Hopp til innhold

Protestene truer landets økonomi

BANGKOK/OSLO (NRK.no):Demonstrantene som vil avsette regjeringen i Thailand, sier de vil stramme til blokadene i hovedstaden Bangkok. Protestene kan få langvarige følger for landets økonomi.

I Thailands hovedstad Bangkok forsøkte demonstranter i dag å stenge hovedkvarteret for landets tollmyndigheter.
Demonstrantene forsøker å stoppe valget i neste måned ved å lamme viktige kontorer og trafikk-knutepunkter

NRKs Asia-korrespondent Anders Magnus følger situasjonen i Bangkok.

Demonstrantenei Bangkok har omringet hovedkvarteret til Royal Thai Police

Demonstrantenei Bangkok har omringet hovedkvarteret til Royal Thai Police i Ratchaprasong midt i sentrum av Thailands hovedstad. Innenfor er det ingen politifolk å se, og demonstrantene gjør heller ingen forsøk på å trenge seg gjennom betongbarrikadene som er stilt opp bak jernporten.

Foto: Anders Magnus / NRK

Bangkok lyder av biler som tuter og fløyter som blåser. Overalt veiver demonstrantene med Thailands nasjonalflagg. Demonstrantene er nå kledd i rødt, hvitt og blått – ikke gult som under tidligere års demonstrasjoner.

– De har bestemt seg for at de skal stanse alt i sentrum av Bangkok, stenge ned trafikken og sperre de offentlige kontorene slik at de ansatte ikke kommer på jobb, forteller NRKs korrespondent Anders Magnus fra Bangkok.

Fra kraftige høyttalere spres budskapet til massene om hvor forferdelig den sittende statsminister Yingluck Shinawatra er.

– De sier de skal holde på sånn så lenge som nødvendig for å få Shinawatra til å gå av.

Valget kan utsettes

Statsministeren har annonsert nyvalg i begynnelsen av februar, men Shinawatra vurderer nå sammen med valgkommisjonen om det skal utsettes.

– Lederen for demonstrantene, Suthep Thaugsuban, sier i dag at en utsetting av valgdagen ikke endrer noen ting, og at de vil fortsette å stenge ned Bangkok til de når sitt mål: å fjerne Shinawatra.

Det største opposisjonspartiet, Demokrati-partiet, som er nært knyttet til opposisjonsbevegelsen, har uansett bestemt at det vil boikotte nyvalget.

– De hevder at det foregår kjøp av stemmer og valgfusk ifra regjeringens side. Og de er også ganske sikre på at de kommer til å tape et sånt valg. De har ikke vunnet et valg siden 1992, siden flertallet av befolkningen støtter den sittende statsministeren.

– Hvilke følger har protestene for økonomien og turismen?

– Det har enormt store følger over lengre sikt. Folk begynner nå å frykte at de ikke kan komme til Bangkok uten å få masse problemer med å komme seg inn og ut av flyplassen, for eksempel når de skal reise til turistmål. Mange bedrifter her i byen er berørt og det er stor fare for at økonomien i Thailand kommer til å lide i mange år framover hvis disse demonstrasjonene fortsetter stort lenger.

Demonstrasjoner utenfor Thailands tollvesen i Bangkok

Demonstrantene er ute etter å skape problemer for flere myndighetsorganer. Her demonstreres det utenfor Thailands tollvesen i Bangkok.

Foto: NIR ELIAS / Reuters

Truer med å storme børsen

Fortsatt er mange travle gatekryss i byen blokkert, og de mest hissige demonstrantene truer nå med å storme børsen i Bangkok.

En rekke regjeringsbygninger er blokkert, og tirsdag morgen marsjerte demonstranter til tolldepartementet, finansdepartementet og handelsdepartementet, melder TV-kanalen BlueSky.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters kan man ikke merke økt sikkerhetsoppbud i hovedstaden tirsdag morgen.

Blokkert

En rekke departementer og den thailandske sentralbanken ble mandag tvunget til å jobbe i alternative kontorer på grunn av de mange blokadene.

Demonstrantene, som ledes av opposisjonspolitikeren Suthep Thaugsuban, hadde satt seg som mål å hindre offentlige ansatte i å komme seg på jobb.

– Slutt å undervise, slutt å studere og slutt dere til oss, sa Suthep til universitetsmiljøene i byen.

Han vil at så mange offentlig ansatte, studenter og lærere som mulig skal slutte seg til «steng byen»-kampanjen, som startet mandag.

Minst 400 skoler og universiteter er nå stengt som en følge av de omfattende demonstrasjonene.

LES: Statsministeren vil diskutere nyvalg

Langvarig strid

Striden som ligger bak demonstrasjonene går åtte år tilbake i tid. Den står mellom tilhengere og motstandere av Thaksin Shinawatra, som var statsminister fra 2001 til han ble avsatt i et kupp i 2006.

Demonstrantene krever at Thaksins søster, Yingluck Shinawatra, trekker seg som statsminister.

Fattige folk på landsbygda utgjør maktbasen til Shinawatra-søsknene, mens et flertall i middelklassen og blant rojalister i Bangkok støtter Suthep.

Anslagsvis 60.000 demonstranter blokkerte mandag gatekryssene for å skape trafikkaos i hovedstaden og «stenge ned» storbyen.

Protestene tvang statsministeren til å jobbe i lokalene til forsvarsdepartementet, som ligger i utkanten av Bangkok.

Det ukentlige regjeringsmøtet, som vanligvis holdes på tirsdager, skal være avlyst som følge av uroen.

Budskapet til demonstrantene spres via kraftige høyttalere

Fra lastebilen med egen generator og kraftige høyttalere spres budskapet til massene om hvor forferdelig den sittende statsminister Yingluck Shinawatra er.

Foto: Anders Magnus / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt