Hopp til innhold

FN-sjefen imponert, men folk frykter mer valg

FNs generalsekretær Ban Ki-moon gratulerer afghanere med en betydningsfull prestasjon etter at mange trosset redsler og trusler og stemte i presidentvalget. Likevel frykter folk en valgomgang nummer to.

Valglokale i Kabul

En politimann står vakt utenfor et valglokale i Kabul.

Foto: Muhammed Muheisen / Ap

Afghanere lot seg ikke stoppe av Taliban-opprørernes trusler om angrep, og dro for å avgi sine stemmer i valget på lørdag for å velge etterfølgeren til nåværende president Hamid Karzai.

Ban Ki-moon

FNs generalsekretær Ban Ki-moon mener deltakelsen sender et signal om at voldsutøvere ikke kan vinne.

Foto: EMMANUEL DUNAND / NTB Scanpix
Frilansjournalist Anders Sømme Hammer

Anders Sømme Hammer sier at afghanerne er redde for mer vold i en valgrunde to.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Sju av tolv millioner stemmeberettigede antas å ha stemt i det som kan bli landets første demokratiske maktskifte.

Folk frykter ny runde med vold

Frilansjournalist Anders Sømme Hammer, som er i hovedstaden Kabul, forteller at selv om folk ikke lot seg skremme bort fra stemmeurnene i helgen, så er mange redde for å måtte gå gjennom en runde til.

Ifølge grunnloven blir skal det avholdes to valgrunder hvis en av kandidatene ikke når de nødvendige 50 prosent av stemmene i første valgomgang.

– Årsaken til at folk frykter det blir en andre valgrunde er selvsagt på grunn av all volden som var i valgkampen og valginnspurten. I løpet av to måneder var det 39 selvmordsbombere i aksjon, det var den mest voldelige innspurten til et valg siden 2001, forteller Hammer til NRK på telefon fra Kabul.

– Urolighetene har ikke bare påvirket sikkerheten i landet, men også økonomien. Mange virksomheter stanser opp fordi alt er så usikkert, sier han.

FN-sjef imponert

Likevel, FNs generalsekretær Ban Ki-moon er imponert over afghanernes valgdeltakelse.

– De millioner av menn og kvinner som avla stemmer vitner om motet og engasjementet afghanere viser for å utøve sine rettigheter og forme sin fremtid, sa Ban søndag.

– Deres deltakelse, tross truslene, «sendte et mektig signal om at voldsutøvere ikke kan vinne», sa generalsekretæren.

Ban gratulerte arrangørene og ba dem om å sikre at de endelige resultatene, som kan ta flere uker å få klarlagt, gjengir viljen til velgerne.

Går mot runde to

– Det er kommet ut noen resultater, men disse er ikke fra offisielt hold. Det er sagt at man kan forvente noen foreløpige tall i løpet av dagen, men det er verdt å understreke at disse kun vil være foreløpige, sier Anders Sømme Hammer.

Ifølge Hammer har flere av kandidatene allerede hevdet å ha fått nok stemmer.

– Alle presidentkandidatene har hatt folk ute i de ulike provinsene og disse har gjort sine egne opptellinger. Noen av de fremste kandidatene hevder å ha fått over 50 prosent av stemmene, i så fall blir det bare en valgrunde og en ny president kan utnevnes.

– Slik jeg ser det, er det lite trolig at noen har nådd den nødvendige halvparten, dermed går det mot en runde to, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Valgurner i Kabul, Afghanistan

En valgmedarbeider tar imot stemmeurner i et tellesenter i Kabul.

Foto: WAKIL KOHSAR / Afp

– Alle vet det jukses

Flere av de involerte kandidatene har uttrykt sin bekymring for at det har blitt jukset i stemmegivningen.

– Alle tror det fuskes, og alle vet at det fuskes, sier Hammer.

– Det har inntil nå kommet inn over 1200 klager på fusk. Valgobservatører her i Kabul sier at alle kandidatene har bedrevet en eller annen form for fusk, men foreløpig vet man ikke hvor omfattende fusket har vært.

– Det er vanskelig å oppdage godt forberedt valgfusk, så det vil ta flere uker før man vet hvor mye det har blitt fusket og om man vil annullere en del av stemmene. Det kommer etter hvert inn rapporter om episoder utenfor valglokalene som kan ha påvirket valget, men det gjenstår å se i hvilket omfang, sier den norske journalisten.

SISTE NYTT

Siste nytt