Hopp til innhold

- «Et kritisk øyeblikk» for Syria

FNs leder Ban Ki-moon sier han vil sende et observatørkorps til Syria så raskt som mulig. Fire personer er meldt drept siden våpenhvilen trådte i kraft i morges.

Ban Ki-moon
Foto: Sandro Campardo / Ap

Ban Ki-moon advarte det internasjonale samfunnet om hvor viktig det var å stå sammen i Syria-spørsmålet nå.

Legger ansvaret på regjeringen

– Hvis ikke, kan Syria synke ned i det totale kaos, sa han på sin pressekonferanse i Genève i ettermiddag.

Han var fornøyd med at situasjonen i landet virker roligere etter at våpenhvilen trådte i kraft, og kalte dagen «et kritisk øyeblikk» for FNs og Den arabiske ligas sekspunktsplan for å få slutt på kampene og volden i Syria.

FN-sjefen viste tydelig hvor han mener hovedansvaret ligger:

– Nå er det Syrias regjerings plikt å holde sitt løfte og overholde våpenhvilen, sa han.

Også den tidligere FN-sjefen, mannen bak Syrias fredsplan, er optimistisk:

– Jeg er oppmuntret av rapporter om at situasjonen i Syria er relativt rolig, sa Kofi Annan i ettermiddag.

– Lar oss ikke provosere

Tre av de drepte skal ha blitt skutt av regjeringsstyrker eller president al-Assads milits, melder opposisjonsgruppen Det syriske nasjonalrådet, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Ifølge gruppen var det militærstyrker lojale til president Bashar al-Assad som skjøt og drepte. Det første offeret skal ha vært en mann i den sentrale Hama-provinsen.

– En mann ble skutt og drept, enten av de ordinære militære styrkene, eller den regimelojale Shabiba-militsen i byen Mharadeh, sier Rami Abdel Rahman i Det syriske observatoriet for menneskerettigheter.

Opposisjonen beskylder regimet for å forsøke å provosere opprørsstyrkene til å bryte våpenhvileavtalen.

– Men vi lar oss ikke provosere, sier talsmannen for Den frie syriske armeen, oberst Kassem Saadeddine.

Opplysningene om de drepte er foreløpig ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Ber opprørere overgi seg

Det syriske regimet anklager på sin side «terroristene» for å ha plantet veibomber i Aleppo, melder AFP.

Ifølge statlige medier skal en offiser ha blitt drept, og 14 soldater blitt såret da en buss kjørte på en av veibombene. Disse opplysningene har heller ikke blitt bekreftet av uavhengige kilder.

Styrker2

Syriske styrker var godt synlige i gatene også torsdag, og så ikke ut til å trekke seg tilbake, slik FN krever. Her fra byen Idlib.

Foto: AP

En talsmann for de syriske opprørene derimot sier til AFP at opprørsstyrkene har forpliktet seg 100 prosent for å opprettholde våpenhvilen.

Syriske myndigheter tilbød torsdag amnesti til opposisjonelle «uten blod på hendene», og oppfordret dem til å overgi seg.

– Innenriksdepartementet ber opprørere som ikke har hendene dekket av syrisk blod, om å overgi seg på den nærmeste politistasjonen. De vil deretter bli løslatt, og alle juridiske anklager mot dem vil opphøre, heter det i uttalelsen, gjengitt av statlig fjernsyn.

Ifølge menneskerettighetsobservatørene er det ikke sett noen tilbaketrekning av styrker fra krigsområdene.

Syria hadde torsdag morgen allerede brutt et løfte om å trekke ut styrker fra de mest befolkede områdene som er rammet av kampene. Den fristen gikk ut tirsdag.

Våpenhvilen er en del av den siste fredsplanen til FN-utsendingen Kofi Annan. Den trådte i kraft klokka 5 norsk tid torsdag morgen.

Syriske styresmakter har gitt Annan et skriftlig løfte om at de vil overholde våpenhvilen som avtalt, men forbeholder seg samtidig retten til å gjengjelde «terrorangrep» utført av væpnede opprørere.

syria

Den syriske opposisjonen fortsatte å demonstrere torsdag, her fra Idlib. Samtidig fortsatte angrepene fra syriske styrker.

Foto: AP

Oppfordrer til demonstrasjoner

Motstandskoalisjonen Det syriske nasjonalrådet (SNC) oppfordret torsdag folk til å demonstrere mot president Bashar al-Assads regime for å teste våpenhvilen.

– Vi ber folket om å demonstrere og uttrykke sin misnøye, fordi retten til å demonstrere er en prinsipiell del av fredsplanen, sa rådets leder Burhan Ghalioun til AFP noen timer etter våpenhvilen.

Vestlige ledere mener på sin side at det er lite som tyder på at våpenhvilen vil holde. Syria har ikke holdt løftet om å trekke sikkerhetsstyrkene ut av byområder, et annet av punktene i Annans fredsplan, påpeker de.

– Har bare økt angrepene

USAs regjering slår fast at Syria må bedømmes ut fra hva landet faktisk gjør, og ikke ut fra hva det sier det vil gjøre.

– Med tanke på tidligere løftebrudd, har Syrias forpliktelser liten, om noen, troverdighet, sa USAs FN-ambassadør Susan Rice.

Hun legger til at Assads regime bare har økt angrepene etter at de aksepterte Annans fredsplan 1. april.

SISTE NYTT

Siste nytt