NRK Meny
Normal

– Ble fusket under valget i Afghanistan

Journalist i Afghanistan Anders Sømme Hammer opplyser at det ble fusket under valget. Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide mener valget i Afghanistan har gått bedre enn frykta.

Valg

Valgkommisjonærer teller stemmesedler ved et valglokale i Herat-provinsen.

Foto: OMAR SOBHANI / Reuters

Stemmeurnene fra Afghanistans 34 provinser var søndag på vei til hovedstaden Kabul og den sentrale valgkommisjonen for telling.

Ifølge valgkommisjonen i Afghanistan deltok vel syv millioner av de tolv millioner stemmeberettigede i lørdagens presidentvalg.

– De foreløpige tallene for valgdeltakelsen er på 58 prosent og veldig mange av dem er kvinner, men det gjenstår mange deler i valgoppsummeringen, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Hun mener valget har gått bedre enn fryktet.

– Det å se syv millioner afghanere gå til valgurnene er et veldig kraftfullt signal, sier Søreide.


Les også:
Afghanske velgere trosset trusler

Stemmeurnene på vei til Kabul

Afghanistan Elections Photo

En afghansk politimann står vakt ved en port til et valglokale i Jalalabad, øst for Kabul.

Foto: Rahmat Gul / Ap

Søndag begynte tellingen av den andre tellingen etter valget.

– Vi skal telle de stemmesedlene vi får fra nærliggende valglokaler, og vi fortsetter å telle etter hvert som de andre kommer, sier Mohammad Noor, talsmann for den sentrale valgkommisjonen.

Valget blir den første demokratiske overføringen av makten fra en president til en annen siden Taliban-regimet falt i 2001. Etter tolv år ved makten kan Hamid Karzai ikke stille til gjenvalg.

Overføringen fra fjerntliggende og til dels vanskelig tilgjengelige områder gjør at bruk av esler og muldyr er mer effektivt enn biler. Derfor kan det ta tid før alle stemmesedlene har kommet inn.

Stemmeboksene fraktes fra landsbyene til provinshovedstedene og deretter til Kabul, uten noen form for telling underveis.

– Bevæpnet menn ved valglokalene

Flere av kandidatene uttrykte søndag frykt for valgfusk etter at millioner av afghanere trosset Talibans voldstrusler og gikk til stemmeurnene for å velge landets neste president.

Ashraf Ghani, tidligere økonom i Verdensbanken, skrev på Twitter: – Det er meldinger om alvorlig valgfusk flere steder, men alt er dokumentert og vil bli overlevert ECC til etterforskning.

Journalist i Afghanistan Anders Sømme Hammer sier valget ikke var helt fritt.

– Jeg har møtt folk som har sagt at de er under press for å stemme på enkelte kandidater. Vi vet at det i går var bevæpnet menn som stod ved noen av valglokalene for å tvinge folk til å stemme på deres kandidater, men det vil ta mange uker før vi får oversikt og finner ut hvor mye fusk det har vært, sier han.

Ashraf Ghanis fremste rival i valget, Abdullah Abdullah, sa lørdag at hans parti hadde mottatt flere klager.

– I noen områder ble våre observatører forhindret fra å være til stede på grunn av press fra myndighetene. Vi har hørt at valgurnene er blitt fylt opp med falske sedler. Det er slike eksempler på fusk vi har sett, sa Abdullah.

I mai offentliggjøres en rapport om valget og forekomsten av fusk.

Ved forrige presidentvalg, i 2009, tok det flere uker før resultatet ble klart. Samtidig var valgfusket så omfattende at Hamid Karzais motkandidat Abdullah Abdullah trakk seg fra annen valgomgang.

(NRK/NTB)

Kandidater

Mange mener en av disse tre vil bli Afghanistans nesten president. Enten fra venstre: Ashraf Ghani, Abdullah Abdullah eller Zalmai Rassoul.

Foto: WAKHIL KOHSAR/HASHMATULLAH/FILES / AFP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt