Hopp til innhold

USA: - Irakiske styrker manglet kampvilje mot IS i Ramadi

Irakiske styrker viste ingen vilje til å kjempe mot IS-opprørerne under erobringen av byen Ramadi for en uke siden, fastslår USAs forsvarsminister.

Iraq Veterans Presidential Politics

De flykter fra Ramadi etter at ekstremistgruppa IS inntok byen.

Foto: Hadi Mizban / Ap

– De var overlegne i antall i forhold til motstanderen, likevel trakk de seg tilbake, sier forsvarsminister Ashton Carter om de irakiske styrkene som ikke maktet å stå imot IS' inntog i Anbars provinshovedstad 17. mai.

De amerikanske soldatene forsøkte å oppmuntre irakerne til å gå i mer direkte kamp med fienden, ifølge ham.

– De irakiske styrkene viste bare ingen vilje til å kjempe, fastslår Carter overfor CNN søndag.

Carter beskrev situasjonen som "svært bekymringsfull" og la til:

– Vi kan trene dem opp og forsyne dem med utstyr, men vi klarer tydeligvis ikke å gi dem viljen til å sloss."

Irak avviser kritikken

Lederen for Iraks forsvars- og sikkerhetskomite sier ifølge BBC at kritikken fra den amerikanske forsvarsministeren er "urealistisk og ubegrunnet".

Den irakiske regjeringa prøver med støtte fra shia-militser å stoppe framrykkingen til IS i området. I helga skal de ha klart å gjenerobre byen Husaiba rundt 10 km øst for Ramadi.

Men samtidig kommer det meldinger om at IS har erobret en viktig grensepost mellom Irak og Syria i dag. Dette gir den ekstreme gruppa full kontroll over to hovedveier mellom Syria og Anbar-provinsen i Irak. Det skjer altså en uke etter at gruppa tok kontroll over den iraksike byen Ramadi og få dager etter at de inntok den historiske byen Palmyra i Syria.

Støtter fortsatt irakiske styrker

USA har trent opp irakiske styrker og forsynt dem med utstyr etter at de trakk ut sine styrker i 2011. Men Irak har ikke klart å stoppe framrykkeingen til IS.

Det har heller ikke USA klart, og USA og dets allierte har fått kritikk for strategien i krigen mot IS. Forsøket på å stanse IS' framrykking fra lufta, mens Iraks regjeringshær og Iran-støttede militser tar ansvar på bakken, har lyktes i liten grad. Koalisjonen har gjennomført minst 3000 flyangrep i Irak og Syria siden august i fjor. Likevel klarer altså IS å få kontroll over nye byer og områder.

Den amerikanske forsvarsministeren, sier at både luftangrepene mot opprørerne og støtten til de irakiske styrkene skal fortsette på tross av kritikken.

Les mer: - 400 sivile drepne i Palmyra

Les mer: Irakiske styrker til angrep mot IS i Ramadi

SISTE NYTT

Siste nytt