Hopp til innhold

– Den «lette» jobben er gjort i Syria

– Norge må komme på banen nå som det syriske samfunnet skal gjenoppbygges, mener den tyrkiske menneskerettseksperten Yakin Ertürk.

FN-rådgiveren og sosiologi-professoren Yakin Ertürk

Den tyrkiske sosiologiprofessoren Yakin Ertürk er i Norge for å be norske myndigheter engasjere seg mer i Syria-konflikten.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Til tross for meldinger om brudd på våpenhvilen i Syria, må den møysommelige og vanskelige jobben med å gjenoppbygge samfunnet starte nå.

Den tidligere FN-rådgiveren og sosiologiprofessoren Yakin Ertürk er i Oslo for å møte norske politikere og snakke om hva Norge kan bidra med.

Gjenreise landet

– Hvis våpenhvilen nå etter hvert blir effektiv, begynner det vanskelige jobben med å skape tillit og gjenreise landet, sier Ertürk til NRK.no.

– Nå er den« lette» jobben gjort. Det er viktig at det internasjonale samfunnet støtter opp under syrernes arbeid med å gjenreise samfunnet. Det gjelder både økonomisk, men også med ekspertise, sier Ertürk.

I dag ga syriske myndigheter Kofi Annan et skriftlig løfte om å overholde våpenhvilen som avtalt, men forbeholder seg samtidig retten til å gjengjelde «terrorangrep» utført av væpnede opprørere.

Vestlig skepsis

Vestlige ledere mener på sin side at det er lite som tyder på at våpenhvilen vil bli effektiv. Syria har ikke holdt løftet om å trekke sikkerhetsstyrkene og tunge våpen ut av byområdene, et annet av punktene i Annans fredsplan, påpeker de.

USAs regjering slår fast at Syria må bedømmes ut fra hva landet faktisk gjør, og ikke ut fra hva det sier det vil gjøre.

USA og en rekke europeiske land mener FNs sikkerhetsråd må øke presset mot syrerne.

Ertürk på sin side velger å være positiv.

– I går så det mørkt ut, og vi trodde vi gikk mot en lang og blodig kamp som ville påvirke regionen i stor grad. Men i dag ser det lysere ut. Begge sider har gått med på planen, selv om begge sier at de vil skyte tilbake hvis de blir beskutt. Det tror jeg bare er tom retorikk, sier Ertürk.

– Nå må man få våpnene ut av byene og begynne fredsforhandlinger.

Det har tidligere vært snakk om å bevæpne opposisjonen og skape sikkerhetssoner, men dette er Ertürk skeptisk til.

– Dette krever militære løsninger, og en slik prosess kan være veldig ødeleggende og bare forverre situasjonen i landet. Da kan det hele eskalere til en ren borgerkrig som det kan ta mange år å finne en løsning på.

Norge bør engasjere seg i flyktningene

Bare de siste ukene har mange tusen mennesker blitt drevet på flukt, og ifølge FN er det nesten 25.000 flyktninger i de midlertidige flyktningleirene ved den tyrkisk-syriske-grensen.

Syriske flyktninger i flyktningleiren Islahiye

Like over den syriskegrensen i Tyrkia ligger flyktningleiren Islahiye.

Foto: OSMAN ORSAL / Reuters

– Nå må det internasjonale samfunnet fokusere på flyktningsituasjonen i Syria og Tyrkia. Dette gjelder kanskje spesielt Norge, som har forholdt seg ganske nøytral i konflikten frem til nå. Norske myndigheter bør engasjere seg i den humanitære situasjonen og se nærmere på de mange menneskerettighetsbruddene som har skjedd i løpet av det siste året, mener Ertürk.

Tidligere i år ledet hun en FN-gruppe som så nærmere på menneskerettighetsbruddene i Syria. Tallenes tale var klar.

– Syriske myndigheter har sviktet sitt ansvar for å beskytte befolkningen og gjort seg skyldige i grove brudd på menneskerettighetene, muligens også forbrytelser mot menneskeheten, het det i konklusjonen i mars. Og Erürk kan fortelle at en konfidensiell navnliste er overlevert FN. Her er flere i av regimets nærmeste medarbeidere navngitt.

– Mens andre land tar seg av de politiske løsningene, kan Norge fokusere på flyktningsituasjonen, sier hun i dag.

Hvis våpenhvilen holder, og internasjonale observatører får slippe inn, gjenstår det et enormt arbeid med å gjenoppbygge landet. Og utfordringene står i kø.

SYRIA/ Buildings damaged by the government army, according to the opposition, are seen at Juret al-Shayah, in Homs

Flere områder i Syria og spesielt i byen Homs er ødeleggelsene enorme. Her står utfordringene i kø hvis det blir en våpenhvile.

Foto: HANDOUT / Reuters

– Jeg tror det er viktig å beholde det etniske og religiøse mangfoldet i landet. Dette blir nok, slik jeg ser det, løsningen for en varig fred i landet. Men først og fremst må man bygge opp igjen infrastrukturen og de ulike institusjonene, og ikke minst tilliten til dem, sier den tyrkiske menneskerettighetseksperten.

SISTE NYTT

Siste nytt