Hopp til innhold

Obama: Overbevist om seier over IS i Irak

KRUEN (NRK): President Barack Obama er overbevist om at Den islamske staten (IS) snart vil være bekjempet i Irak.

Barack Obama

USAs president Barack Obama under dagens pressekonferanse på G7-møtet i Tyskland.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Under dagens pressekonferanse i forbindelse med G7-møtet i Tyskland innrømmet Obama at det vil komme tilbakeslag i kampen mot opprørsgruppa, men at man til slutt vil klare å drive terroristene fra IS ut av Irak.

IS har kontrollen over store områder i Nord-Irak og Obama forsikret om at USA vil fortsette sin støtte til de irakiske regjeringsstyrkene, som til nå har hatt begrenset hell i forsøkene på å drive IS på retrett.

Presidenten innrømmet imidlertid at USA ennå ikke har en komplett strategi for hvordan de skal trene de irakiske styrkene. I følge Obama gjennomgår det amerikanske forsvarsdepartementet nå planer om å trappe opp trening og assistanse til det irakiske forsvaret.

LES OGSÅ: USA: - Irakiske styrker manglet kampvilje mot IS i Ramadi

Angela Merkel oppsummerte G7-møtet i dag

Iraks statsminister til stede

I tillegg til G7-landene deltok også lederne fra Nigeria, Tunisia og Irak under dagens møte.

Iraks statsminister Haider al-Abadi var invitert for å diskutere den USA-ledede internasjonale koalisjonens militæraksjonen mot terrorgruppa IS. Han hadde også et privat møte med Obama der de snakket om hvordan de skal ta tilbake områdene som terrorgruppa har erobret i områdene rundt hovedstaden Bagdad.

Abadi understreker at han deler Obamas syn på at IS før eller siden vil bli beseiret.

Tøffere sanksjoner

Tidligere holdt Tysklands forbundskansler Angela Merkel en pressekonferanse der hun sa at sanksjonene mot Russland vil opprettholdes inntil det blir en reell våpenhvile i Ukraina.

Hun advarer også om at G7-landene er forberedt på å innføre enda tøffere sanksjoner mot Russland "dersom det blir nødvendig".

Samtidig sier Merkel at de vil lempe på sanksjonene dersom fredsavtalen fra Minsk blir satt ut i live.

Både EU, USA og flere andre vestlige land beskylder Russland for å støtte opprørerne og har derfor innført en rekke økonomiske sanksjoner mot landet.

Angela Merkel

Angela Merkel oppsummerte G7-møtet mandag ettermiddag.

Foto: Guri Norstrøm

Kampene i Øst-Ukraina har blusset opp igjen den siste tiden, til tross for at det på papiret er våpenhvile mellom de prorussiske opprørerne og de ukrainske regjeringssoldatene.

LES OGSÅ: Hevder 80 opprørere er drept i Ukraina

LES OGSÅ: Derfor stoler ikke Stoltenberg på Russland

Enighet om klimamål

G7-lederne har også blitt enige om støtte et bindende mål om å begrense den globale oppvarmingen til 2 grader. I tillegg har landene forpliktet seg til å bidra med totalt 200 milliarder dollar i klimafinansiering.

De har også blitt enige om å fase ut bruken av fossilt brennstoff innen utgangen av dette århundret. Dette inkluderer bruken av olje, gass og kull, men ikke atomkraft. Disse energikildene skal erstattes av mer miljøvennlige alternativer som sol- og vindenergi.

Merkel og Frankrikes president Francois Hollande har stått i spissen for å få de andre G7-lederne til å støtte tiltak mot global oppvarming fram mot klimakonferansen i Paris senere i år.

SISTE NYTT

Siste nytt