto: Javier Galeano / AP

Mennene som alle er hjemmehørende i Miami i Florida, ble pågrepet for 11 dager siden, opplyser det kubanske innenriksdepartementet i en uttalelse.

– De arresterte har innrømmet at de har planlagt angrep på militærinstallasjoner og voldelige handlinger, heter det i uttalelsen gjengitt i kubanske medier.

Ifølge myndighetene skal tre av de pågrepne ha gjennomført flere rekognoseringsturer til landet i fjor sommer for å planlegge angrepet.

Myndighetene er foreløpig tilbakeholdne med mer informasjon om pågripelsene.

Knyttes til tidligere CIA-agent

De fem pågrepne har alle spanskklingende navn, men det er uklart om det skal være snakk om eksilkubanere.

Mennene knyttes til Cuba-motstanderen og eksilkubaneren Luis Posada Carriles (86). Carriles var tidligere agent for den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA.

Han anklages for å være hjernen bak terrorangrepet på et kubansk fly i 1973 hvor 73 mennesker mistet livet. En bombe gikk av om bord da flyet fløy over Barbados.

Carriles er også anklaget for å stå bak en rekke bombeangrep i Havana og mot andre venstrevridde regimer i Latin-Amerika.

86-åringen har selv nektet enhver tilknytning til angrepene.

– Tar avstand fra vold

I tillegg er Santiago Alvarez og Osvaldo Mitat anklaget for å ha deltatt i terrorplanene.

Begge ble av en amerikansk rett i 2006 funnet skyldig i oppbevaring av store mengder våpen i leilighetene sine.

Alvarez avviser overfor AP at han skal ha deltatt i terrorplanene og at han ikke kjenner mennene som nå er pågrepet på Cuba. Han sier også at han har sporadisk kontakt med Carriles og Mitat.

Han mener pågripelsen er et forsøk fra kubanske myndigheter på å rettferdiggjøre sin jakt på dissidenter. Alvarez sier han fortsatt støtter kampen for en regimeendring på Cuba, men at han tar avstand fra vold.

– Både tankegangen og metodene for å kjempe mot diktaturet på Cuba har endret seg, sier Alvarez.

– Dette er ikke annet enn et forsøk på å misbruke mitt navn for å kunne angripe opposisjonen på Cuba.

Flere angrep

Også tidligere har kubanske myndigheter pågrepet eksilkubanere de har mistenkt for terror.

I 2001 ble tre menn pågrepet etter å ha tatt seg i land på øya med våpen og ammunisjon. De ble i 2010 funnet skyldig for å ha planlagt et bombeangrep mot en nattklubb i Havanna.

I 1997 ble en rekke hoteller i hovedstaden utsatt for bombeangrep. En italiensk mann ble drept i angrepene. To personer fra Salvador og Guatemala ble pågrepet for angrepene, men Carriles var mistenkt for å stå bak.

Men det siste tiåret har det ikke vært noen konkrete rapporter om terrorplaner, før nå.

– Det er veldig rart. Dette bidrar til ideen om at det er en ytre trussel mot landet, sier Elizardo Sanchez i en uavhengige menneskerettighetsorganisasjon på øya.

Pågripelsen skjer samtidig som forholdet mellom myndighetene og eksilkubanerne har vist tegn til bedring.

Flere cuba-motstandere som tidligere har sverget på å aldri sette sine bein på øya, har lettet på trykket og vært på visitt i gamlelandet.

Verken amerikanske representanter på Cuba eller FBI i Miami har kommentert pågripelsen.

SISTE NYTT

Siste nytt