Bill og Hillary Clinton - Foto: BRIAN SNYDER / REUTERS
Foto: BRIAN SNYDER / REUTERS

Er Clinton belastning for Clinton?

Hillary Clinton ligger godt an til å bli USAs første kvinnelige president. Spørsmålet er ikke lenger om USA er modne for en kvinnelig president, men om velgerne er modne for åtte nye år med Bill Clinton i Det Hvite Hus.

USA-valg: Joar Hoel Larsen - Foto: Anne Liv Ekroll / NRK
Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

 

Hvis Hillary Clinton kommer helskinnet gjennom ”Super-Tuesday”, blir nominert i august og vinner valget i november flytter hun og ektemannen Bill tilbake til 1600 Pennsylvaia Avenue den 20. januar 2009, på dagen åtte år etter at de flyttet ut.

Mens mange amerikanere har ment at Hillary er sin egen verste fiende, skifter stadig flere nå oppfatning: Bill blir brukt mot hennes kandidatur.

Eks-presidenter

USAs presidenter har til nå vært godt voksne, hvite menn. Når de går av dyrker de helst sitt otium og respekterer at en annen har overtatt.

Bill og Hillary Clinton tar i mot applausen på demokratenes landsmøte i 1992. - Bill og Hillary Clinton tar i mot applausen på demokratenes landsmøte i 1992. - Foto: TIM CLARY / AFP

Bill og Hillary Clinton tar i mot applausen på demokratenes landsmøte i 1992.

Foto: TIM CLARY / AFP

Mange av dem dør i løpet av få år og det er sjelden eks-presidenter har noen rolle ut over nettopp det.

Etter at Gerald Ford døde for et drøyt år siden er det for tiden tre eks-presidenter i live: Jimmy Carter (1977-1981), George H.W. Bush (1989-1993) og Bill Clinton 1993-2001.

Jimmy Carter har i et kvart århundre engasjert seg i menneskerettigheter, demokratiske valgprosesser og fredsspørsmål. Han fikk Nobels fredspris og er gjennomgående mer respektert i USA nå enn da han var president.

Og amerikanerne likte at George H.W. Bush og Bill Clinton sto sammen og jobbet for tsunamiofrene i Asia og orkanofrene i New Orleans.

De hevet seg over partipolitikken og fikk økt respekt.

Bill – tilbakefall og ikke come-back?

For det er slik de helst ser dem, amerikanerne. Eks-presidenter som elderly statesmen som med utstråler verdighet og utviser klokskap.

De har et slags romantisk-nostalgisk forhold til de tidligere presidentene. Derfor har de trøbbel med Bills nye rolle.

Amerikanerene har lagt Monica Lewinsky-skandalen bak seg og hyller i dag den tynnere og gråere 61-åringen. De minnes et tryggere Amerika mellom Den Kalde Krigen og the War on Terror. Et lettere USA etter at kommunistspøkelse hadde avgått ved døden, før islamske fundamentalister ble det nye fiendebildet.

Slik vil de ha det, så når eks-presidenten stiger ned fra pidestallen og driver valgkamp for sin hustru blir de forvirret.

Når han sår tvil om Barack Obamas motiver og antyder at han er en svart kandidat og – underforstått – ikke en amerikansk kandidat blir mange skuffet.

Når han skjeller ut journalister og blir irritert på ”møteplagere” lurer de på om de egentlig vil ha ham tilbake i Det hvite hus i det hele tatt.

”Mørk side”

Det politiske ikonet Bill Clinton skyter seg selv i foten når han hverdagsliggjør seg selv på denne måten.

Han viser sine ”mørke sider” som hans stabssjef Leon Panetta kalte det.

Washington Post viser til en meningsmåling der amerikanske velgere ikke har mistet respekten for Bill Clinton etter de både smålige og verdslige reaksjonene i valgkampen.

 

Hillary og Bill Clinton og datteren Chelsea - De vanskelige dagene har de lagt bak seg. Bill gir kona en god klem etter en opptreden. - Foto: Charles Krupa / AP

De vanskelige dagene har de lagt bak seg. Bill gir kona en god klem etter en opptreden.

Foto: Charles Krupa / AP

Men når de svarer på om de vil ha ham tilbake i Det Hvite Hus, denne gang som ”First Husband” så svarer 50 prosent ”ja” i dag, mot 60 prosent i september.

Så Hillary Clinton må finne balansepunktet der den politiske sjarmøren Bill kan kaste glans over hennes selvstendige kandidatur, og ikke plassere ham i et glasshus der han sitter og kaster stein.

Bill Clinton som ”first husband”

En stund var det en fordel å være to: Stemte man på Hillary fikk man to i stedet for én.

Nå er det Hillary for alle pengene, mens Bill bare er en slags bonus.  De er tross alt gift og velger de henne, så får de ham i tillegg.

Det har vært antydet at hans fremtidige rolle blir å være en slags reisende goodwill ambassadør på vegne av sjefen.

En populær gjest i fremmede hovedsteder der han skal gjenreise tilliten til USA. Ingen dum idé.

Men når han tar aktivt del i valgkampen og går inn i den - da blir velgerne skeptiske. Veien til å tro at ved å stemme på Hillary så velger de en tredje periode med Bill Clinton er kort.

Det er et problem for Hillarys kampanje at trumfkortet den ene dagen er joker, og den neste dagen er svarteper. 

Les også: Arvestrid 1: Hvem er den nye Reagan

Les også: Arvestrid 1: Hvem er den nye Reagan

Les: Hillary Clinton (D)  Se: Dette er Hillary Clinton

Hillary Clintons hjemmeside

Siste saker

Utvalgte dokumentarer

Ty. dokumentarserie. 100 år etter at krigen braut ut, får vi ei ny historie om dei grufulle åra, ikkje fortalt gjennom makthavarane, men slik 14 personar har skildra opplevingane sine. Dei åtte episodane er sett saman av oppdikta scener, gamle arkivklipp og animasjonar. I første episode er 14 år gamle Marina saman med faren, som er oberst, på ei togreise til fronten. Kunstnaren Käthe Kollwitz og mannen hennar må sjå at sonen deira på 17 vervar seg som soldat til krigen. (Tagebücher des Ersten Weltkrieges) (1:8)
Norsk dokumentar fra 2009. I 2008 dro Anja Breien til Irak for å følge jesidiene, et folk som bekjenner seg en ur-religion etablert før kristendom og islam fikk fotfeste. Deres hellige sted er Lalish Tempel i irakisk Kurdistan, i et dalføre som jesidiene tror var Paradisets dal. Der tilber de solen og ilden, og deres historie overleveres muntlig. Jesidiene er forsøkt utslettet gang på gang gjennom århundrer, i dag aktualisert gjennom trusselen fra ISIL.
Ty. dokumentar. Et sterkt vitnesbyrd fra krigen i Syria. Regissør Talal Derki følger to kamerater som har fått livet snudd på hodet av borgerkrigen: Basset, 19 år, er fotballspiller og sanger. Ossama på 24 er fotograf og pasifist. De drømmer om å få fjernet Bashar al-Assad og demonstrerer for frihet og demokrati. Men når konflikten blir mer voldelig, blir de unge også mer opprørske og tar til våpen. Filmen vant prisen for beste dokumentar på Sundance Film Festival. (Return to Homs)