Hillary Clinton (D)

Hillary Clinton er demokratisk senator fra delstaten New York.

Hillary Clinton
Foto: KEITH BEDFORD / REUTERS

Clinton offentliggjorde presidentkandidaturet sitt på sin hjemmeside 20. januar 2007 - to år før USAs neste president innsettes - med ordene "Jeg er med for å vinne".

Derfor kan hun vinne

Hillary - etternavnet er nesten unødvendig - har det mest kjente navnet av alle kandidatene i valget. I tillegg og på grunn av dette vil hun helt sikkert være blant kandidatene som samler inn mest penger til valgkampen, og dette gjør henne til en av de største favorittene til å bli Demokratenes presidentkandidat.

Clinton er også den første tidligere førstedamen i USA som jobber i en valgt stilling. I sine seks år i Senatet har hun staket ut en posisjon i sentrum av partiet.

I første kvartal i fjor rapporterte hun at hun hadde samlet inn 26 millioner dollar til presidentkampanjen, pluss 10 millioner fra hennes kampanjefond fra senatorvalget i 2006. I andre kvartal samlet hun inn 27 millioner doller.

Hun topper også de fleste meningsmålingene både nasjonalt og i delstatene.

Dette kan ødelegge

Hvis Bill Clinton regnes som en splittende og kontroversiell figur i amerikansk politikk, så gjelder dette dobbelt for Hillary. Noen beregninger anslår at en av tre amerikanske velgere aldri vil gi henne sin stemme.

USA har aldri før hatt en kvinnelig president, og hun har ennå ikke samlet inn nok penger til å riste av seg sine nærmeste utfordrere, i første rekke Barack Obama.

Visste du dette?

Hva er det du ikke vet om Hillary nå?

SISTE NYTT

Siste nytt